用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校老師可以拒絕家長講小朋友band 幾嗎 ...
go

學校老師可以拒絕家長講小朋友band 幾嗎   [複製鏈接]

我侄女升小五,考級10名內,如果問學校老師,想知剛剛派位10名內是否band 1, 老師有什麼理由唔答呢?

問過老師,老師只係重覆又重覆謝成績唔係最重要,操行才最重要。

BTW, 侄女操行係絕對冇問題的
   0    0    0    0

而家先升小五, 呈分都未考, 言之尚早.

回覆 sunnymama2 的帖子

依家至升小五, 老師真係答唔到你喎, 因為變數仍然很大, 還未呈分, 就算現在考10名內, 到呈分時, 因為會用標準分去計, 而且, 仲要計算音樂同視藝, 這2科每每都可以令到級排名跌10名8名, 所以現階段最好比心機考好校內試, 到5年級下學期, 考完呈一, 才問老師都未遲

回覆 sunnymama2 的帖子

我囡升上小五時,第一次見到班主任(英文科),我只問老師阿囡如升讀英中,以佢的能力可否應付,老師就如實作答,加多2句評語咁。我就係知老師唔知直接答我阿女屬於B1,因都未呈分,她一定唔會估估吓,但我可從老師的話大約估到。

sunnymama2 發表於 18-7-30 08:08
我侄女升小五,考級10名內,如果問學校老師,想知剛剛派位10名內是否band 1, 老師有什麼理由唔答呢?

問過 ...

老師有什麼理由唔答呢?

呢個咪係N年前 (其實都係1X手前啫), 大家話唔想標籤學校同小朋友, EDB順應民意發出既指引, 講明學校不能透露學生所屬派位組別既安排囉!

而且, 學校最多只會知上年有幾多個B1學生, 無法肯定邊個B1學生 (當然最Top果批就唔駛講)

王家爸爸    發表於 18-7-31 11:27
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

問過 ...

剛剛派位嗰啲嘅Banding係其他人嘅私穩,正路唔會立亂話俾外人知。

問過 ...

其實升小五真係未必會講,我地學校都已經算透明度高,係小五頭兩次考試,老師都唔會講屬於band幾。

回覆樓主

我校係考完呈三先講!

學校老師係知道學生banding,定都係靠估?

回覆樓主:

我仔學校, 小一至小五上學期, 完全唔知名次添. 但 Banding的名次 range , 學校有講大约, 但比較保守.   例如1-70 band 1, 講做 1 -50.     其實睇學校往年派位, 自己數.

gigayan 發表於 18-7-30 09:19
其實升小五真係未必會講,我地學校都已經算透明度高,係小五頭兩次考試,老師都唔會講屬於band幾。
...

同意!

os_ecu 發表於 18-7-30 09:12
剛剛派位嗰啲嘅Banding係其他人嘅私穩,正路唔會立亂話俾外人知。

我仔學校在自行前見家長, 家長話想考A校, 老師都會講往年第幾名的同學入到 (冇講學生名, 應該不算私隱)(當然5知自行定抽), 很有用的資料.

醒目開學勳章 王國長老

將升小五, 呈一都未考, 換轉係我都答你唔到.

去到小五唔少學生會發力, 上學期已經可以名次大執位, 呈一再執一次, 呈二更加唔使講, 呈一失手時家長都會落重本補習, 所以最終想知大約係  band 幾唔到呈二考完都無得估.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

我囡就係呈分試過山車既代言人
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

問過 ...
升小五!即小四就問小朋友band 幾,梗係答唔到啦!

問過 ...

老師梗系吾答啦,都未考呈分試,六年班考埋呈二先問啦,家長迫得老師太緊啦

我小朋友學校除左班或級前三(因為有學業成績獎),其他一律不設名次,老師連講都唔可以,但到選校時,老師會同家長講估計既banding

angiehouse 發表於 18-7-30 11:11
老師梗系吾答啦,都未考呈分試,六年班考埋呈二先問啦,家長迫得老師太緊啦
...

當然唔係問侄女band 幾啦,我地都知呈分可升可跌,只係想知級今年派位級10內是否band 1,呢個問題好難答?

想早d知道小朋友的位置,從而報署小朋友學習計劃,好正常吧。

sunnymama2 發表於 18-7-30 11:42
當然唔係問侄女band 幾啦,我地都知呈分可升可跌,只係想知級今年派位級10內是否band 1,呢個問題好難答?
...
EDB有指引, 學校唔提供資料其實亦好正常.

其實如果學校願意詳細列出每年升中派位結果 (如邊間學校幾多人入), 家長大可自已去衡量, 但如果學校收收埋埋, 點問都唔會問都D有用既資料

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sunnymama2 發表於 18-7-30 11:42
...

我女學校都吾講得,話有指引,老師叫我地家長上網頁看下之前派位有幾多去左band1校,最尾加句,校長吾比講幾多band1位,但系我地學校如果2x個%都無,你地當初都吾會選啦,甘家長就好識做甘吾問甘多了
‹ 上一主題|下一主題