用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年小六男仔, 有什麼直資是中文中學?
go

今年小六男仔, 有什麼直資是中文中學? [複製鏈接]

亞囝今次呈一是 B2尾3頭, 操行ok, 無任何獎項/證書, 一向抗拒英文, 上年帶佢參觀open day, 一見到係英中就無心机參觀, 話想中中, 老實說, 英中我都無信心佢讀到, 依家就黎要面試, 請問直資是否無咩中中? 只知勞校(創知), 九龍/新界仲有無其他? 定還是疊埋心水自行選中中? 九龍城又有什麼B2尾3頭校風ok的? 煩惱中, thanks.
   4    0    0    0

樓主,事情如此。無可能無需要追求英大喇。
建議樓主集中自己地區裡面,搵一間校風好、壓力小的中學。
挑剔些的,可以留意那些中學運動及其家支援多少

sasafan 發表於 18-9-5 10:31
亞囝今次呈一是 B2尾3頭, 無任何獎項/證書, 一向抗拒英文, 上年帶佢參觀open day, 一見到係英中就無心机參 ...
香島中學

nillnill 發表於 18-9-5 10:51
樓主,事情如此。無可能無需要追求英大喇。
建議樓主集中自己地區裡面,搵一間校風好、壓力小的中學。
挑剔 ...

我無強求英中, 反而想中中, 只是怕大抽獎去左間校風差我, 所以想試下直資買個保險.

bbforever 發表於 18-9-5 11:00
香島中學
TKO?

sasafan 發表於 18-9-5 11:04
TKO?
深水埗又一村香島

bbforever 發表於 18-9-5 11:07
深水埗又一村香島
Thanks

回覆 sasafan 的帖子

如果你係深水埗、油尖旺、九龍城區,大抽獎表格有得揀香島,如果不是就只得自行及7月公開招生申請。

bbforever 發表於 18-9-5 11:15
回覆 sasafan 的帖子

如果你係深水埗、油尖旺、九龍城區,大抽獎表格有得揀香島,如果不是就只得自行及7月 ...
Thanks

sasafan 發表於 18-9-5 11:08
Thanks
又一村間香島係B1尾學校, 雖然會收B2-B3學生, 但跟唔上聽聞高中要去將軍澳間香島讀。

little_yolky 發表於 18-9-5 12:00
又一村間香島係B1尾學校, 雖然會收B2-B3學生, 但跟唔上聽聞高中要去將軍澳間香島讀。 ...

小兒一定不是B1

elbar    發表於 18-9-8 18:59

sasafan 發表於 18-9-5 12:02
小兒一定不是B1
佢係直資, 又有D左派背景, 相對唔係咁多人爭, 我哋學校都有B3同學考入, 仲唔止一個, 你可以去試下。不過, 如果幸運入咗就真係要俾心機, 因為佢哋個3322率唔高, 但入U率都算好, 即係暗示拔尖唔錯, 但可能補底差D。不過, 見D學生好純既, 話高中都有中文班, 你就當學校係B1C-B2A。

亞囝今次呈一是 B2尾3頭, 操行ok, 無任何獎項/證書, 一向抗拒英文, 上年帶佢參觀open day, 一見到係英中就 ...

彭學高,津中

亞囝今次呈一是 B2尾3頭, 操行ok, 無任何獎項/證書, 一向抗拒英文, 上年帶佢參觀open day, 一見到係英中就 ...
咁既成績又抗拒英文, 不如疊埋心水揀間校風較好既中學, 高中時轉去VTC開辦既青年學院, 早D學番一技之長好D

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

亞囝今次呈一是 B2尾3頭, 操行ok, 無任何獎項/證書, 一向抗拒英文, 上年帶佢參觀open day, 一見到係英中就無心机參觀, 話想中中, 老實說, 英中我都無信心佢讀到, 依家就黎要面試, 請問直資是否無咩中中? 只知勞校(創知), 九龍/新界仲有無其他? 定還是疊埋心水自行選中中? 九龍城又有什麼B2尾3頭校風ok的? 煩惱中, thanks.

介紹你一間新界直資, 呢間唔係完全中中/英中, 算係50%中中吧! 初中S1-S3係英文授課, 但高中 S4-S6 大部份學科有中文/英文俾學生選 >>> 中華基督教青年會中學 http://www3.cymcass.edu.hk/zh-hant/, 你不妨了解吓間學校及試吓報考吓(留意: 呢間係不派位直資, 只可以考入去, 無得派位入)

學校網站嘅2018/19 新高中課程科目選擇 http://www3.cymcass.edu.hk/wp-content/uploads/2013/09/[email protected], 幾乎所有科目都有中文或英文授課俾學生選

聞說真係聞說, 以下呢間係 EK 網民口碑 B2 - B3, 但係呢個網卻評為 https://www.schooland.hk/ss/ B1C. 我個人意見我會認為係 B2 直資

https://www.chsc.hk/ssp2017/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=454
2018/2019 學年擬開設科目: 中一至中三
以中文為教學語言:: 中國語文、中國歷史、基督教教育
以英文為教學語言::  英國語文、數學、綜合科學(中一,中二)、物理(中三)、商業概論 (中三)、化學(中三)、生物(中三)、家政、資訊科技、音樂、體育、戲劇教育、視覺藝術
按班別/組別訂定教學語言/校本課程::  通識教育
2018/2019 學年擬開設科目: 中四至中六
以中文為教學語言: 中國語文、中國歷史、中國文學、地理、歷史、健康管理及社會關懷、旅遊與款待(其實仲有生物、物理、經濟、資訊及通訊科技)
以英文為教學語言:: 英國語文、數學延伸單元二、化學、企業會計及財務概論、體育、視覺藝術
按班別/組別訂定教學語言/校本課程:: 數學、通識教育、生物、物理、經濟、資訊及通訊科技

呢間口碑關愛學校, 校風唔錯

小時了了 發表於 18-9-5 13:59
介紹你一間新界直資, 呢間唔係完全中中/英中, 算係50%中中吧! 初中S1-S3係英文授課, 但高中 S4-S6 大部份 ...
呢間中學成日抬高自己, 以做B1中學為目標, 相信主要睇成績收生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

將軍澳匯知中學都係直資, 佢開一班英文班三班中文班, 好似報名時可以選定中文定英文班的.

chanwendy 發表於 18-9-5 14:10
將軍澳匯知中學都係直資, 佢開一班英文班三班中文班, 好似報名時可以選定中文定英文班的
匯知中學 https://www.qualiedcollege.edu.hk/index/customIndex.aspx?nnnid=1

不參加二○一六/二○一八年度中學學位分配的直接資助計劃(非參加派位直資)中學名單https://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/NDSS_List_SSPA1618.pdf

樓主可以係(非參加派位直資)中學名單中搵吓你啱 banding 嘅直資報考下 e.g. 匯知中學, 中華基督教青年會中學 ....

想問其他網友, 直資孔聖堂中學好嗎? 校風OK嗎? 值得介紹俾樓主嗎?
孔聖堂中學 https://www.schooland.hk/ss/chms >> 學校以中文為主要教學語言

chanwendy 發表於 18-9-5 14:10
將軍澳匯知中學都係直資, 佢開一班英文班三班中文班, 好似報名時可以選定中文定英文班的. ...
今年開多咗一班,共有5班中一,即係1班英文班,4班中文班。註冊時家長可選中文班定英文班,但最終都要視乎中一學科測驗嘅成績而定。
‹ 上一主題|下一主題