用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯知中學
樓主: MMMaMa12
go

匯知中學   [複製鏈接]

Jessy 發表於 18-8-30 02:05
港島區好少BAND 2直私喎!! 我剩係諗到北角培僑/小西灣漢華, 但呢兩間都可以抽獎入.  
如果BAND 2中至尾,  ...

何東、鴨真如何?中西區好似包埋鴨真

ok3 發表於 18-8-29 11:10
樓主小朋友成績應該B2, 除非"匯知"有啲嘢你真係好buy, 否則根本唔須要諗佢. 何況仲要交學費 就算 ...

請問將軍澳有邊幾間校風較好的學校係band2尾或band3頭的?謝謝

hisuki00 發表於 18-9-4 17:24
請問將軍澳有邊幾間校風較好的學校係band2尾或band3頭的?謝謝
中學我未研究到, 留待其他家長補充

回覆樓主:

我仔去過 open day, 都幾鐘意學校,因為多 STEM 嘅嘢玩,但每次嚮 EK 睇資料,大部份人都覺得唔應該俾學費去讀一間 band 2-3 嘅中學,其實想問下真正嘅用家,匯知係咪真係咁差呢? 近年係全自行收生,而冇再派位,會唔會有改善?謝謝!

hisuki00 發表於 18-9-4 17:24

2尾3頭好似有鄧英喜

a_for_apple 發表於 18-9-11 22:50
我仔去過 open day, 都幾鐘意學校,因為多 STEM 嘅嘢玩,但每次嚮 EK 睇資料,大部份人都覺得唔應該俾學費 ...

我女屬band 2, 但我都考慮緊匯知,只因阿女性格比較適合活動教學。都想知道入面啲學生係咪真係咁差。

a_for_apple 發表於 18-9-11 22:50
我仔去過 open day, 都幾鐘意學校,因為多 STEM 嘅嘢玩,但每次嚮 EK 睇資料,大部份人都覺得唔應該俾學費 ...
我侄仔今年入左讀中一, 一年前因我女兒學校要去匯知個hall比賽, 所以我去過, 收到匯知既一些介紹書本, 我又知侄仔要搵中學, 佢成績又係b2-3, 就;叫佢地去下佢既Open day, 睇下是否合適, 去完佢地成家都很喜歡。佢地都知道阿仔唔係讀書既材料, 如果入左間b2津校又讀得吃力, b3又唔知會派左去邊間, 咁倒不如去讀直資B2-3, 起碼資源多d, 會有多d野explore佢既長處, 日後可能找到自己既興趣, 就專注落去, 有一技之長。而且佢學費算平

tung0409 發表於 18-9-24 10:44
我侄仔今年入左讀中一, 一年前因我女兒學校要去匯知個hall比賽, 所以我去過, 收到匯知既一些介紹書本, 我又 ...

多謝你!請問你姪仔讀得開唔開心?老師/校風如何?學生會唔會好曳呢?

a_for_apple 發表於 18-9-24 11:20
多謝你!請問你姪仔讀得開唔開心?老師/校風如何?學生會唔會好曳呢?
...
開左學未夠一個月, 相信要讀耐少少佢先可以答到以上問題
相信仲係蜜月期呱, 有機會見到面我再問下佢

tung0409 發表於 18-9-24 14:16
開左學未夠一個月, 相信要讀耐少少佢先可以答到以上問題
相信仲係蜜月期呱, 有機會見到面我再問下佢
...

好呀!唔該晒你!

我侄仔今年入左讀中一, 一年前因我女兒學校要去匯知個hall比賽, 所以我去過, 收到匯知既一些介紹書本, 我又 ...

我也有同一想法

MMMaMa12 發表於 18-8-28 09:08
有朋友介紹我黎緊幫小朋友報依間,但我係網上見到唔多資料,請問有用家可分享一下嗎?如校風,學校初中、高 ...

根據匯知的學校報告內容,DSE 成績的描述如下:

至於公開評估及公開試的表現方面 ,無論是全港性系統評 估, 或是香港中學文憑試 本年度的數據均顯示尚有不少進步空間

簡單來說,DSE 的表現欠佳。

-------------------
學校的學生出席率和守時率描述如下:
此外,為加強學生之出席率及守時,本校仍設出席率及守時率達人計劃,前者達標率為 62%(初中)、55% (高中);而後者達標率為 77%(初中 )、61%(高中)。

即是說:
初中出席達標率是 62%
高中出席達標率是 55%
初中守時達標率是 77%
初中守時達標率是 61%
數字其實十分不理想。

資料來源:https://www.qualiedcollege.edu.hk/PublicFolder/file/1819PDF/%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E5%A0%B1%E5%91%8A1718.pdf

若你能花時間看一看這間中學自己寫的學校報告,你會了解更多。

憫父 發表於 18-12-15 16:38

至於公開評估及公開試的表現方面 ,無論是全港性系統評  ...

非常支持憫父的觀察!
如果一間中學有1/4人係唔返學,我個仔女如果係band 3學生,只想佢順利完成中學及學一門手藝,咁既學習環境,即使老師幾咁有愛心,學生都未必能完成中六。
有時開放日只能睇好表面,有這些數據,作為家長真係要考慮清楚才決定。

憫父 發表於 18-12-15 16:38

至於公開評估及公開試的表現方面 ,無論是全港性系統評  ...

請教憫父,如匯知跟德信及聖道迦南比較如何?謝謝!

ikenmak 發表於 18-12-16 16:01
非常支持憫父的觀察!
如果一間中學有1/4人係唔返學,我個仔女如果係band 3學生,只想佢順利完成中學及學 ...

其實以上數字係一個達人計劃嘅達標數字,我唔清楚計劃內容及達標要求。報告內另有一欄顯示出席率,見到中一至中六出席率都有 9x %,而唔係有1/4人冇返學

a_for_apple 發表於 18-12-17 07:25
其實以上數字係一個達人計劃嘅達標數字,我唔清楚計劃內容及達標要求。報告內另有一欄顯示出席率,見到中 ...

見你咁鍾情此校,有九成以上出席率咁高!應該係好學校,就要快快去準備面試,祝福你子女早日如願入讀。

ikenmak 發表於 18-12-17 08:08
見你咁鍾情此校,有九成以上出席率咁高!應該係好學校,就要快快去準備面試,祝福你子女早日如願入讀。
...

大家都只係想搵到合適嘅學校俾自己仔女,我亦冇講過自己好“鐘情”呢間中學,只係見你有啲誤解(出席率),所以指出,以免其他人誤會。

a_for_apple 發表於 18-12-17 10:22
大家都只係想搵到合適嘅學校俾自己仔女,我亦冇講過自己好“鐘情”呢間中學,只係見你有啲誤解(出席率) ...

我都誤解了意思,也誤會你喜歡這校。不過我看到達人計劃的出席達標率,你會發現初中有38%曾曠課,高中有45%曾曠課(或事假/病假:總之無返學),其實父母最怕子女唔想返學又唔知去咗邊。
選學校係選學生質素,Band 3梗係選Band 2C-3A, 基本上所有公開試未達標學校都強調STEM/關愛,最重要的是有一班稍為肯讀書的同儕,咁就帶動到其他同學上進。
如果曠課請假遲到當食生菜,其他同學點諗呢?你都唔想子女有班咁既同學卦?!
以上純個人意見,較為偏頗,不喜勿駡。

ikenmak 發表於 18-12-17 11:05
我都誤解了意思,也誤會你喜歡這校。不過我看到達人計劃的出席達標率,你會發現初中有38%曾曠課,高中有4 ...

多謝意見!

請問佢依家讀成點呀?
‹ 上一主題|下一主題