用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SMC vs WKF
go

SMC vs WKF [複製鏈接]

各位好, 平時有睇開EK, 今日到自己有煩惱未解決, 所以特登開個a/c, 想請教各位高人.....
小兒將於今年9月上小一, 我一直想搵英文語境好嘅一條龍學校。 想要英文學校係因為佢本身英文比較強, 如果上中小, 怕佢一下子適應唔到, 我明白中文都好重要, 但如果全科都係中文, 我怕我同佢都好大壓力; 想要英文語境, 係因為佢喺屋企只係廣東話嘅情況下, 都講得一口流利英文 (老師話佢無論講到寫都係非常好, 全英語溝通係完全無問題), 我希望佢可以keep住, 唔想佢甩咗D英文;而想搵一條龍, 就係因為我唔想大家咁大壓力, 可以輕輕鬆鬆咁上中學....

幸運地, SMC同WKF都有offer, 我明白呢兩間都唔係咩一線神校, 但都有齊我想要嘅嘢, 而兩間我都好心儀, 我有努力上網睇資料, 但睇完都係下唔到結論, 所以想請教下大家, 如果係你哋會點揀? (住址唔係問題, 因為我已經預咗搬)
   1    0    1    0

Myproud 發表於 19-3-4 10:20
各位好, 平時有睇開EK, 今日到自己有煩惱未解決, 所以特登開個a/c, 想請教各位高人.....
小兒將於今年9月上 ...
不如妳將自己認為兩校既優點同缺點列晒出嚟

可能列完出嚟妳就會揀到

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-4 11:30
不如妳將自己認為兩校既優點同缺點列晒出嚟
有人話wkf 親生仔 dse 成績進步很多,當真?

MrBeast 發表於 19-3-4 11:33
有人話wkf 親生仔 dse 成績進步很多,當真?
只能夠話, 成績係有進步, 至少3322率有7X%

但畢業生當中有幾多親生仔呢? 我不知道

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

想睇重英文語境就SMC,平均既就WKF~~~

睇重某些條件就一定有正負影響,只係對自己小朋友有幾大影響~~~

回覆 hkpapa852 的帖子

多謝回覆, 其實我有試過, 但就好似除咗我想要嘅, 兩間都差不多, 我知道SMC語境非常好, 而以前嘅WKF都係, 但睇到人哋話轉咗校長之後就無咗英文語境呢樣嘢, 但資源我相信WKF會更充足, 而成績方面兩間都唔太透明, 我又唔太識得分析

回覆 mcl203 的帖子

明白, 其實我都知道一定有正負影響, 而好多時候, 合唔合適都要讀落先知, 所以重係好迷惘

Myproud 發表於 19-3-4 12:58

明白, 其實我都知道一定有正負影響, 而好多時候, 合唔合適都要讀落先知, 所以重係好迷 ...

若你係非常睇重英文語境,最好暸解清楚多D,英小唔一定係語境好,只係相對既比較,坊間不時既Vs係同中小比~~~

甚麼教快幾多年,Vs係應該去以真英小為標準,不少英小係漸進英小~~~

多謝你嘅回覆, 但我唔明點為之真英小, 唔好意思....自己一開始睇嘅只係英文語境(可能真係好膚淺), 所以當時心儀係TSL, LMC, SMC同WKF, TSL入唔到3rd in, LMC好彩都有offer, 但有用家同我講升中派位唔會好, 因為同區有太多強小學, 要最top果幾個先有得揀, 所以就淨返呢兩間去VS

Myproud 發表於 19-3-4 13:19

多謝你嘅回覆, 但我唔明點為之真英小, 唔好意思....自己一開始睇嘅只係英文語境(可能 ...

簡單D講,某些小學,包括直資私校官校津貼,佢哋係以英語為教學原則,可能有少段時間為適應性,但以盡快入局為首要,我自己形容佢係真英小。亦有些以學生能力為參考點,採慢慢投入式去教學,舉例,通識或數學初小用中文,高小用英文,我自己形容為漸進式英小。去到高小階段去觀察,兩者英文水平係有少許分別既~~~

咁我明白啦, 唔該晒

回覆樓主:

2間我會揀SMC

回覆 areyouangry 的帖子

Thanks....係咪主要都係因為個語境呢?

回覆樓主

我都鐘意SMC多些, 有朋友讀緊,聽落有點像國際學校,語境很好,英文口語分分鐘好過不少名校神校,有游泳池,有多種外語學,少測考。WKF不太熟悉,見校舍都很大,D小朋友都讀得開心,但之前説經常換校長,詳情不知。

回覆 picamama 的帖子

Thanks info

當我同很多朋友傾 WKF 後,我都有啲動搖。

特別係同做小學的老師傾,佢說行內 blacklist 左,話老師成日轉,留唔得耐。好的學校有啲老師做五,十或十幾年呀嘛。

但我問過朋友,佢哋仔女讀緊,佢哋又唔覺乜嘢問題,反正每年升班都會轉下每科老師,家長都唔知係唔係老師走左。

想問下用家,除咗校長走,老師係咪成日走?

回覆樓主:

smc. 見d學生都幾乖幾有禮貌英文好好.

SMC

自己分析過, 我覺得我都係偏向SMC, 多謝大家意見

Myproud 發表於 19-3-6 15:55
自己分析過, 我覺得我都係偏向SMC, 多謝大家意見

SMC is good!
‹ 上一主題|下一主題