用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 我很想不通的 大學聯招 問題
樓主: workingmom
go

我很想不通的 大學聯招 問題   [複製鏈接]

回覆樓主:

我朋友个女DSE考得好好,想試医,最後讀左HKU Business and Law double degree, 其實好多人都未揸定主意唔出奇,所以 又医,又法,又商…… 有D可能諗住考得咁好唔好嘥,出嚟都係搵份 穩定嘅工……

Charissema 發表於 18-11-11 10:34
我朋友个女DSE考得好好,想試医,最後讀左HKU Business and Law double degree, 其實好多人都未揸定主意唔 ...
DSE考生未揸定主意唔出奇,但如果讀完IBDP都唔識認清目標,就真係白讀。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-11 10:38
DSE考生未揸定主意唔出奇,但如果讀完IBDP都唔識認清目標,就真係白讀。

又不要神化IB吧,這(emoji)活生生有個例子,陳Sir 個仔。

我認識有個學生,真的很想做到醫生幫到人,但醫生以外的志願,都是與醫學甚至生物學無關,最後差一分飲恨。

kls12 發表於 18-11-11 10:53
又不要神化IB吧,這(emoji)活生生有個例子,陳Sir 個仔。

我認識有個學生,真的很想做到醫生幫到人,但醫 ...

咁最後讀咗什麼科?

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

因為jupas收一份錢,所以一個offer
NJ續間收錢,所以每間都有offer

kls12 發表於 18-11-11 10:53

我認識有個學生,真的很想做到醫生幫到人,但醫 ...

你說不要神化 lB 學生,我是認同的。我在四個 工作坊之中,一般 IB 學生比 NSS 較有看法,但不一定個個都已經定了方向,可能我面對的還是中三學生。

小兒的 case 有點複雜,他在 lBDP 的最初時候,他一心一意想在香港讀 QFin ,英國 Economics 首選 Cambridge , LSE, 其他只是報而已。

但 IBDP 第一年之後,PG 比預期高咗,而且揸住四個 HL,所以他才會左想右想。我一直唔睇好佢讀醫科,因為性格不太吻合,後來塵埃落定才知道他是為嫲嫲才申請醫學院!科大 GBus 及 BBA 都是安全網。

最後成績不達預期,結果還原基本步,還是 QFin 。到出來社會做工一年多,我們覺得這科及後來做顧問是適合他的。

ANChan59 發表於 18-11-11 15:33
你說不要神化 lB 學生,我是認同的。我在四個 工作坊之中,一般 IB 學生比 NSS 較有看法,但不一定個個都 ...

我個仔不是一個最好例子,只是在 EK 大多數人不想講太多自己兒女的事情,轉成很多人攞嚟作話題。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

LingChiBaBa 發表於 18-11-10 18:24
港大講座用英文,中大講座用廣東話,除非specify咗語言。

你留意一下,中大有英文,有廣東話!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Norwood 發表於 18-11-10 22:41
又醫、又法、又商,是父母意願多過同學興趣

不一定的,我家當時是兒子突然改變想法,因為 PG 比他最初預估高咗好多。

在上面我解釋了我的兒子的例子!

王家爸爸 發表於 18-11-10 23:09
問題係父母既意願又對同學有幾大影響。

看小朋友性格及家長的霸氣!

Norwood 發表於 18-11-10 22:58
在樓主眼中會覺得有好多大學offer在手會好正,其實有辣有唔辣,非聯招報每間大學時要寫personal statement ...

不同學科同一份 PS 我有經驗呀!
HKU - MBBS ,LLB   7:3
CUHK - MBChB , QFin.  7:3
UST - GBus (Economics)
UCAS - Economics.

結果是香港的教授係唔點睇㗎,只有中大 QFin 才問點解又醫,又 QFin。其他全部睇分收人,香港的大學收生,什麼 PS,OLE,CAS,都是過場而已,浪費時間!

Charissema 發表於 18-11-11 10:34
我朋友个女DSE考得好好,想試医,最後讀左HKU Business and Law double degree, 其實好多人都未揸定主意唔 ...

会有人觉得唔好嘥!

Charissema 發表於 18-11-11 11:38
咁最後讀咗什麼科?

建築系。但畢業後,並不是從事建築業的工作。

醒目開學勳章

workingmom 發表於 18-11-10 18:08
當然會有 offer
唔好意思,唔係太明,因之前jm又話如meet唔到第一的co,第二三係唔會考慮?

回覆 Elem 的帖子

如 你問non jupas 情況,答案係冇的。一間大學只會出一個CO,
你睇返 24# 的例子

kwokyk 發表於 19-1-13 09:20
回覆 Elem 的帖子

如 你問non jupas 情況,答案係冇的。一間大學只會出一個CO,
請教, NJ 生如果同一間大學 1st choice 冇 CO, 去到 2nd choice 給了CO, 那 2nd choice 的學科會知道學生是排她在第二嗎選擇的嗎?

梁太2010 發表於 19-1-14 12:24
回覆 ANChan59 的帖子

這麼多年, 看見你為個仔

入大學之後,完全放手了!

回覆 Anniemun 的帖子

不清楚。知道又如何!
大學比左CO 你而你又達標,唔通佢唔收你!

醒目開學勳章

kwokyk 發表於 19-1-13 09:20
回覆 Elem 的帖子

Thx. 請問程序係點?是否1st in完review完,睇下佢比唔比co,如冇,就去2nd,再睇下有冇得in,有得in就等in完review完,睇下有冇co,是否這樣?
‹ 上一主題|下一主題