用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41校網的你~假/借地址~不舉報=默許
樓主: Tiffcst1983
go

41校網的你~假/借地址~不舉報=默許   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 18-3-2 13:40
回覆 ar_mak 的帖子

即係介乎於友情同公義之間,我想知你會點處理。
公義
e家舉報都係翻原區
做得出虛報地址的家長博41,都有私小 back up, 對佢地黎講只是多個選擇慢慢揀

e家關乎子女,自己被去左間寶校的話,自己是幫兇冇得怨。不舉報=默許

記住~~~~你e個階段舉報係幫緊佢

ar_mak 發表於 18-3-2 13:39
你又真係幾不食人間煙火,兩公婆嘈個細路讀邊間點會係不現實?
咁勒,如果借長老地址去報又點呢?長老係咪 ...
e家舉報佢地都係翻原區,本身就應該係咁。e家仲未開始派位。
屋企人內部想點虛報我真係理唔倒甘多,我只是鼓勵大家現階段踴躍舉報懷疑個案,唔好阻住D位。

唔好話41區,11/12呢兩個區都應該好多人搏大霧

回覆樓主

唔理係乜區,總之有懷疑個案就舉報,這就是我們可以做的事

ar_mak 發表於 18-3-2 15:12
咁咁咁。。。
拿,如果我唔係41區,但就發現自己果區好多家長湧哂去41區,其實反而又對我有利左喎,如 ...
甘你為自己都係冇錯的☺️等佢地萬一好彩抽中讓我和我的鄰居舉報佢

☺️快D行動推高今年個舉報數字

https://topick.hket.com/article/1882456/教育局今年接19宗虛報地址投訴%20%20%20獲派學位會被取消?

早前有媽媽群組流傳指,兒子利用其出租的單位申請心儀校網,結果被教育局抽查,局方指家長所報的地址非恒常主要居所,結果取消其兒子所獲派的小一學位。

雖然有關的WhatsApp流傳,不知是真是假,TOPick向教育局查詢,局方回應指,截至今年7月底,共有19宗虛報住址的投訴個案。

Tiffcst1983 發表於 18-3-2 15:30
甘你為自己都係冇錯的☺️等佢地萬一好彩抽中讓我和我的鄰居舉報佢
但去到米已成炊呢個地步,就算佢哋俾人取消資格,對原本派得唔好嘅學生有乜用?又唔可以得返嗰個位嘅

不過,如果太多舉報,而資料不齊全,會不會教局冇足夠人手去調查,反而俾啲人混水摸魚?

就係年年甘多人開咗學以為過倒骨,咪年年都有e d貪得無厭嘅人

b3410 發表於 18-3-2 22:05
不過,如果太多舉報,而資料不齊全,會不會教局冇足夠人手去調查,反而俾啲人混水摸魚? ...
俾人舉報咗,教育局叫你交資料,唔齊有可疑就家訪,其實工作量比佢大海撈針捉虛報容易
舉報反而可以減輕工作量,針對性D好

回覆樓主

任何校網也要舉報

Tiffcst1983 發表於 18-3-2 00:29
對借或假地址,你明知有可疑和借地址,你不舉報便是默許這種歪風。你想像吓自己個仔冇私小back up派咗去黃 ...

讚成

Wonderlady 發表於 18-3-2 09:34
其實借地址抽,係好唔公平。有心就認真搬屋。

就係囉, 真係咁多人抽到甲部咩。。。
想當日我想舉報, 仲被人勸我大家相識一場,唔好害到個小朋友無書讀,下? 佢自己攞黎架喎!!就算真係無書讀都係父母嘅決定丫

mannewliv 發表於 18-3-2 19:28
但去到米已成炊呢個地步,就算佢哋俾人取消資格,對原本派得唔好嘅學生有乜用?又唔可以得返嗰個位嘅 ...

錯喇, 到開學佢地俾人踢, 咁咪會多返waiting 叩門位, 開左學都仲有機會被call 架~

回覆樓主

有d 人真係好無聊,都唔知係咪自己就係借地址嗰個, 專登問你d 無厘頭問題, 假設乜乜scenario 又算唔算借? 物物scenario 又舉唔舉報。
咁詳細問人舉報會點樣、要點答,咪俾哂位佢地點應對囉,總之唔使講咁detail, 有懷疑就舉報! 有殺錯無放過!! 好過d 教署職員漫無目的咁搵!

taxibird    發表於 18-3-16 12:13

其实一个最省时间的方法,就是从所有名津学校(e.g. LS, MCS) 做起。可以是教育局要求个别学校安排此事,应该问题不大吧。
所有靠大抽奖入读的学生,都要提交有关资料,作进一步核实,例如过去两年的住址证明,水电煤记录,但打厦进出记录比较难,例如九龙城的旧楼很难有这些设施,再加上抽样做家访,或要单独interview学生,看看他是否了解所居住地方的情况,甚至翻查所报地址最接近的天眼记录。

點解要過去兩年?
唔俾人搬屋?

百畝林 發表於 18-3-16 10:38
點解要過去兩年?
唔俾人搬屋?

可以,只要合乎要求,但要看看整份记录的真实性,连续两年会比较稳妥

其实,真是要做到效果有几难?全港会吸引家长"犯法“的学校有多少间?可能5隻手指数得出,加埋都只是6,7百个学生而已,要仔细分析逐个捉有几难?

再想想,可能不只5间,但10隻应该差不多。。。 MCS, LS, st Mary两间,轩小两间。。。 吕小两间算不算?还有没有其他?

‹ 上一主題|下一主題