用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國物理治療系 (更新) ***7/2020***
樓主: bp123
go

[英國] 英國物理治療系 (更新) ***7/2020***   [複製鏈接]

Lofty 發表於 24-4-18 00:24
回覆 Taimum 的帖子

係呀,佢係英國讀架

你朋友收到HA interview未?

yamsui 發表於 24-3-21 13:36

阿囡本來的計劃就是先入HA見識下, 大機構資源多, 病人多, 培訓新人的經驗豐富. 目前同 ...

我仔仲未有HA interview, 你女上次要等幾耐?我覺得香港唔係幾照顧外國畢業嘅學生。

tanglulu 發表於 23-9-12 07:20
冇分別,都係entry rank! 係個名改左

請問3月底deadline到依家都未收到interview,知唔知是否今次已經無機會啦?如果見到個HA recruit又有個post deadline 2025/3/31,是否需要再apply?

可出email問下HA的HR部門.
我囡的上司說有心入HA的海外生去年7月-8月早已申請, 她一同學上年差不多也是7-8月申請, 也入了HA, 不覺得難入, 時機問題. 目前可能已招夠人, HA最近招攬了一批今年本地畢業的新人, 阿囡說佢哋有2個本地生將於今年7月入職.

回覆樓主:

因為我仔上半年在英國做,依家6月中回港,佢都想做HA,佢有Email去recruit部門問緊,因為佢見HA Recruit有出Post deadline2025/3/31,佢唔知要唔要再apply

yamsui 發表於 24-5-9 13:36

可出email問下HA的HR部門.

多謝你回覆我,我依家問題係apply左,但未有interview通知,需唔需要再apply呢?你女前兩年應該好過現在和之後外國讀Physiotherapy嘅學生,因為香港之前只有Poly,現在就多左甚麼學院出學生,要入HA競爭大咗好多!

我囡上年即2023年才畢業, 同年8月回港. 本地新開PT的三間院校, 依加只有東華已批牌, 明愛同MU都是pending, 未有牌住. 整體市場依然缺人.
入HA從交申請到正式返工大概也要6個月左右, 同申請個PT牌一樣, 又是要等,  我囡是交申請約2個月後才面試.  用不用再申請, 個人感覺做多好過做少吧, 不過可出email 問下先.
祝一切順利

yamsui 發表於 24-5-10 12:29

我囡日上年即2023年才畢業, 同年8月回港. 本地新開PT的三間院校, 依加只有東華已批牌, ...

係呀我見阿仔昨晚已再email問HR,你女和我仔同一年畢業呀,不過阿仔唔想無牌在香港等,所以決定試下留英做半年先,你女边間畢業,睇下會唔會咁啱同一間,多謝你!

發表於 7 天前 |只看該作者
yamsui 發表於 24-5-10 12:29

我囡上年即2023年才畢業, 同年8月回港. 本地新開PT的三間院校, 依加只有東華已批牌,  ...

今日收到HA Zoom interview時間係英國一早 ,佢要15号回覆日子時間是否ok,阿仔間屋wifi麻麻地,諗住叫佢返大學借地方interview,咁早好似有啲難安排,一陣同佢skype睇下佢点安排!終於等到 我今日幫阿仔攞埋個香港牌!

發表於 4 天前 |只看該作者

不是同一間, 阿囡個間改了制, 要讀4年.有面試是好消息, 恭喜! 不過面試後又要等, 驗身後又要等......
不用太擔心, 要有耐心就真.

還是很缺人, 否則不會那麼快又出新招聘請人.

發表於 4 天前 |只看該作者
yamsui 發表於 24-5-16 13:04

不是同一間, 阿囡個間改了制, 要讀4年.有面試是好消息, 恭喜! 不過面試後又要等, 驗身 ...

明白,多謝你

發表於 昨天 15:39 |只看該作者

我個女今年在英國畢業,都申請了HA的resident physiotherapist,而且在星期三interview

發表於 昨天 17:18 |只看該作者
jackylai333 發表於 24-5-19 15:39

我個女今年在英國畢業,都申請了HA的resident physiotherapist,而且在星期三interview ...

恭喜

發表於 昨天 21:41 |只看該作者

星期三視象interview

發表於 昨天 21:57 |只看該作者
Lofty 發表於 24-5-19 21:41

星期三視象interview

係呀!希望大家都順利!
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊