用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一線小學,全級應在頭十,但操行C,可以點做? ...
樓主: shuaimei
go

一線小學,全級應在頭十,但操行C,可以點做?   [複製鏈接]

回覆樓主

恕我直言,只是聽到片面之詞,如果老師會在EK發帖,相信都係變成各自表述的兩個故事。傾偈得到操行C的敘述一定攞到家長們的注意力,但傾偈的程度呢?嚴重性呢?有無具體d描述?因為傾偈而被老師鬧之後作出甚麼行為反應呢?有無屢勸不改甚至變本加厲呢?有無其他家長都投訴呢?

從樓主的字裏行間,我相信樓主唔係咁嘅人。但的而且確在學校又好丶公眾地方都好,有唔少家長明明自己子女曳,都會唔覺得有問題,甚至力撐。

都係嗰句,樓主應該勇敢d找校長溝通一下。但之前都真係要撫心自問跟小朋友review下。

我囡在1-4年級操行都唔錯 , 5年班轉了班主任似乎唔知係咪人夾人緣關係 , 我囡表現無以往咁開心 , 直接問又得唔到好多答案 , 所以我有向佢d同學了解 , 發現老師似乎會偏好某類學生(我囡不幸不是那類型) , 所以都同太太一齊到學校跟老師及訓導主任溝通一下問題 , 希望大家都了解雙方情況 , 同時希望會比到少少壓力那位班主任(自己咁諗) , 之後確實令整件事都正面左 , 我覺得留意自己小朋友可以做到出問題前嘅改善(成績表出操行分前) , 大家可參考下~

OB-father 發表於 18-7-6 09:47
我估吾會係衣車,衣車操行冇細分。
我估中學在沙田果間,成績表有细分

beagoodman 發表於 18-7-9 10:31
恕我直言,只是聽到片面之詞,如果老師會在EK發帖,相信都係變成各自表述的兩個故事。傾偈得到操行C的敘述 ...
對,我哋只聽到一邊的聲音。所以值得去搵老師或高層,瞭解操行C的原因,是否除咗一句“傾偈”,還有其他原因。如果的確有更嚴重問題,對小朋友將來知道如何改正,家長如何配合,都有好處。

如果操行C,真係需要好好跟學校瞭解,但不是質詢。在小學階段,傾計坦白講,應該不奇怪。但嚴重到操行C,好像不太合理。

beagoodman 發表於 18-7-9 10:31
恕我直言,只是聽到片面之詞,如果老師會在EK發帖,相信都係變成各自表述的兩個故事。傾偈得到操行C的敘述 ...

齋傾偈其實好難攞C grade。

當中一定唔止傾偈咁簡單。

老師師係唔係過份手緊,係呢度其實冇人可以comment。

之但係如果事先冇警告或知會過家長小朋友嘅問題,一下子就出個咁差嘅操行分,咁老師就的確不該。至於老師之前有冇已經知會家長小朋友的問題,就只有楼主先至知道。

Ktfk    發表於 18-7-9 22:34

shuaimei 發表於 18-7-5 23:27
有直屬中學,但唔想原校升,自行想搏出面更好的学校。呈一大概頭十,4主科都係A,但操行唔理想,五個操行細 ...

請問樓主 可唔可以詳細啲呢?
例如有2個细項C, 咁其他呢?
有沒有平均操行分?如有,是甚麼?

其他同學,是不是人人都出現C?

如果你講清楚啲, 網友的意見可以更中肯去幫你。

例如:如果大部份人都有细C。我都會(備註:有一條龍中學,小學部操行嚴格,小女normal )我相信如果成绩理想,中學都會睇下相同小學,同校的同學去比較。

回覆樓主:

樓主,我細個就係因為駁老師嘴而小五上學期記C!! 最後大抽獎仲要派去第四志願!雖然全級考頭一,二都叩不到門! 呢件事我真係記成世...

回覆樓主

Btw 樓主女小學係仁紀?睇你之插班小二估嘅

回覆 karllambb 的帖子

學校解悉著操行拿C是因為上堂傾解,我會在交被申請心儀學校的成積表副本上加上這個

解悉,如果心儀學校係通情達理的因該會明白吧!我亦會再加教會,童軍之類的老師對小女的操行評語,甚至乎識的大人物就加封推薦信,尼個世界吾係甘易隻手遮天既!

還有打聼下明年是否這老師做班主任,如果是就要跟這老師多溝通,多多表現請教的城意亦要明言小女有心改善操行目標是B+,請教班主任多些給意見提供改善的方法,一切跟著做,再表達對班主任的英明指引是無限感激。。。云云

Yanamami 發表於 18-7-6 06:02
哦~有联糸中学……正常吖~唔想俾你女走吖嘛,你搵校長都無用……唔会係衣車吧…… ...

原來教會學校都咁黑暗,比差操行個學生,等學生轉不到校?
‹ 上一主題|下一主題