用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請教用那間銀行好?
樓主: vanlam8
go

請教用那間銀行好? [複製鏈接]

我在港開了張夠一年洗費的英鎊支票,帶過英國,求其搵間開戶夠快又少人(halifax)開了。
god bless you

回覆樓主

謝謝各位(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️

回覆 cgefamily 的帖子

係咪有學校信,去到英國是但一間銀行都開到户口?

Summiesum 發表於 19-3-8 07:22

係咪有學校信,是但一開銀行都開到?

要去總行,先致電預約,問清楚所需文件

poonseelai 發表於 19-3-8 07:49
要去總行,先致電預約,問清楚所需文件

香港縂行,是嗎?Thx.

我都係用 HSBC。
我自己有一個 HSBC 香港戶口 (Premier) ,開去總行 ( 要預先約時間 ) 開一個我自己名 HSBC 當地戶口。
我冇在香港開仔女戶口,因佢地已大個,自己有當地其他銀行戶囗。你地想方便,可在總行同時開埋小朋友當地戶口。全部 2 或 3 個戶口,是 link 埋加,埋有 HKD 1M 就得。其實乜都計,MPF 定期也計。
每次,先買外幣 ,入我香港戶口,再轉去我外國戶口,即時過數,又免手續費。然後再在我外國戶口,轉去小朋友當地戶口。
大部分國家這也冇手續費。

Summiesum 發表於 19-3-8 07:22

係咪有學校信,去到英國是但一間銀行都開到户口?
正確,最緊要係學校信。
補充一點,大行都係大鼻,HSBC, NatWest, Lloyd's 都要預約開戶,然後辦文件還要等幾日才activate戶口,然後先有咭。我當時只有數天時間,所以中入去間2線嘅Halifax,即日辦手續,慳了幾天時間。

god bless you

謝謝,如果係咁,就不用係香港開,放咁多錢係到

Anniemun 發表於 19-3-7 18:54
在英國柜員機提款是不需要相同銀行的,只要柜員機註明是可提現金,就可以誇行提款而不收手續費。 ...
如果用東亞 debit card 就所有有 Visa 標志嘅柜員機都可以攞錢
‹ 上一主題|下一主題