用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 75%學生 不滿自資課程學費貴
go

75%學生 不滿自資課程學費貴 [複製鏈接]

平台指一般自資院校的學生在接受3萬元學券的資助後,仍需繳付數萬至數十萬元學費,背負沉重學債。(iStock)

香港自資專上課程一直被詬病良莠不齊,副學士的學歷亦常受質疑。一項調查發現,超過9成自資課程學生和畢業生認為,政府應加強對自資院校的財政和質素等監管,亦有7成半受訪者認為自資課程的學費為不合理地昂貴,認為政府發放的3萬元自資課程學券並不足夠。

民間青年政策倡議平台在上月4日至23日進行「自資學生對自資課程及院校的意見調查」,收集351位現正修讀自資課程或已畢業的學生意見。調查發現,93.4%認為政府應加強對自資院校的行政及財政監管,又有75.5%的受訪者認為自資院校的學費是不合理地昂貴;另亦有7成的受訪者認為,政府發放的3萬元自資課程學券並不足夠。

平台建議政府增加資助學士學位和資助副學位,並為自資院校設立營辦標準,以及加強對相關自資院校的資助及支援等;又表示會於本月底與檢討自資專上教育專責小組主席張炳良會面及反映意見。

0    0    0    0

回覆樓主

放洋,吾知可吾可以要求有資助呢!吾起個頭就吾有之後嘅話題啦!

elbar 發表於 18-8-3 09:29
平台指一般自資院校的學生在接受3萬元學券的資助後,仍需繳付數萬至數十萬元學費,背負沉重學債。(iStock ...

有些真的讀來無謂。

hk@mother    發表於 18-8-3 11:18

hogwarts 發表於 18-8-3 10:42
有些真的讀來無謂。

用同樣的錢去台灣或中國讀好一點的科目和大學,換換跑道可能生命更豐富。

王家爸爸    發表於 18-8-3 15:07
樹熊MA    發表於 18-8-3 10:55

回覆樓主:

課程如是美容degree(包括 新娘化妝),電競degree(包括打機),網上開業(自己做老闆)估受歡迎

hogwarts 發表於 18-8-3 10:44
用同樣的錢去台灣或中國讀好一點的科目和大學,換換跑道可能生命更豐富。
...

agree, 港人有資助同台灣人一樣學費,讀台灣國立大學Hk$15000/年,私立都係Hk$30000/年。中國大學都有資助,都平過自資学位

hogwarts 發表於 18-8-3 10:44
...
非常同意呢個睇法,唔一定要走人哋走既路。

tonyip 發表於 18-8-3 14:59
agree, 港人有資助,讀台灣國立大學Hk$15000/年,私立都係Hk$30000/年。中國大學都有資助,都平過自資学位 ...

中國大學, 內地對香港同胞好好架, 我哋俾中國大學嘅學費係同內地同胞身份一樣架 ------ ~人民幣5,000一年, 四年人民幣2萬人仔, 係咪好抵呢. 如果考入埋北大,清華, 復旦, 交大 .... 2萬人仔超值啦, 可以唔洗要資助都應付到內地學費+食宿 (if 接受到內地嘅一切嘅文化, 政治, 人事關係.........)

利申: 唔係講笑, 我真係預小女返內地讀大學係佢其中一個選擇

王家爸爸    發表於 18-8-5 11:56

小時了了 發表於 18-8-3 15:19
中國大學, 內地對香港同胞好好架, 我哋俾中國大學嘅學費係同內地同胞身份一樣架 ------ ~人民幣5,000一年, ...
台灣可以考慮。大陸的文化、政治等接受唔到

tonyip 發表於 18-8-3 18:15
台灣可以考慮。大陸的文化、政治等接受唔到

有人喜歡

港、中、科、理、城;
北、清、復、交、浙;
臺、清、成、交、政;

各取所需

一DD喇,我覺得唔應該借題講自資院校不是。
始終自資院校都係給學生個機會,香港依家仍然發展緊自資院校。
文科唔應該太貴就真

nillnill 發表於 18-8-4 10:29
一DD喇,我覺得唔應該借題講自資院校不是。
始終自資院校都係給學生個機會,香港依家仍然發展緊自資院校。
...

例如 公大,明愛,東華 普通科護士課程 近年最為 熱門  

elbar 發表於 18-8-4 10:48
例如 公大,明愛,東華 普通科護士課程 近年最為 熱門

好奇!果幾間畢業醫院收生如何?定多去做老人院?

brother4 發表於 18-8-4 11:05
好奇!果幾間畢業醫院收生如何?定多去做老人院?

你少担心;香港普通科護士近年人手一向不足夠  

elbar 發表於 18-8-4 11:07
你少担心;香港普通科護士近年人手一向不足夠

醫療任何方面-定不足夠!新聞有計公院護士2018年1個護士照顧50個病,公院人量入為出政策,護士請人僧多粥少

brother4 發表於 18-8-4 11:16
醫療任何方面-定不足夠!新聞有計公院護士2018年1個護士照顧50個病,公院人量入為出政策,護士請人僧多 ...

幾乎忘記你一向本色;老吹阿4

elbar 發表於 18-8-4 11:24

幾乎忘記你一向本色;老吹阿4

要吹都要有証據的,否則吹吾起 *公院加1200臨時病床,1個護士照顧超過50個病人*2018年的新聞,可能貴人善忘?

brother4 發表於 18-8-4 11:33
要吹都要有証據的,否則吹吾起  *公院加1200臨時病床,1個護士照顧超過50個病人*2018年的新聞, ...

elbar 發表於 18-8-4 11:39

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

睇出路啦
自資有難搵食科目,UGC又何嘗無?
有朋友做某大機構,話機構有指引.....自己出品有手有腳盡量請,所以自家非名牌畢業生都好唔錯
雖然係自資,分分鐘冷手執個熱煎堆,有錢途有前途
當然咩出路較好就要靠自己做下功課了
‹ 上一主題|下一主題