用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想將來入大學神科的揀中學策略
樓主: workingmom
go

想將來入大學神科的揀中學策略   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 20-6-11 19:41
其實淨係睇8大讀碩士既學生比例,就知中國學生現今既學術能力係高咗唔少。

不過質素唔單單只睇學術能力。 ...
我一路都無提過質素以外嘅詞語,學術唔到我講啦,我井底蛙啫。

hkpapa852 發表於 18-11-8 10:33
DSE一樣有校內評核,EDB係高中會check學生校內功課,呢樣叫SBA (School Based Assessment)。

如果校內功 ...

DSE的校內評核英文科,其實會用公開試的會話及閱讀卷調整,其實用處不大,公開試不行,SBA幾高分也冇用。(我正教緊同比緊分。)

hkpapa852 發表於 20-6-11 19:41
其實淨係睇8大讀碩士既學生比例,就知中國學生現今既學術能力係高咗唔少。

不過質素唔單單只睇學術能力。 ...
八大碩士多大陸學生,其實原因有啲複雜,一來香港學生唔想讀碩士(除咗MBA)。二來,政治原因,大陸本科畢業生就業情況近幾年變壞,三百四十萬本科畢業生有近百萬人搵唔到野做,讀碩士似乎係出路(睇過大陸有研究估計近60萬畢業生申請讀碩士)。雖然大陸大學既研究院「擴容」咗唔少,但係供應既增加遠遠追唔上需求既增加。三來,香港既大學設施好,又有獎學金,所以吸引咗好多大陸人申請。

2jkidsfather    發表於 20-6-12 09:22

讀真正恒久不變既神科,需要既係決心同信心:
https://www.theology.cuhk.edu.hk/tc/admissions
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 20-6-12 08:24
八大碩士多大陸學生,其實原因有啲複雜,一來香港學生唔想讀碩士(除咗MBA)。二來,政治原因,大陸本科畢 ...

仲有,係香港讀書,留夠7年就可以申請做香港居民。
讀書期間個學生護照,係香港出入境比普通非學生身份既中國人方便(如可無限制咁去台灣,去日本申請簽証亦簡單好多)。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-6-12 15:47
仲有,係香港讀書,留夠7年就可以申請做香港居民。
讀書期間個學生護照,係香港出入境比普通非學生身份既 ...
移民呢方面香港優勢唔大,好多地方都係留夠5年或者更少就可以做PR;不過攞外國簽証呢點又真係好著數。
‹ 上一主題|下一主題