用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有用過理工大學最新的 DIMS 眼鏡鏡片?效果如何? ...
樓主: cherrieshum
go

有沒有用過理工大學最新的 DIMS 眼鏡鏡片?效果如何?   [複製鏈接]

路過,見倒標题所指镜片有點似我仔當年配戴的蔡司鏡 (原理相似),但呢個镜片真的好貴

少少分享,我仔大约6-7年前近視4百度左右,當年因為有一年近視加深太快有成百度,視光師(好朋友)當年建議我仔戴蔡司鏡(漸進),副镜大约二千,視光師稱可控制近視加深速度,當時漸進一般for老人家配戴,並未普及於控制近視,視光師稱配戴後有人成功亦有人失敗,由於镜片價錢貴朋友叫我考慮下先,最後我決定幫兒子配,小兒戴鏡半年後近視並没有再加深,其後幾年都只加深了50度,证明鏡片對小兒有效,兒子到了18歲度數仍能维持。

路過見倒大家所指镜片與小兒配戴镜片相似,但價錢則比較貴,我並非專業不清楚當中是否有很大分别,只是想分享给大家,各位或可徵詢專業意見。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-25 11:18
路過,見倒標题所指镜片有點似我仔當年配戴的蔡司鏡 (原理相似),但呢個镜片真的好貴

少少分享, ...

網上見倒以下呢段

little_yolky 發表於 18-9-26 11:44
你果個視光師都有介紹, 係控制度數最差果個鏡片(研究數據顯示)。另外有一種鏡片比DIMS效果仲好, 不過, 係中 ...

我仔配果副望落去同平常眼鏡冇太大分别,原理同你地講呢副差不多,佢做功課不能斜視否則會化開晒睇唔清楚,所以仲可以斗正佢坐姿,镜片亦防紫外光/防蓝光。視光師都有講過唔系人人都能成功控制加深。我分享只是想大家用昂貴價錢去嘗試某一產品嘅同時,或許唔驶咁貴亦有其他選擇可以考慮。

little_yolky 發表於 18-9-26 12:39
是啊

响理大驗眼時, 視光師有份資料, 顯示幾種鏡片, 分別係你仔仔果隻、中間有條線果隻、DIMS鏡片 ...
其實任何镜片唔同人试效果都未必一樣。不過你去某啲地方問,當然叫你配副貴嘅啦

little_yolky 發表於 18-9-26 12:44
佢哋既發明嚟丫嘛。不過, 有幾個巴仙既數據, 個近視係控制到無加過, 我諗係呢個最吸引。 ...
我仔戴蔡司鏡咁多年加深都唔過75度,貴唔一定掂,最重要對孩子有效。

小時了了 發表於 18-9-28 23:04
妳成日講戴OK lens嘅可能性嚴重後果,就好似依家啲煙盒印埋啲恐嚇相嚇人吸煙後嘅後果,令我真係三思考慮好 ...

ok镜的確要考慮清楚才可以決定配戴,中大已有研究顯示ok镜引致感染性角膜炎風險高,受感染而未能即時察覺,對角膜做成嘅疤痕更是不可逆轉。

https://www.cpr.cuhk.edu.hk/tc/press_detail.php?id=1813&t=中大研究指學童佩戴ok鏡可致角膜炎-需加倍小心使用&id=1813&t=中大研究指學童佩戴ok鏡可致角膜炎-需加倍小心使用

小時了了 發表於 18-9-29 13:33
嘩!講到咁恐怖咁,真係要再再再再詳細慢慢慢慢慢考慮OK鏡。
我自己戴 contact lenses 好小心都會發炎,何況小朋友, 所以我一向唔鼓勵朋友用ok 镜。

little_yolky 發表於 18-10-2 11:38
我同事..........就係戴con戴到角膜炎..........有疤................(雖然唔係OK lens)。隱形眼鏡真係好高 ...
初初戴我都试過有次除唔番隻镜出黎,越緊張越除唔倒,嚇死我

little_yolky    發表於 18-10-2 13:27

IloveJJ 發表於 18-10-2 12:50
我自己,係好求其咁戴,但又無試過發炎之類喎!眼乾除con會難啲,可以滴一滴無藥性既淚液,濕咗先除。
...
戴惯左咪 ok 囉,我唔系用即棄所以都要小心清潔,我都戴左幾年,而家戴番眼鏡返而覺得仲方便,又唔驶咁貴。
‹ 上一主題|下一主題