用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【小學升中派位分Banding的解說】
樓主: hkpapa852
go

【小學升中派位分Banding的解說】   [複製鏈接]

請問自行1,2  点派?
如自行 1後補 2正選   会派 1 或 2 ?

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-4-12 17:40
重點問題咪就係呢句囉!

各小學於現階段已知道自己的banding比例
幾驚個寫手會叫間野 edit 錯處, 我 cap 圖ed, 等有圖有真相
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

hkpapa852 發表於 18-4-14 18:49
先分Banding,之後先慢慢係名單中剔除不需要派位既學生
即是說,只要有呈分升中一的學生,無論是否私立、直資或自行收生階段錄取了,都會一併計算學生的banding,然後才剔除已錄取的學生,是嗎?

ultramantam 發表於 18-4-18 12:09
即是說,只要有呈分升中一的學生,無論是否私立、直資或自行收生階段錄取了,都會一併計算學生的banding, ...

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-18 12:09
謝謝,那我為女兒選校時,又要重新計算一下啲band 1位,可能要改變一下排位了。

回覆樓主:

在其他帖文睇到話有些小學冇B1生或得幾個。
咁有沒有學校係全部或九成係B1生??(全港計)

亜斯蘭 發表於 18-6-6 15:28
在其他帖文睇到話有些小學冇B1生或得幾個。
咁有沒有學校係全部或九成係B1生??(全港計)
可能性極低,尤其係男校。
除非靠特異功能自行階段考入。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-6-6 15:31

係囉,他冇講詳情,好誤導
令我誤以為就算直屬中學(B1a)收唔倒,都係B1生⋯⋯

samhoyk 發表於 18-4-15 12:22
請問自行1,2  点派?
如自行 1後補 2正選   会派 1 或 2 ?
要睇自行1間學校既正選, 係咪都係放自1, 因為人哋可能放佢自2。咁當自1學校正選全部填滿學額, 無位俾小朋友, 咁小朋友咪入自2囉。

不過, 應該唔係所謂既正選同後補, 係一個list俾教育局, 教育局根據個list, 放自1既就入, 放自2既睇佢自1入唔入, 唔入就計埋入去, 入既就剔除, 後面號碼上, 如此類推, 直到學額收晒為止。

hkpapa852 發表於 18-6-6 15:31
但聽講宣道係九成B1喎。雖然佢哋係男女校。

little_yolky 發表於 18-6-6 17:22
但聽講宣道係九成B1喎。雖然佢哋係男女校。

入B1中學都人數比例都唔夠9成

hkpapa852 發表於 18-6-6 17:25
入B1中學都人數比例都唔夠9成
係? 我都係聽講咋, 話宣道九成, 九龍塘小學接近八成。我仲心諗, 唔怪得我哋學校個B1率咁低, 一定係俾佢哋攞晒。

little_yolky 發表於 18-6-6 17:27
係? 我都係聽講咋, 話宣道九成, 九龍塘小學接近八成。我仲心諗, 唔怪得我哋學校個B1率咁低, 一定係俾佢哋攞 ...
我地校長从來都話大概七成咋喎~

little_yolky 發表於 18-6-6 17:27
係? 我都係聽講咋, 話宣道九成, 九龍塘小學接近八成。我仲心諗, 唔怪得我哋學校個B1率咁低, 一定係俾佢哋攞 ...
其實宣道派位同公布數字有出入,佢地年年都等到啲學生叩哂門坐定哂先公布,不過佢地學生無容致疑係有一定的叩門能力。

Yanamami 發表於 18-6-24 10:44
我地校長从來都話大概七成咋喎~
但係有7X%喎, 四捨五入咪八成囉。

little_yolky 發表於 18-6-25 09:06
但係有7X%喎, 四捨五入咪八成囉。
唔, 不如推高一級去4捨5入, 咁就係1 (100%)

little_yolky    發表於 18-6-25 09:30

#2 加入了升中轉網會否影響Banding既分析

回覆樓主:

如果師兄師姐唔生性,份pre-S1亂做咪好大件事
真係得番唔夠1/3係band 1位,咁咪好慘囉

cacy 發表於 18-12-4 21:29
如果師兄師姐唔生性,份pre-S1亂做咪好大件事
真係得番唔夠1/3係band 1位,咁咪好慘囉 ...

現實係有呢個可能。

係我眼中甚麼學生對學校有歸屬感就會努力去考,因為影響分班所以學生都會努力去考,個人認為只係班膠官同田二少呢D處生平行時空既非常人先諗得出既廢話。
‹ 上一主題|下一主題