用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 14網派彩分享 (2018)
樓主: hohoho888
go

14網派彩分享 (2018)   [複製鏈接]

JaneJaneT 發表於 19-5-9 17:33
我有朋友真是怕位少,無選佢
就係咁囉

cherryybl761125 發表於 19-5-9 17:55
多謝你的資料, 我就係唔識計佢的升中派位%, 因為佢年年都唔同班數。如有不明白再問你意見^^ ...
jm 報料原來北循有升中派位數字detail 在學校報告內

cherryybl761125 發表於 19-5-9 17:55
多謝你的資料, 我就係唔識計佢的升中派位%, 因為佢年年都唔同班數。如有不明白再問你意見^^ ...
每間學校都有校內報告內應該有該年各班人數你可以自己推算下的
通常都會放上網, 如果連呢d都唔比人睇就真係要諗下是否要去讀了
我唔太鍾意透明度一般的學校

hohoho888 發表於 19-5-10 10:10
jm 報料原來北循有升中派位數字detail 在學校報告內
多謝你的資料,超有用,我也已馬上看校內報告,真的很清楚列明所有嘢,這些資料對我很有幫助,感激^^另請問14網寶校又是甚麼?點解叫它們做寶校呢?

cherryybl761125 發表於 19-5-11 07:11
多謝你的資料,超有用,我也已馬上看校內報告,真的很清楚列明所有嘢,這些資料對我很有幫助,感激^^另請問 ...

寶校就係唔係咁受歡迎果d囉
至於點解唔受歡迎, 通常都係同升中成績有關吧

hohoho888 發表於 19-5-14 09:44
寶校就係唔係咁受歡迎果d囉
至於點解唔受歡迎, 通常都係同升中成績有關吧
...
明白了, 那麼我又入去研究下寶校的升中派位先。另外, 我想再問個好低b問題,因為我都擔心自己會攪錯, 如我轉到入來東區的小學, 那麼我的中學網就巳是東區了, 正確嗎?

cherryybl761125 發表於 19-5-14 16:47
明白了, 那麼我又入去研究下寶校的升中派位先。另外, 我想再問個好低b問題,因為我都擔心自己會攪錯, 如我 ...
係呀, 升中學時可以選小學既網或屋企網 (如果兩者不同)即係如果你而定住TAIKOO SHING, 咁就係14網, 一直唔搬升中都係東區網
但如果入學後move 左去灣仔, 小六時在灣仔區,
咁到時你可以選學校果個網(即係東區)或當時住的網(灣仔區)

hohoho888 發表於 19-5-14 16:51
係呀, 升中學時可以選小學既網或屋企網 (如果兩者不同)即係如果你而定住TAIKOO SHING, 咁就係14網, 一直唔 ...
明白晒, 謝謝你呀!
‹ 上一主題|下一主題