用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私立學校收費及辦學質素的再思
樓主: greenleaf
go

私立學校收費及辦學質素的再思   [複製鏈接]

ericaivan 發表於 18-6-8 11:41
點解你會話冇常識科呢?你是否用家?用家由始都冇說過冇常識科,這間學校是有中,英,數,常識,科學, V.A ...
你肯定學校科"Social Science"既內容, 符合EDB對一般小學"常識科"既要求嗎?

一般有呈分既官/津/直資/私立學校既常識科, 英文名係叫"General Studies", 唔係Social Science

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-6-8 11:45
你肯定學校科"Social Science"既內容, 符合EDB對一般小學"常識科"既要求嗎?

一般有呈分既官/津/直資/私立 ...

嘩!

某小學個網站Admin幾犀利, 我呢頭話應該叫"General Studies"唔係叫"Social Science", 前後不夠5分鐘, 網站嗰科個名就改咗了!

利害, 利害!

不過, 換湯不換藥係無用嫁!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-6-8 11:48
嘩!

某小學個網站Admin幾犀利, 我呢頭話應該叫"General Studies"唔係叫"Social Science", 前後不夠5分鐘, ...
嘩!學校有代表在EK?

嘩!

某小學個網站Admin幾犀利, 我呢頭話應該叫"General Studies"唔係叫"Social Science", 前後不夠5分鐘, ...

阻人搵食猶如...

LinusYip 發表於 18-6-8 11:58
阻人搵食猶如...
佢直接交待呈分安排, 咁我咪連講都無得講囉!

反而佢阻住我都唔會阻到我搵食, 我OK嫁.

嘩!

一間講包裝嘅學校點會唔留意坊間嘅討論同評價丫。君不見神校會聽你幾句comment 或睇到幾條留言就會有所回應?呢間私小嘅市場觸角同反應確實敏銳,值得一讚!

ericaivan 發表於 18-6-8 11:41
點解你會話冇常識科呢?你是否用家?用家由始都冇說過冇常識科,這間學校是有中,英,數,常識,科學, V.A ...
小學一個學期3000元什費,包什麼?我孩子ib school, 一年什費也不用3000元

嘩!

咁犀利!竟然有放人在EK做埋監察??咁得閒

hkpapa852 發表於 18-6-8 11:45

一般有呈分既官/津/直資/私立 ...

其實佢係有一科叫常識同另一科叫science.

醒目開學勳章 王國長老

嘩!

yeah

我要開香檳

rafaelbaba    發表於 18-6-13 13:16
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

Felix223 發表於 18-6-8 12:18
知就好喇, 唔使打出黎嘛
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

開校之初對此校印象不佳,覺得其商業味甚濃;但後來意外地聽到用家的口碑又大都唔錯,課程亦比想象中好;不過又轉校長,不知是好是壞。

以上只係個人愚見,用家最好親身了解。

Felix223 發表於 18-6-8 12:18
証明咗一樣嘢, 佢個網站係自己管理, 唔似官津同直資小學/中學, 多數係外判.

醒目開學勳章 王國長老

miriam 發表於 18-6-8 12:51
知就好喇, 唔使打出黎嘛

係咪有熱鬧呀, 我最鐘意阻人搵食架喇
又唔係未俾人叫"必廚", 成個背脊都係箭唔差在多一枝

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 18-6-8 15:07
係咪有熱鬧呀, 我最鐘意阻人搵食架喇
又唔係未俾人叫"必廚", 成個背脊都係箭唔差在多一枝
你等我, 記得要係 whatsapp 等我

Charlotte_mom    發表於 18-6-8 15:09

回覆樓主

請用理智分析。是辦教育還是真心教育。學校講到將來點好都要講可行性和理句。

Cyc816 發表於 18-6-8 15:38
請用理智分析。是辦教育還是真心教育。學校講到將來點好都要講可行性和理句。
...

話說陳校長上年都俾人捧到上天咁, 仲講無人機計劃幾咁成功, 差D可媲美新中國四大發明........

結果又如何呢?

或者係教緊大家成語, 親身示範咩叫: 鳥盡弓藏, 兔死狗烹

回覆樓主

這間學校我有朋友子女讀,佢都話搵錢味濃,之前校長也是因為對教育有D執著,而被人希望之前個校長有更好的學校等佢。

cloudcloudrobot 發表於 18-6-8 10:32
有一個奇怪想法

如果家長有米,搵一間樓下二線津小,升Band 1有三成,家長背後用那每月六千幾學費外補/興 ...

Agree

致監察大人 :

想問,若果係Rainbow 轉過去是否優先? 有冇其他優惠?
‹ 上一主題|下一主題