用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 原來呈一真係好大壓力!!!!
go

原來呈一真係好大壓力!!!!   [複製鏈接]

一直以為自己可以輕鬆面對, 但而家比科常識搞到亂哂陣腳, 下星期二考試, 今日才剛教完最後嗰課, 溫咗嗰D又梗係唔熟, 搞到明天才開始溫中英數.....信心越來越少, 越來越擔心, 但又唔可以表現出來怕影響個女, 真係辛苦!!! 好想好想快D考到呢個呈一, 呈二, 呈三範圍少好多, 相信壓力無咁大
各位呈分既同學加油呀!!!!

7    0    0    0

回覆 annielui 的帖子

努力, 我上年都同你一樣 !!! 依家等放榜了

回覆 妹妹頭 的帖子

多謝妳!!! 妳上年都大壓力嗎? 我比自己想像中水皮, 以為可以平常, 但只係行動上盡做, 但心態上放不低
預祝妳小朋友派到心儀既中學, good luck!!!

annielui 發表於 18-5-30 16:34
一直以為自己可以輕鬆面對, 但而家比科常識搞到亂哂陣腳, 下星期二考試, 今日才剛教完最後嗰課, 溫咗嗰D又 ...
加油, 要做到完全平常心真係唔易, 整個升中過程係令人好大壓力.  呈一, 呈二, 填表, 面試, 因為有好多不是自己可以控制的因素, 真係會令人好不安.  
[信念] 這東西是在您最脆弱的一刻能幫您堅持下去, 戰鬥到底.

一直以為自己可以輕鬆面對, 但而家比科常識搞到亂哂陣腳, 下星期二考試, 今日才剛教完最後嗰課, 溫咗嗰D又 ...
完全明白,我囡明日考最後一科常識。我之前真係平常心面對所有考試的,但在剛過去的星期六日自己好緊張,瞓得好差,因好似科科都未得咁,囡又話D同學一早已温完,到考完咗第一日,先好番D咋!大家加油呀

呈只是剛剛起步,之後的報名,面試,呈二三等等會陸續有來。我之前都搞到失眠呀mouth:" />

不過,慢慢就會調節好心態,慢慢放鬆。

回覆 yvonnetsang 的帖子

多謝妳留言論!!妳小朋友已升一嗎? 真的很難想像妳們是如何捱過這年半.....我會努力, 樂觀面對的

回覆 熱媽 的帖子

預祝妳女女考試順利!!! 等妳可以好好瞓返一覺好既!!! 一齊加油~~~

原來間間學校都係咁衰既。我哋就唔係教唔教得晒既問題, 係呈一之前居然係第二次測驗。測完驗馬上考雜科, 好似下個禮拜, 五日有四日要考試, 科科都未開始溫, 仲要交project。我已經下令, 今個禮拜要溫晒聖經同常識。好彩數學外判咗啫。考試係13號開始, 之前果日仲要返學, 根本無時間溫, 真係唔明點解唔11號考。

同埋唔好聽太多嘢, 越聽會越不安的, 而且亦不能盡信, 盡力做好自己, 加油!!!!

annielui 發表於 18-5-30 17:38

多謝妳留言論!!妳小朋友已升一嗎? 真的很難想像妳們是如何捱過這年半.....我會努 ...
頂埋呢半個月, 六年班學期分三段, 我哋無咗測驗, 應該可以鬆返D。兩測一考真係人都顛。

回覆 b3410 的帖子

多謝妳!!! 我雖然無失眠, 但清醒既時間滿腦子都係呈分既嘢law…..希望慢慢會放鬆的…..

annielui 發表於 18-5-30 17:43

同埋唔好聽太多嘢, 越聽會越不安的, 而且亦不能盡信, 盡力做好自己, 加油!!!!

呈一至呈三前後都維持年半,唔好比咁多壓力自己同小朋友,時間好快會過,仔仔現在中一,好快就升中二,當年都緊張過,苦惱過,不過睇返轉頭,最緊要自己要求什麼,什麼適合小朋友。
意見可以聽,但是要記得自己的目標。
勿忘初心。
加油

annielui 發表於 18-5-30 17:38

多謝妳留言論!!妳小朋友已升一嗎? 真的很難想像妳們是如何捱過這年半.....我會努 ...
努力!  我小朋友9月升中一.  升中呈分面試, 真係一D 都唔易捱.  
[信念] 這東西是在您最脆弱的一刻能幫您堅持下去, 戰鬥到底.

annielui 發表於 18-5-30 17:40
回覆 熱媽 的帖子

預祝妳女女考試順利!!! 等妳可以好好瞓返一覺好既!!! 一齊加油~~~
我希望所有豬仔豬女都生性D,自動自覺温書。我地家長壓力真係唔少野。我可以為自己好快咁作出决定,但對呀女既升中(那間,部處,等成績表,面試和考試),真係諗左諗右,令到我食唔安,瞓唔落。

同你一樣, 下星期呈分, 又好似好多野未温熟, 做家長都好大壓力! 希望快D過左考試放鬆下

回覆 little_yolky 的帖子

咁測驗既嘢係咪考試範圍?如果係就當温習啦~妳下嗰度令好艱辛吓....常識一科已耗盡咗我半條命了...仲要加埋bible? 😰.....我地星期二開始考,星期一都係全日呀~不過我女明後都有假放,可以開始温中英数,如果唔係屎火了!!!
加油呀!捱埋這兩星期可以休息返吓

回覆 banhung 的帖子

多謝妳!!!!我會努力調節返個心理...其實小朋友都好辛苦,我地只係從旁協助已經咁大壓力,可想而知個小朋友~真正去試場個位係幾辛苦,人仔細细不斷比人放咁多冇興趣又冇接觸過既嘢(尤其常識,考成8課,課課都多嘢要記仲要識寫)入個腦仔度,我都好肉痛..所以我內心幾不安都好都儘量唔好影響個女!!!其實佢已經好乖

回覆 熱媽 的帖子

其實佢地已經好乖,叫佢温書都乖,所以更加唔可以將自己壓力放落佢度,所以自己屈埋响心而咁大壓力....不過好彩我越大壓力越好胃口...妳都要保重呀~捱病咗就大件事了!

annielui 發表於 18-5-30 18:24
回覆 banhung 的帖子

多謝妳!!!!我會努力調節返個心理...其實小朋友都好辛苦,我地只係從旁協助已經咁大壓 ...

我都好大壓力,阿囝阿囡一齊呈分,前晚發夢阿仔話英文唔及格,嚇到我呢⋯⋯壓力大到發惡夢,希望快啲考完啦!下星期二考,而家仲鬼咁多功課,仲要呢排考中作 英作 吹笛 口試.....,真係無時間溫書
‹ 上一主題|下一主題