用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 遺失香港身分證
go

遺失香港身分證 [複製鏈接]

在英國比人打荷包,除錢㚈,遺失debit card (已報失),另有香港身分證,請問可點報失及可等明年6、7月才回港補領嗎?
   1    0    0    0

mummy911 發表於 18-10-4 09:25
在英國比人打荷包,除錢㚈,遺失debit card (已報失),另有香港身分證,請問可點報失及可等明年6、7月才 ...
ID Card 問題可打 1823 問問。另外,想問同學是在什麼情況下被打荷包(打劫)? 好樣大家提防一下,謝謝!

回覆 mummy911 的帖子

身份証可以入境時在機場搞,最緊要有passport 在身,如果你手上有copy, Whatsapp 比他入境時解釋。
我仔上次好彩留番身份証比他,因為同學偷。

Anniemun 發表於 18-10-4 13:56
ID Card 問題可打 1823 問問。另外,想問同學是在什麼情況下被打荷包(打劫)? 好樣大家提防一下,謝謝! ...

Shopping 中,袋放在身側,沒有留意下,比人偷左銀包。要求shop check cctv, 佢哋自己睇左(又唔比你睇),就confirm 你比人偷左啦,唔洗諗係唔小心跌左!

喊都無謂........

在英國出街唔使身份証明文件,所以身份同passport唔好帶出街,我通常銀包唔超過50鎊。

mummy911 發表於 18-10-4 22:19
Shopping 中,袋放在身側,沒有留意下,比人偷左銀包。要求shop check cctv, 佢哋自己睇左(又唔比你睇) ...

路過!有買保險?好似有得賠償卡申請費?

brother4 發表於 18-10-5 07:21
路過!有買保險?好似有得賠償卡申請費?

無呀,有冇好介紹?

skIII 發表於 18-10-5 00:00

在英國出街唔使身份証明文件,所以身份同passport唔好帶出街,我通常銀包唔超過50鎊 ...

佢話有時入pub會比人查出生日期喎⋯⋯

mummy911 發表於 18-10-5 07:26
無呀,有冇好介紹?

留學保之類冇買?因飛機遲,遺失有得賠

還有其他證件,唔一定用HKID。不過最好唔帶passport,跌咗仲大鑊。

mummy911 發表於 18-10-4 09:25
在英國比人打荷包,除錢㚈,遺失debit card (已報失),另有香港身分證,請問可點報失及可等明年6、7月才 ...

我女今年試過跌銀包!電話或親身向警局報失,要講清楚銀包內有的現金或證件等,記得取報案編號(好重要的),有報案紙更好。當時女自己打去英國銀行報失咭,身份證要待她回港才補領,回港後去警局報失,取得報案紙和補領ID收據後claim保險。如果香港有戶口,也最好向銀行通報一聲。最後,claim回遺失的現金和補領ID費用

回覆樓主:

我仔仔暑假返香港前一晚跌咗銀包,內有BRP, 英國駕駛執照, debit card同錢。回港係香港機場報失,有報案紙就可以claim遺失金錢同補領身分證嘅費用。
我仔仔好好彩有人執到佢嘅證件, 係facebook inbox佢,確認後交還BRP同駕駛執照比仔仔同學。其他嘢唔見咗都好閒,但BRP唔見咗,一但係英國報失,就算搵返也沒有用。要係香港做臨時證件,大約£15x, 之後返英國再整,聽講要一萬幾千,仲要那段時間不能出境。好彩仔仔攞返BRP, 否則他就不能再出國去冰島旅遊

summer14 發表於 18-10-7 08:53
我仔仔暑假返香港前一晚跌咗銀包,內有BRP, 英國駕駛執照, debit card同錢。回港係香港機場報失,有報案紙 ...

我沒有買保險,所以claim 唔到錢,只是hkid 要明年回港時才可保領,其他都是在英可補發。已叫她在英上網報了失,有record.

HKID 要在回港時在機場再報失一次嗎?

summer14 發表於 18-10-7 08:53
我仔仔暑假返香港前一晚跌咗銀包,內有BRP, 英國駕駛執照, debit card同錢。回港係香港機場報失,有報案紙 ...

我沒有買保險,所以claim 唔到錢,只是hkid 要明年回港時才可保領,其他都是在英可補發。已叫她在英上網報了失,有record.

HKID 要在回港時在機場再報失一次嗎?

mummy911 發表於 18-10-8 08:51
我沒有買保險,所以claim 唔到錢,只是hkid 要明年回港時才可保領,其他都是在英可補發。已叫她在英上網報 ...

香港最好也報失呀

我沒有買保險,所以claim 唔到錢,只是hkid 要明年回港時才可保領,其他都是在英可補發。已叫她在英上網報 ...

路過!出外-定要買保險!題外話有次去日本四國到埗後打風,廉航停飛,佢廉航只賠果強機票或10日有機回港,好彩另外有買保險,包轉機票費,的士及住宿费,停留三天才有其它公司乘回港

回覆樓主:

英國出街不用帶香港身份証,之前有問brp要帶出街?家長/學生答也不用帶(有錯請更正)

若果不用claim保險就不需急於到機場報失。因為仲有passport做身份証明,可安頓一切再陪囡囡到警局報失

summer14 發表於 18-10-8 12:33
若果不用claim保險就不需急於到機場報失。因為仲有passport做身份証明,可安頓一切再陪囡囡到警局報失
...

唯有這樣.......嚇死我

brother4 發表於 18-10-8 11:54
英國出街不用帶香港身份証,之前有問brp要帶出街?家長/學生答也不用帶(有錯請更正)
...

正常如你所説的一樣,經我細問下,由於囡囡長得太baby face 了,所以入pub 叫酒飲比人查身份証的機會十分大,所以習慣帶在身邊....於是就有此教訓了

‹ 上一主題|下一主題