用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道話自己唔係Happy school?
樓主: luckybaby2011
go

真道話自己唔係Happy school?   [複製鏈接]

mamaishere 發表於 19-3-22 14:09
不要心存入了XXXXX學校就會 everything get well automatically 呢種不切實際既想法.

乜有真道或者其他新 ...
對於嗰啲「數據」、「成績」掛帥嘅家長,佢哋唔會明架,只會係對牛彈琴。

回覆樓主

大家唔好再講喇,大家一定唔夠ek之父了解香港/全世界教育學制,無論教過幾多年書,有幾多個小朋友,亦或係校長/辦學者/教育家,大家都係愚昧無知嘅小眾

hkpapa852 發表於 19-3-22 13:40
其實早幾年我寫過吓既, 有興趣可以去睇吓:

選校感想

閱、明白你的想法了、好長遠的planning、我想即使你有能力、都不會送小孩到IS吧?
曾幾何時、我都覺degree係基本入場券、但現實、唔係個個啱讀書、而且現在多左好多新興行業同職業、所需要既知識都唔係讀大學所學、讀完大學又點?反而培養到一定既語言能力同溝通能力更重要、我朋友教書、佢話有學生想做youtuber, 甚至電競、早幾年都冇聽過。
可能被太多學童自殺同深功課嚇親了、我覺得讀得愉快好重要、一來可以保持愛學習既心、二來都唔駛講中學大學了。
寶校不一定Happy吖、我朋友就係教寶校、校長真係追數迫佢地安排補課要學生上、其實大家都好辛苦

littlefaith 發表於 19-3-22 16:45
有好多時覺得某啲家長好好笑,乜都成績掛帥,然後又以為成績好係同學校軟件、硬件有莫大關係。

我教咗都 ...
若target 大學中學就不能唔睇分,小學太谷是不健康,但奈何個system 弄人,我想若正苦可微調一條龍和英中機制,鼓勵多些結龍,容許二線學校有自己特色和價值,就唔洗d父母打到你死我活

回覆樓主

有時上ek,自己跟本吾會睇什麼人分析既數據,吾偷懶既其實上網都揾到哂啦。我上ek,最主要睇其他家長分享小朋友學校既生活事情,學校理念,上學情況。

回覆樓主:

其實唔認同十一年的教學模式即同學校理念不符,可不用考慮報真道,何需question人地點解要11年呢,全港咁多間小學,報12年的咪得囉。

現由曹校長帶領的真道課程確係深咗,功課多咗,成績要求高咗,但作為家長我樂見架喎,no pain no gain,要輕鬆又要成績亮麗無可能的,但課程深都可能愉快學習架喎。我非常appreciate真道老師的愛心,把所有小朋友當朋友,玩埋一堆,但小朋友又知分寸不會無禮,日日開心返學,個個充滿自信。仲有多姿多采的校園生活,前面有人講得啱,一上DS2,個個都幾個校隊在身,好充實,但又好忙,亦是唯一我覺得時間不夠用的地方。

amyran    發表於 19-4-5 23:47

YanKanMom 發表於 19-3-22 15:21
咁就要睇個學生因什麼原因在A校讀唔到書了,我個個同學習模式沒大關係。

都關事架、唔怕講本人轉過校之後自信都返哂黎機會都多好多、當然我果陣亦好彩遇到好老師

luckybaby2011 發表於 19-3-22 17:53
閱、明白你的想法了、好長遠的planning、我想即使你有能力、都不會送小孩到IS吧?
曾幾何時、我都覺degree ...

youtuber, 電競之類既工作, 其實歐美日韓十多年前已出現

要入行好容易, 要成功好難

正如小朋友話想做運動員/演員, 入行唔難, 不過莫講話要成功,就算要做到有能力自給自足, 又是否咁容易呢?

傳統專業雖然沉悶又無新意, 但勝在永遠有需要

以興趣作為事業, 成功自然興奮, 但失敗了 (或一直在浮沉階段), 可能會連興趣也失去.

作為家長, 不應盲目任由小朋友發展事業.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-22 17:32
教學年資, 同對本地學制/學校既瞭解係咪成正比呢?

自從當年真道創校校長發公開教人雙修DSE同IBDP課程, 話 ...

弊在某D幾廿年老師都活在自己既認知世界,停留係原地鼓勵別人往外闖呢,可悲!~~~

有好多時覺得某啲家長好好笑,乜都成績掛帥,然後又以為成績好係同學校軟件、硬件有莫大關係。

我教咗都 ...

見到老師你形容貴校學生為失敗者,感覺頗震撼,小學生啫,又話唔應該單專注成績,但,失敗者~~~

hkpapa852 發表於 19-3-22 17:32
教學年資, 同對本地學制/學校既瞭解係咪成正比呢?

自從當年真道創校校長發公開教人雙修DSE同IBDP課程, 話 ...
當年仲以為去錯左層壓式推銷會
fans 唔好打面

hkpapa852 發表於 19-3-22 17:59
youtuber, 電競之類既工作, 其實歐美日韓十多年前已出現

要入行好容易, 要成功好難
先幾日才和朋友聊這個,以前我個代就發夢做明星歌星,但世間上那有那麼多學有和祖兒,kfc rejects 必定比馬云多好多倍

浦ek 咁耐,點會有暇想去改變網友想發,不過有人問咪offer 下另一angle info

NeoMom 發表於 19-3-22 17:27
"事實上,如果家長真係成績行先,唔該,唔好再諗,一條心入谷到死嘅名校"

唔好以為成績好的學校就一定係 ...

優才揀家長千挑萬選,可以楝一批本身高學歷嘅家長已經有advantage,我朋友囝仔讀優才,佢本身喺大學教授。

相對港同收生冇咁多重篩選之下,喺新一代直資當中表現最好。

mcl203 發表於 19-3-22 18:47
見到老師你形容貴校學生為失敗者,感覺頗震撼,小學生啫,又話唔應該單專注成績,但,失敗者~~~:igiveu ...
你誤會咗我嘅意思喇,我係指佢哋响名校係「失敗者」(否則就已經成功升返原校啦),佢哋响原校備受忽視、歧視(因為成績差)。佢哋入讀我校,我哋唔會放過任何一個學生,係我哋扶返佢哋起身,幫佢哋搵返自己嘅價值。

littlefaith 發表於 19-3-22 19:51
你誤會咗我嘅意思喇,我係指佢哋响名校係「失敗者」(否則就已經成功升返原校啦),佢哋响原校備受忽視、歧 ...

始終,作為老師,唔應該用失敗者去形容任何學生,不論係自己或他校學生,教育制度既成功失敗,老師係有一個重要角色,並非路人可以隨意手指指~~~

mcl203 發表於 19-3-22 19:57
始終,作為老師,唔應該用失敗者去形容任何學生,不論係自己或他校學生,教育制度既成功失敗,老師係有一 ...

那改為「失意者」會好一點嗎?
始終,他們在原校經歷太多「失敗」,卻沒有在原校得到適切的扶持,所以形成強烈的自卑感。因為成績差,原校不會讓他們升上其英中,這種汰弱留強的傳統,為保業績,雖然無可厚非。但既然學生是自己由小一揍大,是否應該給予多一點幫助呢?

我教咗都 ...

我2個小朋友讀真道,一個返黎唔駛點理,亦唔駛點講已經識,一個再再講解都未必識。識嘅有時遇到唔明白地方,會主動問老師,老師唔介意花時間再教,老師一視同仁,邊個問都會OT再講。

對於教咗都唔識(emoji)個,老師有留意到亦立即花時間補底再教,最重要係老師同佢講,我地睇下你地上課有冇好專心,有冇識曬,呢個小朋友因此無因為分數低而信心一地,返屋企重叫我測試下佢係咪識曬,態度積極,目標係唔識學到識,睇住佢有進步,對於讀書學習無厭惡感,全家都開心。

amyran    發表於 19-4-5 23:49

我教咗都 ...

我作為家長,對於‘讀書’唔係無要求,但着眼點係佢有冇唔識,唔識就慢慢教到識,最重要係佢對自己有信心,相信自己會識,自己想進步,唔好皇帝唔急太監急。分數對我地嚟講係一個指標,睇下掌握到幾多,好重要架。

至於入唔入到大學,我真係無諗太多,佢地有自信心,對知識/其他方面發展有追求,自然就會努力向目標進發,態度好,唔難成功。

家校合作的確好重要,家長選校時要諗清楚自己選校要求,邊樣最重要,邊個模式最合自己心意,自然就會欣賞學校,欣賞老師嘅付出,家長就會互相配合,小朋友學半功倍啦。

littlefaith 發表於 19-3-22 20:10
那改為「失意者」會好一點嗎?
始終,他們在原校經歷太多「失敗」,卻沒有在原校得到適切的扶持,所以形成 ...
冇乜必要politically correct.  我相信「失敗」的確是那些學生的感覺。
我唔係話同意做法但學校要保持業績都無可厚非,只要唔好講一套做一套就得,咁家長know what they r getting themselves into,願者上鉤
‹ 上一主題|下一主題