用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實BAND 2嘅直資同津校有咩分別??
樓主: 哈利媽
go

其實BAND 2嘅直資同津校有咩分別??   [複製鏈接]

回覆 哈利媽 的帖子

我哋入讀培基書院的 小學同學當中,有五分三是B1,另外的五分二是B2。如果有興趣就一定要試。24/11-25/11有簡介會,去了解先啦!

回覆 哈利媽 的帖子

同你的情況一樣,好像找到知音。
小朋友小學讀津校,正苦腦讀B2津校定直資私校。但小朋友中文成績弱,英文數學較出色

哈利媽 發表於 18-11-5 16:21
回覆 小曳人 的帖子

好慘呀.....都唔知點選擇, 之前已經好似浪費咗好多錢讀小學, 其實真係麻麻地甘心要選 ...
同你的情況一樣,好像找到知音。
小朋友小學讀津校,正苦腦讀B2津校定直資私校。但小朋友中文成績弱,英文數學較出色

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 18-11-7 09:50
…大家同一間補習,同一個老師,結果都好唔同。當初同學嫌棄我仔個導師新,還選了補習社最資深既老師,但我 ...
我想問問, 你指數學錯, 是指在校測考多少分????

回覆 IloveJJ 的帖子

我覺得我仔係個人態度出咗問題, 但又唔知點可以幫到佢改.....(佢都係肯合作配合溫習嘅, 亦緊張成績; 但係個人就大意, 緊張加上都係自律性低, 唔願意思考), 都唔知點攪好??

我哋數學補習己轉好多個老師, 但暫時都係提升唔多囉.

IloveJJ 發表於 18-11-7 10:06
佢有時7x,有時8x,好少9字頭。
IC,  我本來都有迷思.....!!!!!

我小朋友暫時好隱定下, 都是AAA,
每次做數都是拖拖拉拉去做, 雖然次次都自己做完,
但每次也是EERR, 去做 !

她小三時我也跟朋友話教得好好的去補數
(當時去是老師教數, 教得唔好)
不過上了一個月,投訴話返6日學咁,
我又見她數都有90左右, 所以沒有再上

唔補又怕..好一失.....沒有A
補又好似好忙......咁 !!?????

IloveJJ 發表於 18-11-7 11:01
A點解仲要補呢?拖拉係平日做功課啫,考試拖拉就攞唔到A啦!A都要補,俾我真係想死!
...

所以現在什麼都沒有做, 要睇定D, 睇下今次測考 !
因為如果90趺2分已經沒有了A
及見人地D收生標準, 真係有D驚驚.....

她是危險A

回覆 elbar 的帖子

呢兩間都唔錯, 我都會考慮. 我希望佢入到直資, 甘就唔洗煩到7月

IloveJJ 發表於 18-11-6 22:30
俾你條link既樓主「小時了了」既女係B1C,呈分係3B1A,第一輪唔收。

培基依家好著重操行有無A, 成績係次要的....

哈利媽 發表於 18-11-7 09:56
回覆 IloveJJ 的帖子

我覺得我仔係個人態度出咗問題, 但又唔知點可以幫到佢改.....(佢都係肯合作配合溫習 ...
我記得當年大家仲講緊幼稚園,升小,而家又要講中學了...HAHAHA我果個仲大鑊...,佢你SEN仔,英文特別好,亦好鍾意,好有信心,連英文GS部份都讀得好好,但中文理解就真係差既,至於其他科,都可以好中游既,本身咁既情況,應該B2中啦,奈何大部份英中都係B1校,但佢自己只想入英中,盡量少中文教學科目,完全錯配,係配唔到....

好啦,諗住同佢考直資啦,點知呢位人兄考試玩情緒,無心機,結果.....,我而家都頭痛到暈

Hi, 我記得你呀... 時間真係過得好快, 轉眼就升中, 唔知可唔以快啲到大學畢業呢???

IloveJJ 發表於 18-11-6 11:55
老師既要求,同家長既要求,好多時唔同既。
老師話唔太差,咁都未唔合格,梗係唔太差啦!但家長唔係咁諗。 ...

點醒好多媽媽

王家爸爸 發表於 18-11-5 17:22
其實好睇小朋友既實際情況,如果小朋友係BAND 2既原因唔係英文唔得,甚至係英文比較好,咁讀BAND 2直資中學 ...
我小朋友都係英文唔得, 中文同常識都B左, 英數係A.  但佢應該不是B1, 只是B2, 中文係死症, 咁多年都係衰, 今次仲衰埋常識 (佢未呈一, 只是校內第一次考試), 所以我都有諗直資.
‹ 上一主題|下一主題