用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有用過理工大學最新的 DIMS 眼鏡鏡片?效果如何? ...
樓主: cherrieshum
go

有沒有用過理工大學最新的 DIMS 眼鏡鏡片?效果如何?   [複製鏈接]

我大女配嬌視鏡, 小二開始帶, 帶到依家S2, 加左50度, 視光師話算係加深得多, 不過因為我女成日不適當地睇書, 睇手機同ipad, 所以仍然可以接受.

到細女, 有懶眼, 一開始一隻眼已經200度, 另一隻幾十度, 由於帶嬌視鏡初期, 真係係需要時間學習帶同忍受初期的痛/唔舒服, 而我細女唔係人咁品, 佢一定唔會帶到, 所以我今次選擇左比佢配DIMS. 好可惜, 八月配, 九月中已經唔見左, 三千幾蚊就咁就冇左....

不過過幾日得閒, 仍然會配返比佢. 就咁睇係好貴, 因為新科技, 冇計, 當年第一次配嬌視鏡時, 要成九千幾蚊, 每兩年換一副都要三千幾蚊, 仲要每日洗鏡, 痛/唔舒服同有可能整損眼睛的機會, 我覺得依三千幾蚊可以一試. 係神係鬼, 半年至一年就可以知道.

little_yolky 發表於 18-9-24 10:54
個幾月就唔見咗...............

但係鏡片都要三千幾蚊喎, 仲有個框呢?!
我地個框唔貴, 眼鏡店比左小小折我地, 框連鏡, 唔記得3600 定3900, 總之唔洗四千.

little_yolky 發表於 18-9-24 11:03
因為DIMS鏡片大D, 框都要大D, 理大D框都幾貴, 大框都要千幾蚊。今次雖然無配DIMS, 但都幫阿大揀咗個 ...
我女都係照配番小朋友的普通眼鏡框.
BTW, 理大係貴的, 所以我女嬌視鏡都冇响理大配.  

小時了了 發表於 18-9-24 11:29
你大女矯視隱形眼鏡係咪係理大配? 如果唔係, 可唔可以 p.m. 我邊間護眼中心
...
唔好意思, 我唔想比人覺得我係"做妹" 幫人宣傳.
如果你想知帶嬌視鏡的感覺, 過程, 我可以分享, 但眼鏡店名稱就唔好意思了 EK 實在太易比人誤會.

回覆 siuonma 的帖子

你好, 我女暑假時去check 過, 冇加深, 但因為佢成日"不正當使用電子產品", 視光師話有可能下次會加深, 因為見佢個度數郁郁地.
‹ 上一主題|下一主題