用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 1A女生
樓主: rayeu160
go

1A女生   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 18-1-4 10:38
坑真申請表第三頁:
本校自行分配學位收生準則
a. 學業成績 55%
b. 操行 15%
c. 面試表現 15%
d. 獎項、課外活動及服務 15%
Rank order 係 dominant factor  , 呢間都算好重飛; 其他好多都係40左右.

面試 weighting 又比較低 .

os_ecu 發表於 18-1-4 12:23
Rank order 係 dominant factor  , 呢間都算好重飛; 其他好多都係40左右.

面試 weighting 又比較低 .
其實睇重咗學業成績,自行階段減收自己小學既學生,呢啲都係近幾年既趨勢。我估係因為升中學生少咗,即係B1學生少咗,學校唔想六年之後DSE成績出問題,所以傾向收成績好既學生。

王家爸爸 發表於 18-1-4 12:30
其實睇重咗學業成績,自行階段減收自己小學既學生,呢啲都係近幾年既趨勢。我估係因為升中學生少咗,即係B1 ...

坑真應該唔同,佢係聯繋得2X位,可能唔少自行位用於收原校生,自行剩餘既街外位可能會睇重成績~~~

pattoby 發表於 18-1-4 10:34
佢話乎合自己家庭狀況多D, 同埋校風比較純樸喎!

是⋯冇得問點解,另一半又係咁,DG也冇申請。

只有尊重個人感覺。

王家爸爸 發表於 18-1-4 12:30
其實睇重咗學業成績,自行階段減收自己小學既學生,呢啲都係近幾年既趨勢。我估係因為升中學生少咗,即係B1 ...
請教下!隨著升中人學逐年上升,中學選學生方向是仍會以成績為重中之重嗎?

回覆 sukitelfold 的帖子

同意!尤其女兒家,喜歡與不喜歡也是無得解

bettyay 發表於 18-1-4 12:52
回覆 sukitelfold 的帖子

同意!尤其女兒家,喜歡與不喜歡也是無得解
咸魚青菜各有所愛! 何況協恩都已經係一間好好的中學. 如果佢肯收我個女, 真係會開心到訓唔著!!

只係有D酸溜溜..點解人地D女咁叻, 仲有得慢慢選IN唔IN. 讀邊間好.... 我女就只有等等等......唉!!

王家爸爸    發表於 18-1-4 13:46

mcl203 發表於 18-1-4 12:41
坑真應該唔同,佢係聯繋得2X位,可能唔少自行位用於收原校生,自行剩餘既街外位可能會睇重成績~~~
...

請教一下。本身讀坑真小,咁如果想入番中學部,自行要不要申請面試坑真中?

mcl203 發表於 18-1-4 12:41
...
有道理!

bettyay 發表於 18-1-4 12:46
請教下!隨著升中人學逐年上升,中學選學生方向是仍會以成績為重中之重嗎? ...
隨著升中人學逐年上升,B1學生亦都多咗,中學可以比較挑剔啲,所以選學生時除咗睇成績外,仲會睇其他野。

tam_bb 發表於 18-1-4 13:38
請教一下。本身讀坑真小,咁如果想入番中學部,自行要不要申請面試坑真中?
...

呢個我唔知,純表面去睇,坑真中會用自行位收原校生,自行一定要入表就應該係,但自己中學乜料都有,使唔使面試就唔知了~~~

pattoby 發表於 18-1-4 13:35
只係有D酸溜溜..點解人地D女咁叻, 仲有得慢慢選IN唔IN. 讀邊間好.... 我女就只有等等等......唉!! ...

過程未完,只是剛剛開始。

咁快悲觀,亞女會跟大人的,加油。。。

王家爸爸    發表於 18-1-4 15:04

只係有D酸溜溜..點解人地D女咁叻, 仲有得慢慢選IN唔IN. 讀邊間好.... 我女就只有等等等......唉!! ...
可能真係人地所講既, 輸在起跑線! 靚又唔夠人靚, 行出黎又唔夠人地SHARP...睇黎, 要儲定錢比亞女去整容! HAHA..(講笑!!)

sukitelfold 發表於 18-1-4 13:49
過程未完,只是剛剛開始。

咁快悲觀,亞女會跟大人的,加油。。。
唔敢太表現出黎比女女知呀! 只係同佢講, 要加油, 實搵到一間合佢的中學的.

pattoby 發表於 18-1-4 14:14
唔敢太表現出黎比女女知呀! 只係同佢講, 要加油, 實搵到一間合佢的中學的.  ...

其實我是一個好肉麻的老豆,經常當住仔女面前說:「好叻!你已經係我心目中嘅冠軍!」(朗誦攞唔到旗仔。

經常説:「老豆亞媽,當年二個人加埋D分,都唔夠你一個人嘅分數高!好叻啦」(考試炒咗一科)

我都有成日讚佢架!

明白啊!等的過程是漫長不容易過的,尤其身邊人陸續有好消息時但日子還是要過,相信囡囡是有能力的,一定有心儀合適的學校與她 perfect match

王家爸爸 發表於 18-1-4 13:45
隨著升中人學逐年上升,B1學生亦都多咗,中學可以比較挑剔啲,所以選學生時除咗睇成績外,仲會睇其他野。 ...

唉!我都係咁諗,對細女升中時,應該比姐姐難得多(已經唔係容易)即係現在已要裝備一下

王家爸爸    發表於 18-1-4 15:35

bettyay 發表於 18-1-4 14:42
唉!我都係咁諗,對細女升中時,應該比姐姐難得多(已經唔係容)即係現在已要裝備一下 ...

表達能力、臨場應對、主動個性、甚至整個人嘅package, 我認為唔止考小/中學有用,甚至對整個人發展都好重要(相信在職家長更加明白)。never too late, 大家再努力吧!
‹ 上一主題|下一主題