用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 HKU or UST Engineering ?
go

HKU or UST Engineering ? [複製鏈接]

想請問HKU or UST 的Engineering (computer science) 那間較好? 應選那間? Thanks!
   1    0    0    0

UST

lingli 發表於 18-7-11 21:15
想請問HKU or UST 的Engineering (computer science) 那間較好? 應選那間? Thanks!
UST

youma 發表於 18-7-11 22:01
UST

同問,請問HKU / UST Engineering (Mechanical Engineering)那一間較好?

youma 發表於 18-7-11 22:01
UST

thanks! 可否提供多些資料點解UST較好? 我囡想揀UST, 但我想揀HKU

lingli 發表於 18-7-11 22:26
thanks! 可否提供多些資料點解UST較好? 我囡想揀UST, 但我想揀HKU
UST lecturers 較年輕, knowledge update, 勤奮, 全球知名, .顧主鍾意.

youma 發表於 18-7-11 22:39
UST lecturers 較年輕, knowledge update, 勤奮, 全球知名, .顧主鍾意.

Thanks

lingli 發表於 18-7-11 22:26
竟然? 我地調番轉 因為UST workload大啲同埋CS好搶手(GPA 3.幾先穩....) 佢吾想咁辛苦想讀HKU.......

lyc_hkelf 發表於 18-7-11 22:55
竟然? 我地調番轉 因為UST workload大啲同埋CS好搶手(GPA 3.幾先穩....) 佢吾想咁辛苦想讀HKU....... ...

我就係聽聞UST較chur, 唔想佢咁辛苦,而且HKU近我哋多D. 但我囡佢個人不太喜歡HKU的住HALL文化,及比較喜歡UST的學生,佢話nice D 喎

地方 野食 環境等等佢都覺得冇所謂 係主要想輕輕鬆鬆就可以中流至中上流成績 之前簡學校都主要睇syllabus同入面學生既評價(workload,教授要求嚴吾嚴等...) 而家唯有繼續搵下本身係呢三間大學(包埋中大) 讀緊engine既人既睇法....... 仲有2日時間

HKU 有個 Engineering in Engineering Science,收生要求高過普通 Bachelor of Engineering,收20個學生。讀既野有乜唔同呢?

Jackielee 發表於 18-7-12 14:47
HKU 有個 Engineering in Engineering Science,收生要求高過普通 Bachelor of Engineering,收20個學生。 ...
算是吧,Engineering 好的,Engineering Science 唔湯唔水。

回覆樓主:

呀仔心儀科大Engineering, 佢分數比2017年LQ 還差1.5分,比HKU 嘅LQ 差1分,想請教各位如果放呢兩間A1位置,入到機會高嗎?另理大Engineering , 佢分數可去到Median, 如果放A1, 應該安全穩入,想知道理大同科大Engineering 會否差好遠?

tomatowu 發表於 18-7-13 05:58
呀仔心儀科大Engineering, 佢分數比2017年LQ 還差1.5分,比HKU 嘅LQ 差1分,想請教各位如果放呢兩間A1位置 ...

理大到 Median 放A2 應該安全,A1 (emoji)佢自己喜歡嘅院校,差1.5 或 1 分應該相同,因 科大英數及理科個 weighting 較高。

kl777 發表於 18-7-11 22:08

同問,請問HKU / UST Engineering (Mechanical Engineering) ...
今天需要confirm 了, 真心請教!

lm251099 發表於 18-7-13 07:39
理大到 Median 放A2 應該安全,A1 (emoji)佢自己喜歡嘅院校,差1.5 或 1 分應該相同,因 科大英數及理科個 ...
想問 HKU ENGG meet 到 LQ 會入到嗎?

我朋友講佢親戚做果間公司請engineer,偏向選擇Poly or UST,因為學生捱得。但我朋友想個女入HKU Eng,因為唔駛咁Chur,佢又唔志在個女第二時搵唔搵到嘢做。所以都要視乎入大學校讀書嘅心態及態度。如選HKU Eng,可能要自動自覺多啲囉。

tomatowu 發表於 18-7-13 05:58
呀仔心儀科大Engineering, 佢分數比2017年LQ 還差1.5分,比HKU 嘅LQ 差1分,想請教各位如果放呢兩間A1位置 ...

A1 可以進取搏一搏。但A2 應該搵meet 到MD, A3 要高過median 做止血位。希望幫到你

回覆樓主:

HKUCS 係預咗啲畢業生有機會再升學,又有機會出來做嘢。科大比較就住僱主的口味來設計課程。
我自己係HKU CS畢業咗N年,當然會sell你讀HKUCS. 你預咗 HKU會theory多啲,實踐就少啲。
‹ 上一主題|下一主題