用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教如有私小offer,現不註冊,扣門成功先交註冊証可以 ...
樓主: fay1001
go

請教如有私小offer,現不註冊,扣門成功先交註冊証可以嗎? [複製鏈接]

mcl203 發表於 18-6-3 11:13
我又講吓,叩門成功去註冊唔一定要派位證,我哋當年註冊係無須要嘅。要收派位證,係學校防你轉船,只係學 ...

咁玩嘢?搞到我要頻頻撲撲去EDB搞返張註冊證?

mcl203 發表於 18-6-3 11:13
我又講吓,叩門成功去註冊唔一定要派位證,我哋當年註冊係無須要嘅。要收派位證,係學校防你轉船,只係學 ...

正如有d私校會要求收,有d唔會。做法學校自己定。

monodad 發表於 18-6-3 11:15
咁玩嘢?搞到我要頻頻撲撲去EDB搞返張註冊證?

開左學都仲可轉船,張證莫非仲係學校咩,佢要咁你又想去,咪照跟囉~~~

我哋通知OK,仲要等個多星期先可以註冊,都無叫補辦,連教署地址都唔知~~~

mcl203 發表於 18-6-3 11:19
開左學都仲可轉船,張證莫非仲係學校咩,佢要咁你又想去,咪照跟囉~~~

我哋通知OK,仲要等個 ...

再補充多D,點解可以未截止註冊就可以收叩門生,學校係可以通知教局收生人數,即係可能既每個班房既下限已可以,但班房人數又有上限噃,中間果D就係學校既自主權~~~

醒目開學勳章 貢獻勳章

PPyeung 發表於 18-6-3 09:41
交正本
註冊先要正本,叩門大部份人唔會有正本。

siden    發表於 18-6-3 13:39
恐龍家

我有私小OFFER,照大抽獎,但又有間直資WAITING,咁我最心儀是間直資,會再寄信以表誠意,咁我還要註冊大抽獎所派的小學嗎?

littleoioi 發表於 18-6-3 14:35
我有私小OFFER,照大抽獎,但又有間直資WAITING,咁我最心儀是間直資,會再寄信以表誠意,咁我還要註冊大抽 ...

情況同樓主一樣喇! 不過當你接受直資的同時會簽埋放棄官津學位!

siden 發表於 18-6-3 09:20
你理解錯誤

我肯定

Siden 正確。
如果有私校,又不會讀派位的學校,真的不需要去註冊,自己袋住,到叩門成功,可即刻註冊。
早兩年我袋住張註冊証,叩門見完校長,仲即時去註冊。
‹ 上一主題|下一主題