用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 求救!阿仔講大話!
樓主: wangc
go

求救!阿仔講大話! [複製鏈接]

參加制服團體不就是為了訓練紀律 獨立自主性 培養責任感嗎?了解箇中原因當然要 責罰只會令小孩害怕 而非真正明白 溝通和互相尊重 讓步比較好吧?幫小孩圓謊才是害了他 難道學校表現成績比品德教育重要?還是讓他知道 做錯事要自己承擔後果 父母不會永遠幫您善後 亦不會因為愛您寵您 就容忍您犯錯 甚至成為幫兇 but it’s just my opinion that moral education is much more important :)

Vanessatyl 發表於 18-5-28 14:54
參加制服團體不就是為了訓練紀律 獨立自主性 培養責任感嗎?了解箇中原因當然要 責罰只會令小孩害怕 而非真 ...
他說謊是唔啱, 但迫他參加都唔見得啱囉.

如果有家長信是可以 豁免,是可以值得考慮的。

有人性格上樂意接受紀律訓練,甘之如飴;亦有人喜歡 無拘無束,自己管理自己時間和生活。

HaYi    發表於 18-6-10 12:03

我是不讚同用『說謊』去定義,這是單向的判詞,絕對破壞信任、溝通和已建立的良好關係;我傾向聆聽,「隱瞞」背後的故事和動機,為解決問題找出路。

piglet0529 發表於 18-5-20 11:13
問佢唔上童軍想上咩,可能個童軍亞sir好乞人憎

堅同意,佢唔參加都有佢既理由,問下同關心佢,總比迫佢好。

有好多事上,人會選擇保護自己而唔坦白,會被誤解而定義為講大話,親人可以花時間聆聽,作出適當引導,會幫到青少年人格成長。
畢竟隱瞞、講大話、說謊、欺騙、發假誓等等跟誠信有關的行為,有必要去讓青少年瞭解清楚中間人與人的互動關係。
首先無必要聚焦定義「制服團隊」一個途徑去培養紀律、自信、團隊精神及領導能力等等。退一步實事求事去理解事情當中的關係,或者有助少年人進一步認識並接受制服團隊。

sumsum2010 發表於 18-5-25 17:49
我都擔心怎樣面對呢一日,阿.仔唔再咁馴服
人大大下总有自己思想、偏好、兴趣、選擇。唔再“馴服”係必然,亦唔-定係坏事,禁先有独立思考。只要係正路,選擇ABCDE全無问題,唔-定要跟父母意願。

‹ 上一主題|下一主題