用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你會怎樣應對小六TSA?
樓主: dgshygh
go

你會怎樣應對小六TSA?   [複製鏈接]

rulerL 發表於 18-4-30 14:04
某程度上都顯示出部分家長的心態:對自己有利的不怕去做,做越多越好,對自己無利益只關乎其他持分者事( ...
我正正就係想講呢樣嘢!

某程度上都顯示出部分家長的心態:對自己有利的不怕去做,做越多越好,對自己無利益只關乎其他持分者事( ...
難度校長唔係咁諗?

家明白TSA制度的原理而對TSA制度唔反感唔代表自私掛.    家長發揮的角色最緊要監管學校, 唔好狂操, 如果學校一定要操, 不同意的家長一係向學校反應, 學校唔聽的唯有投票走人.   

....

somoon 發表於 18-4-30 14:38
學校既存在為咩?難道不是為小朋友?難道為個個月有糧出?

有糧出好重要~~~

somoon 發表於 18-4-30 14:38
學校既存在為咩?難道不是為小朋友?難道為個個月有糧出?
除了父母,有幾多人會願意為他人小朋友無條件付出,甚至犧牲自己嘅利益都在所不息?

dgshygh 發表於 18-4-30 00:26
同三年前唔理小三TSA時一樣,今年我會完全唔理小六TSA。真係完全唔關我事亦真的毋須理會。

另一邊箱,我會 ...

平常心,
其實tsa卷好淺(阿女話)

阿女p3考完 tsa佢自己都唔知

王家爸爸    發表於 18-5-2 12:41

patpat234 發表於 18-4-30 15:40
平常心,
其實tsa卷好淺(阿女話)

係啊,我小朋友都話淺

通常程度-般,升中派位麻麻既小学先会著紧操TSA. 呢d学校先著紧“評估”。升中派位成績好既小学已有-張亮麗成績表,又点会理TSA?

....

somoon 發表於 18-5-1 13:05
誰人無條件?誰人犧牲自己利益了?
我係回應你喺64樓嘅提問啫

有時家長會錢俾參加評估例如ICAS,點解唔肯參加免費的TSA

我都咁話,阿仔升中時,我俾錢跟學校報了幾個國際試,如果TSA肯俾個人報名就正啦。

judy 發表於 18-5-2 11:00
我都咁話,阿仔升中時,我俾錢跟學校報了幾個國際試,如果TSA肯俾個人報名就正啦。 ...
至緊要TSA要出一份report俾小朋友個人。知道叻或者衰係邊,幫助將來改善。

judy 發表於 18-5-2 11:00
我都咁話,阿仔升中時,我俾錢跟學校報了幾個國際試,如果TSA肯俾個人報名就正啦。 ...

Tsa 得個做字,自己冇份知集體同個人result,我情願出钱考有report 個D試

王家爸爸 發表於 18-4-30 10:32
其實係學生學習能力,同老師既教學能力既差異。對B1學校來講,小三或小六TSA/BCA啲試卷都係超級淺,溫唔溫 ...

Fair comment.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

b3410 發表於 18-5-2 12:33
至緊要TSA要出一份report俾小朋友個人。知道叻或者衰係邊,幫助將來改善。
...
都要睇吓份report既認受性

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-5-2 15:35
政府出手搞,又有大數據,應該都頗有參考價值。

b3410 發表於 18-5-2 17:12
政府出手搞,又有大數據,應該都頗有參考價值。
政府如果又出手,即係又出事。。。。。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

認受性應非常好。

不過,咁變成一個公開試,想死咩!

dgshygh 發表於 18-4-30 00:36
仍未明白為什麼新聞經常報導有家長(們)持續地堅決抗拒考TSA,及改良版的BCA。

未知他們會不會更加抗拒 ...
當然唔係啦,抗拒考TSA係因為TSA唔會影響佢地嘅升中派位,試問嗰啲家長又會唔會抗拒考校內嘅呈分試?其實大家都好清楚,佢地抗拒TSA嘅原因根本並唔係乜嘢操練呀,壓力呀,因為學生嘅壓力最大咪就係校內考試囉。好似呢3次嘅呈分試,邊個學生同家長會話無壓力?實際壓力仲大啦。
‹ 上一主題|下一主題