用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (旺角)德萃小學有 offer 報到區
樓主: lulu0307
go

(旺角)德萃小學有 offer 報到區   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-6-28 09:33
不如叫學校解答吓, 點樣可以幼小共用同一校舍

如果解答可以令家長滿意, 我諗EDB都會易批D

漢師已經收左18-19既學生(雖然未滿),又係學卷幼稚園,唔會話執就執嘛?非學卷幼稚園預早一兩年執啲家長都嘈爆喇,何況學卷幼稚園又只剩一兩個月?
我唔會否定可能最後係開學前攞到牌,但有一定難度。

LinusYip 發表於 18-6-28 17:07
漢師已經收左18-19既學生(雖然未滿),又係學卷幼稚園,唔會話執就執嘛?非學卷幼稚園預早一兩年執啲家長 ...

除非所有現有漢師幼稚園既家長, 全部過檔去晒其它幼稚園, 否則所以漢師最快都要到2021年7/8月先會結束營業.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-6-28 09:33
不如叫學校解答吓, 點樣可以幼小共用同一校舍

如果解答可以令家長滿意, 我諗EDB都會易批D

漢師現學期未完, 加上幼稚園開學大部份係 8 月中, 要執漏兼符合教育局條件有幾多時間可以完成?

唔好話幼稚園邊返學邊執丫, 沙塵滾滾兼裝修既天拿水油漆味對小朋友好大影響架.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-6-28 17:25
除非所有現有漢師幼稚園既家長, 全部過檔去晒其它幼稚園, 否則所以漢師最快都要到2021年7/8月先會結束營業 ...
已確實最後收生學年係 18/19 年度, 但會等 18/19 年度學生畢業先會停辦.

即係 2021 年 7 月中先可以正式將校舍騰空.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

lyflyk 發表於 18-6-28 16:55
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3645354

你有無留意呢個貼?可能幫到你!

Very useful, thanks

LinusYip 發表於 18-6-28 17:07
漢師已經收左18-19既學生(雖然未滿),又係學卷幼稚園,唔會話執就執嘛?非學卷幼稚園預早一兩年執啲家長 ...

漢師係小學+幼稚園註冊,似乎係將漢師小學改名,咁就唔駛再註

醒目開學勳章 王國長老

jo_rob 發表於 18-6-28 18:12
漢師課室係批作幼稚園用途, 轉為小學要唔要重新審批唔知, 但德莘小學課室用途係無特別標明既.

幼稚園同小學設施,以及牌照要求係唔一樣,攞住幼稚園牌辦小學,係會被人拉人封艇
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

重有漢師註冊級別係幼稚園, 並唔係小學.

miriam 發表於 18-6-28 18:25
重有漢師註冊級別係幼稚園, 並唔係小學.

漢師以前係一間小學,唔係咩?我記錯?

醒目開學勳章 王國長老

jo_rob 發表於 18-6-28 18:28
以前係唔等於依家係, 教育局註冊記錄最清楚.

醒目開學勳章 王國長老

唔信? 你自己 search 就最準確.

主頁 > 學生及家長相關 > 學校資料 > 學校資料搜尋及學校名單 > 學校搜尋

以前無人會相信香港會發生凱莉山事件

hkpapa852 發表於 18-6-28 18:42

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20171029/57389854

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-6-28 18:42
今次應該無半息影藝人掛

miriam 發表於 18-6-28 18:31
唔信? 你自己 search 就最準確.

唔係想爭辯d咩,只係知道過往都有學校由中學轉小學,或者本地轉做國際學校,特殊學校轉直資,都係用同一個註冊編號,同一時間轉。我只係諗,會唔會有呢個可能性。唔同意唔緊要。

醒目開學勳章 王國長老

jo_rob 發表於 18-6-28 18:49
唔係想爭辯d咩,只係知道過往都有學校由中學轉小學,或者本地轉做國際學校,特殊學校轉直資,都係用同一個 ...
一個牌可以通用又幾著數

即係叫個 2 歲既小朋友用個大人坐廁, 或者係中學生用幾歲大用既坐廁, 當然可以話有嬸嬸睇住 2 歲都可以用大人坐廁, 咁中學生..............屈就下囉.

jo_rob 發表於 18-6-28 18:49
唔係想爭辯d咩,只係知道過往都有學校由中學轉小學,或者本地轉做國際學校,特殊學校轉直資,都係用同一個 ...

同一個註冊編號 係可以同時有幼稚園小學中學只要符合教育局嘅要求

lulu0307 發表於 18-6-15 20:36
我由傳統名校轉出來

想問為何?

醒目開學勳章 王國長老

cy210 發表於 18-6-28 19:44
同一個註冊編號 係可以同時有幼稚園小學中學只要符合教育局嘅要求
同一辦學團體, 好似培正幼稚園同小學都係同一個註冊編號, 但依家係兩間唔同辦學團體..........除非收購或合併.

‹ 上一主題|下一主題