用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四英中生選科限制急轉校
樓主: hk@mother
go

中四英中生選科限制急轉校 [複製鏈接]

jumphigh 發表於 18-7-20 16:56
一定要中中?官塘聖公会試唔试?
培敦同梁季彝都寄左,但就未有好詳細了解,暫時先搵左部份資料,都寄晒。不過無奈時間都7月尾,真係好緊急!

想問問勞工子弟,漢華,寧波第二,有無人了解?

hk@mother 發表於 18-7-20 16:42
這間星期一就要即刻考試, 請問對他有沒有更深的認識

莫慶堯只可以修2X,有英文班,你想選修什麼科?

回覆 MariaTsui 的帖子

佢應該想有歷史同Bio

hk@mother 發表於 18-7-20 18:20

佢應該想有歷史同Bio

歷史用中文,Bio用英文,但都要睇下有無位,因為中三升中四的同學已派晒科,學校都放暑假。

無錯,就係我今日學校先派成績表,都無晒時間,好慘...

hk@mother 發表於 18-7-20 18:35

無錯,就係我今日學校先派成績表,都無晒時間,好慘...  ...

這麽遲派成績表,很多學校上星期五已派成績表。

也是有點遲

hk@mother 發表於 18-7-21 09:51

也是有點遲

祝順利!等你好消息。

好多謝你

回覆 hk@mother 的帖子

如果真係一直都未有中學回覆,直資都要等消息嘅話,喺咪只有向教育局求救,見到討論區有講可以重新派位,不過唔知係點情況?有無人可以講解吓

hk@mother 發表於 18-7-22 13:19

如果真係一直都未有中學回覆,直資都要等消息嘅話,喺咪只有向教育局求救,見到討 ...

你讀中四,如何重新派位??

lm251099 發表於 18-7-22 14:01
你讀中四,如何重新派位??

因為我搵過教育局,佢話要先自己叩門,再搵唔到先搵佢地幫手,佢地手上有學校的空缺情況

hk@mother 發表於 18-7-22 14:14
因為我搵過教育局,佢話要先自己叩門,再搵唔到先搵佢地幫手,佢地手上有學校的空缺情況
...

佢地應該係是但搵個位俾你,未必會合你要求,而且你轉校嘅理由佢地接受?如果人人如此,佢地咪好吾得閒!

lm251099 發表於 18-7-22 14:22
佢地應該係是但搵個位俾你,未必會合你要求,而且你轉校嘅理由佢地接受?如果人人如此,佢地咪好吾得閒!
...

我當然想自己揾,已經1個多月,成績表又咁遲先出,間間入表的要求都不一,都很困難,我地果間除主科外,選收科只得10科已包M1, 2,美術,音樂, 而且不達某個分數,又不能選某些科目,這些規限下,就算再升上去,被迫讀不能發揮的科目結果都可能係不停留班。。。咁落去再轉仲辛苦。點解咁遲,就是對今次成績失預期,都感好無奈

其實,佢平時成績怎樣?上,下學期應該估計到佢成績大約怎樣

hk@mother 發表於 18-7-22 15:24
我當然想自己揾,已經1個多月,成績表又咁遲先出,間間入表的要求都不一,都很困難,我地果間除主科外,選 ...

其實,樓主孩子英中是B1頭,中,尾,聽落要求好似很高,學校派了什麼科?要非走不可。

hk@mother 發表於 18-7-22 15:24
我當然想自己揾,已經1個多月,成績表又咁遲先出,間間入表的要求都不一,都很困難,我地果間除主科外,選 ...

老實講,你想轉校都係因為選吾到心儀科目,轉環境只是一個附加嘅理由啫。如果主因是後者,應該一早已有安排啦!

選科規則大家都一早知的,除非學校出彈弓手啫!孩子未能選到心儀科目,即代表佢能力不足啦,你如何認為佢可以讀得好呢?

中一、二 Science 讀得好,到中三吾等於都會一樣有好成績,因為已分科為 Phy, Chem, Bio。

你希望轉去中中嘅英文班,直資中學就吾多清楚,如果係官津校,你有無想過,本身這類班級在原校啲學生已需爭崩頭,現在已是七月尾,學生亦已選晒科分晒班,應該書都買埋啦!你自問有什麼能力可以令學校為你係英文班加多一個學位給你,什至讓你自己選擇心儀科目?還是你認為學校會要求原有學位嘅學生讓出學位來?

不如去各院校看看孩子現在選修科對佢將來想讀嘅科目有什麼影響更實際啦!

hk@mother 發表於 18-7-19 16:59
請求各位家長幫忙,因為成績副科未如理想,中英數都為6x,而選科受限制急想轉校,小朋友本身也很想轉換環境 ...
主科成績皆6X分,副科又不理想,就算想插班都窄窄地,仲要入英文班揀心儀科有點難度,可否透露派左咩科?真係非轉不可?其實呢一刻你可能唔锺意甚至極抗拒所派嘅科,但亦話唔定孩子讀落會是另一出路,總好過轉落成績更差嘅學校。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-7-23 08:03
主科成績皆6X分,副科又不理想,就算想插班都窄窄地,仲要入英文班揀心儀科有點難度,可否透露派左咩科?真 ...

學校只有中史,無歷史。。而中史只能配經濟及地理,阿仔好想Bio,中史,加Music or VA,出左一次選科資料,後來又改。。我地學校相信考試好遲到6月底,所有結果到7月中後才知道
已在6月時不停查詢,其實有好多間都有中史 ,History 可配Bio... 什致可修2科歷史嘅都有,中史 or history並不是搶手的科目,只是maths要他轉中文都有難度,所以才想搵英文班
‹ 上一主題|下一主題