用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2005九龍塘宣道幼稚園K1家長請進
樓主: ChunYinMa
go

2005九龍塘宣道幼稚園K1家長請進 [複製鏈接]

Re: 2005九龍塘宣道幼稚園K1家長請進

各位媽咪好.請多多指教.

我小朋友04年1月出世,想出年9月俾佢讀幼稚園.想請問宣幼係唔係9月開學架?因為如果佢係8月開學的話,我小朋友未夠2歲半就要報07年入學架啦! 同埋宣幼係唔係用中文同英文教架?

Hi fumiko,
她包含中/英/普通話.
宣幼与宣小不是直屬/联系, 課程也不銜接; 聽聞有30%入到宣小(不清楚是宣幼之30%入到宣小定宣小有30%係宣幼學生)
fumiko 寫道:
Is 宣道幼稚園 English kinder? Or Chinese? or Anglo Chinese?

And go to 宣道 Primary direct? Or need to go thro' lucky draw?

hi,
宣幼係9月開学. 有中/英/普通話.
janmom 寫道:
各位媽咪好.請多多指教.

我小朋友04年1月出世,想出年9月俾佢讀幼稚園.想請問宣幼係唔係9月開學架?因為如果佢係8月開學的話,我小朋友未夠2歲半就要報07年入學架啦! 同埋宣幼係唔係用中文同英文教架?

hi MAY1217,
上年面試, 家長可陪同, 老師問:
你叫咩名?
你几多歲?
你住边度?
呢样咩嚟?(車車)
車車咩颜色?
車上面果个係咩数目字?
試吓推架車車比妈咪.
之類嘅问题, 然后送小禮物比小朋友, 記得教佢講多謝.
当小朋友玩緊此玩具时老師就會同家長倾吓計(唔係問问题), 希望小朋友可边玩边等(有耐性). 都无咩壓力, 几愉快吖.
May1217 寫道:
各位好~~我bb現在19個月, 我會比bb出年9月讀宣幼(如果入到), 請問各位宣幼媽媽如interview時有咩要特別注意? 多多指教 !

fumiko

宣幼有約30%入到宣小. 宣小是私校, no lucky draw.  
我問過學校, 宣幼學生要經過i宣小的nterview, 宣小才會決定是否收這學生.

但 宣幼的學生有1/3機會入宣小, 相比外邊學生的機會大很多.

hi 原原

thanks for yr advice.

我昨天已收到司機的電話了,(因我昨早再致電學校),
但車程,車資都未定,要8月中才知,可能這是司機不call 我的原因. 如學校早說, 我也不必這麼擔心了.

芝娃娃, 唔該晒呀.但係面試啲問題咁難既,我驚我阿仔實唔識答呀!

你BB係咪細B嚟架? 不过唔緊要啦,
你而家開始教定(唔好迫), 多D講, 希望到面試時BB大啲, 你累積落嚟教佢嘅嘢希望可以用得著.
janmom 寫道:
芝娃娃, 唔該晒呀.但係面試啲問題咁難既,我驚我阿仔實唔識答呀!

Thanks everyone for the info.

HI ChunYinMa,
我又有啲好奇想問吓, 點解培正咁難考到都放棄咗个學位嘅?
另外, 妳兒子係咪會轉上午班呀?8日2号要番去辨手續, 唔好唔記得呀!

芝娃娃
我個仔都係之前比ST. CAT, 根德園收左,車費都係七佰幾咁上下. 而培正只是4佰幾, 最後我們決定去九龍塘宣道幼稚園. 所以校車收費視乎學校而定.

芝娃娃

我都考慮了很耐, 才可決定. 放棄培正个學位係因為:
1. 宣小&培小都是私校, 都要比學費, 覺得宣小程度比較高.
2. 培幼上培小要放棄lucky draw
3. 宣幼學生去考其他私校, 直資的機會比較大
4. 培中是中中, 不是我的理想
你都知香港的教育制度成日轉, 還有幾年小兒才升小一, 到時都不知會點, 都係宣幼的機會多些

Hi ChunYinMa,
都幾有道理喎, 比著我無諗实揀咗培正, 因好近我屋企同埋有中小學, 不过最后培正唔收, 就決定咗讀宣道.
你會8月2日辦入學手續嗎?

Hi ChunYinMa

我同事話宣小收好少宣幼 (其實in果陣佢地都重複講好多次吾係收大部份), 因宣幼程度不夠...  聽你講宣幼學生去考其他私校/直資的機會比較大, 請問你地有無宣幼學生考其他私校,直資成績資料俾我同事參考?

Thanks...
Thanks
Mo-ma

芝娃娃

我會8月2日辦入學手續的, 但我最想可以轉到上午班, 因我仔一直都是很早起床的(約7:00左右), 到下午1:00左右就想睡. 我都很頭痛這問題.  培正收他上午班, 我老公曾話如轉不到不如讀培正的, 但要等到8月10日才知能否成功轉班, 兩間學校都要交9月學費了, 我最後都只好放棄培正了.

mo-ma

宣小只收30%宣幼生, 我不知是否因宣幼程度不夠. 亦無宣幼學生考其他私校,直資成績資料.  
有人話宣幼程度比培幼高, 因培幼生是100%可入培小的. 培幼生不用出去競爭.  如培幼生去考其他私校,直資, 我想那些學校會收的機會是比宣幼小.  

其實還有幾年才上小學, 不知到時會點, 所以簡間多機會和鐘意的幼稚園.

if 宣幼程度不夠, which kindergarten is better in KLN Tong?

ChinYinMa
多謝回應! 希望你和你的小朋友都愈來愈喜歡宣幼!
Thanks
Mo-ma

請問如果我想伸請下年Sept 入讀九龍塘宣道幼稚園K1, 我應該幾時伸請呢? 下年年頭會唔會太遲呢? Thanks 九龍塘宣道幼稚園K1家長們.....You all have a great week.

請問宣幼有沒有native English speaker教?教學形式如何?有沒有網址可查詢?

有人話宣幼深,有人話宣幼淺, 好難話佢程度夠唔夠.
深定淺其实要睇吓同邊D學校比較, 但宣幼口碑唔錯, 我好放心比个女去讀.
elizatyy 寫道:
if 宣幼程度不夠, which kindergarten is better in KLN Tong?
‹ 上一主題|下一主題