用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望小學並沒有一條龍、直屬或聯繫中學的升中安排?? ...
樓主: Befong123
go

德望小學並沒有一條龍、直屬或聯繫中學的升中安排??   [複製鏈接]

ms.bead 發表於 18-1-9 10:48
其實學校提供六年小學的德育和教育,不就是為了建立將來的基石嗎?就算面試,不就是睇下小朋友的學業和教養 ...

每間學校, 都會為學生提供德育和教育

升中安排, 最簡單係同家長講, 小朋友係屬於EDB定義中, 大約邊個派位組別.

咁至少可令小朋友無法升上中學部既家長, 知道可如何去選中學 (派位同考直資用咩策略).

如果學校只以為部份學生入到中學部為目標, 其餘就任由佢地自由發揮, 個人認為算不上係一間盡責既學校, 反而較接近以 教。好學生 為目標既學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ms.bead 發表於 18-1-9 08:55
我女今年德小小六了,昨天亦收到學校的中一邀請,可以提早上岸。德望小學吸引嗎?我覺得要問下自己鍾唔鍾意 ...

課程於2013改革至今,对小朋友學術放面有否提升?尤其是中英語文兩方面。

hkpapa852 發表於 18-1-9 10:53
每間學校, 都會為學生提供德育和教育

升中安排, 最簡單係同家長講, 小朋友係屬於EDB定義中, 大約邊個派位 ...

明白,可能我個人簡單D,我首要都係揀一間我女可以發展得好既學校,並唔係可以幫助我女去邊間中學既學校。哈哈... 每個人睇學校既方向不同,所以都係沒有最好既學校,只有最適合自己既學校。

如果支援就係同佢講應該揀咩學校,咁學校冇同我講(可能老師知道我女上德中冇問題),我又唔知佢有冇同其他人講。

其實學校咁早通知第一輪佢收唔收,自行又未截,家長應該心中有數,唔通BAND 1佢唔收咩,真係BAND 1唔收既自己都應該知道係咩事。

ms.bead 發表於 18-1-9 11:28
明白,可能我個人簡單D,我首要都係揀一間我女可以發展得好既學校,並唔係可以幫助我女去邊間中學既學校。 ...

事實上之前有GH家長係第一輪waiting, 之後學校無協助選校, 攪到佢好擔心, 唔知仲搏唔搏B1中學 (因為佢話學校完全無同佢講是否可搏官津B1中學, 亦無講只否只能搏B2中學).

好彩最後waiting都都收番
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ms.bead 發表於 18-1-9 11:28
明白,可能我個人簡單D,我首要都係揀一間我女可以發展得好既學校,並唔係可以幫助我女去邊間中學既學校。 ...

其實你大部分都啱。

不過,「唔通band1佢唔收咩」就一定錯。佢就係冇收哂所有band1。今年嘅協中,起碼1st round, 亦無收哂協小所有band1生。

回覆樓主:

啲天主教学校Bandone唔收都几特別

siden 發表於 18-1-9 11:38
其實你大部分都啱。

不過,「唔通band1佢唔收咩」就一定錯。佢就係冇收哂所有band1。今年嘅協中,起碼1st ...
明白,應該話一般嚟講,呢類學校我認為佢會盡收BAND 1,如果唔收都可能家長一相情願自己個女係BAND 1、或者操行方面有問題....

當然我會錯,因為我唔擔保唔會有例外。所以只適合大部分例子。

唔好意思

hkpapa852 發表於 18-1-9 11:32
事實上之前有GH家長係第一輪waiting, 之後學校無協助選校, 攪到佢好擔心, 唔知仲搏唔搏B1中學 (因為佢話學 ...
明白你的意思,因為家長日是第一輪公佈前。家長既擔心是理解的,比著我都係,咁佢有冇打比老師問下?定係問左都唔答佢。

其實你大部分都啱。

不過,「唔通band1佢唔收咩」就一定錯。佢就係冇收哂所有band1。今年嘅協中,起碼1st ...

老實說,band1都頭同尾。如果band1尾去自行或叩門,分分鐘只有band2收。升中遊戲唔易玩。

mytambb 發表於 18-1-9 13:32
老實說,band1都頭同尾。如果band1尾去自行或叩門,分分鐘只有band2收。升中遊戲唔易玩。
...

上年有人GH唔收上中學

大抽獎去咗MCS, 呢啲叫因禍得福

siden 發表於 18-1-9 13:36
上年有人GH唔收上中學

大抽獎去咗MCS, 呢啲叫因禍得福

難怪GH小學班女仔不斷出去其他女校考插班

其實當中學部連一個可免學生面試直升既要求都唔安排,用意已經好明顯,就係睇住小學部學生水平嚟食。

hyao 發表於 18-1-9 16:41
難怪GH小學班女仔不斷出去其他女校考插班

細囡情願repeat 小一都要插去其他級數差不多的女校,其中一個主要原因就係要將升中的命運握在自己的手中

hkpapa852 發表於 18-1-9 09:04
2012年已經"開始"斷龍, 到今年正式100%斷龍

HY小學2012年小一收生時已有說明:

謝指正(emoji)(emoji)

ms.bead 發表於 18-1-9 08:55
我女今年德小小六了,昨天亦收到學校的中一邀請,可以提早上岸。德望小學吸引嗎?我覺得要問下自己鍾唔鍾意 ...

如果我無記錯好似早期在德小page 見你好多正面分享的。學校中少見的fans (emoji)

HappiMom 發表於 18-1-9 23:45
如果我無記錯好似早期在德小page 見你好多正面分享的。學校中少見的fans (emoji)
...
是嗎?我認識校內的家長大多數都很喜歡學校,可能只是我比較多咀…不過,其實你都不用奇怪,任何學校都有人喜歡,有人不喜歡(就算只是聽講…) ,在EK多年見怪不怪…哈哈…

hkpapa852 發表於 18-1-9 17:54
其實當中學部連一個可免學生面試直升既要求都唔安排,用意已經好明顯,就係睇住小學部學生水平嚟食。 ...

SPCS P6 升S1都要面試,但應該係循例望一望,盡量都收番小學部學生。

其實你大部分都啱。

下!協中無收哂協小所有band1生

ms.bead 發表於 18-1-10 07:40
是嗎?我認識校內的家長大多數都很喜歡學校,可能只是我比較多咀…不過,其實你都不用奇怪,任何學校都有人 ...

我認識的剛好相反,應該係物以類聚

HappiMom 發表於 18-1-10 08:59
我認識的剛好相反,應該係物以類聚

因乜原因會咁多家長唔鍾意GH?
‹ 上一主題|下一主題