用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小四
樓主: young8888
go

小四 [複製鏈接]

young8888 發表於 18-12-22 22:44
最後出左呈一和呈二加起86,因為有音樂和視藝是grade,老師可能化作分後是這個分數。 ...

咁特別 ?
呈一86
呈二80
相加又86
我數學差,所以聽老師講算了。

rulerL 發表於 18-12-22 20:56
其實我講緊嘅A、B、C係該科整體成績,唔係以每科嘅各細項分數嚟評估的(我間學校成績表只顯示該科整體成績 ...

既出細項,亦出整體。由於細項分數不高,整體亦不高。加上另外其他分卷,普遍成績好的同學亦只拿8字,所以成績表整体已難有人中文科拿A。

elderberry 發表於 18-12-22 11:02
王家爸爸,你成日講校內B1,區内B1,全港B1,其實點知呢?好似我校咁,老師只話係B1,其他一概唔講,我地仲 ...
校內B1,區内B1就係學校考試前三分一,亦都係唔少無排名既學校老師會講俾家長知既BANDING,但係其實意義唔大。校內BANDING意義唔大既原因係間間學校B1比率唔同。勁既學校可能校內B2已經係全港B1;差既可能校內B1只係全港B2。
如果老師只話係B1,你最好多口問一句,係唔係區內B1。如果老師唔講,你問佢舊年差不多名次既去咗邊幾間,咁你大約都估到。

elderberry 發表於 18-12-22 15:13
照你咁講,我區内的學校大多是二線學校,只有2x--30個b1位,咁大家海軍斗水兵,校内b1,區內都應係b1啦:hap ...
弱區未必係間間弱,以元朗為例,雖然唔少村校都比較弱,但係亦都唔少唔太多人識既學校成績同市區一線學校有得比,例如,博愛醫院梁省德學校、天水圍天主教小學等。

王家爸爸 發表於 18-12-23 10:16
校內B1,區内B1就係學校考試前三分一,亦都係唔少無排名既學校老師會講俾家長知既BANDING,但係其實意義唔 ...

王家爸爸 發表於 18-12-23 10:16
校內B1,區内B1就係學校考試前三分一,亦都係唔少無排名既學校老師會講俾家長知既BANDIN

如果學校將兩次呈分和以往學生中一入學時的分計出來的是b1a,但科目考取只有B或b+,這個分是b1a.好似不實在因爲成績不是科科A,真的可以去報b1a學校?因為可能學校卷深每人攞A的機會很少。

richy 發表於 18-12-23 11:24
如果學校將兩次呈分和以往學生中一入學時的分計出來的是b1a,但科目考取只有B或b+,這個分是b1a.好似不實在 ...
如果係同區中學,一定知道區內小學既A有幾A,所以唔係著眼於ABC。其實有啲A可能連一線學校既C都無,咁既A其實無用。
學校首先睇既係你係申請人中既排名。如果你係次第中既頭10,誇張啲講句,情況可能係校長氹你讀多過你求學校收你。

王家爸爸 發表於 18-12-23 11:32
如果係同區中學,一定知道區內小學既A有幾A,所以唔係著眼於ABC。其實有啲A可能連一線學校既C都無,咁既A其 ...

喺,但冇人知道申請人中的排名,只有學校知,所以不知道自己有多少斤兩去選什麼學校,尢其是誇區。

王家爸爸 發表於 18-12-23 10:32
弱區未必係間間弱,以元朗為例,雖然唔少村校都比較弱,但係亦都唔少唔太多人識既學校成績同市區一線學校有 ...

元朗最勁是光明英來(考級百幾仍b1),光明學校,鐘聲。但佢地的卷也不深。

conniewktang 發表於 18-12-23 12:10

元朗最勁是光明英來(考級百幾仍b1),光明學校,鐘聲 ...
講得啱,所以唔好以為弱區既小學一定弱。

王家爸爸 發表於 18-12-23 12:33
講得啱,所以唔好以為弱區既小學一定弱。

但梁及天天唔覺勁,英來堅勁(英來180人左右,考級130也可自行入元中)。

richy 發表於 18-12-23 11:44
喺,但冇人知道申請人中的排名,只有學校知,所以不知道自己有多少斤兩去選什麼學校,尢其是誇區。 ...
如果學校透明度低,其實真係好慘,所以升小時已經需要留意。加上通常透明度越低,寶味越濃,所以如果學校唔講,最好都係保守啲。

conniewktang 發表於 18-12-23 12:34

但梁及天天唔覺勁,英來堅勁(英來180人左右,考級13 ...
所以我話,即使梁及天天呢啲無嘜人識既,都係同市區學校有得比,勁既就更加唔駛講。

王家爸爸 發表於 18-12-23 12:40
所以我話,即使梁及天天呢啲無嘜人識既,都係同市區學校有得比,勁既就更加唔駛講。

...

梁省得近年收太多非亞裔學生,已差了許多,天天有聯繫位(但我覺得只一般,同英來距離仍遠),天水圍小學普遍不及元朗叻果幾間。英來多b1學生,但b1a學生卻不多,同外邊市區學校仍有差距。
元朗小學的卷比較淺(我有研究開)。

conniewktang 發表於 18-12-23 12:46

雖然話差咗,但係2017年朋友仔升中時,73個裡面有39個升英文官津學校,以元朗呢啲英中位唔足夠既區,有多過53%升英中,其實差極都叫全港一線水平。多非亞裔學生,亦可能(無深入研究,所以只係可能)係佢哋英文好既原因。講真,如果53%升英中都叫差,咁其實大家對好既定義好唔同,我覺得多過33%已經叫唔差,多過40%已經叫好。

順便一提,其實元朗、北區呢啲面積大既區,升中形勢唔可以純粹當一個區分析,係需要知道區內其實係由兩個平行世界組成,一個係勁既(同強區有得比既),一個係弱既寶校集團(例如合併前既同益同石湖塘小學)。

王家爸爸 發表於 18-12-23 13:17
雖然話差咗,但係2017年朋友仔升中時,73個裡面有39個升英文官津學校,以元朗呢啲英中位唔足夠既區,有多過 ...

印象中不是屆屆咁高,有冇公佈?
見佢地學生學術只一般!
英來果啲就又smart同個底子強!
(區內補習社有比較過各校)!

conniewktang 發表於 18-12-23 13:20

你會唔會混淆咗另一間梁省德?
我講緊既係博愛醫院梁省德學校。

王家爸爸 發表於 18-12-23 13:25

好多偽數據,英文班不代表英中,英中不代表b1, 正如商x小學說派英中有80幾%,真係笑死我!

王家爸爸 發表於 18-12-23 13:25

印象中,2間都唔叻,有錯請更正!
只知教育界,也放其子女於光明英來丶光明丶鐘聲,還有徐澤林(中產近年like, 級頭有入名校,但b1只30幾%)。
以上幾間元朗丶天水圍都最like.

‹ 上一主題|下一主題