用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道話自己唔係Happy school?
樓主: luckybaby2011
go

真道話自己唔係Happy school?   [複製鏈接]

mcl203 發表於 19-3-21 19:12
所以我估你早有定案,良心校長唔可以做到靚成績嗎?可以全面兼顧,似乎係憑專業和經驗,未必係要靠良心驅 ...

當然講係容易,亦一定有校長做到,但我係回應你話真道有100%收生自主權,但都做唔到條數靚仔呢點去作解釋。

因為你言下之意係校長可以揀人收生,但揀完人都只得咁嘅成績。

magnitique 發表於 19-3-21 18:37
點會係小眾呢?講緊係真道IB成績喺全港嘅排名!

只以dse 成績去評價真道反而係以偏概全!!
有三份之二學生要去考既DSE成績睇, 只睇只得三份之一人去考既IBDP成績, 仲唔係以小眾去代表大眾?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

magnitique 發表於 19-3-21 18:47
其實依家喺廿一世紀,只不斷以dse/ib成績去評價一間學校係有啲落後嘅諗法,我哋讀書年代可能就成日睇住啲數 ...
咁要問吓邊間大學同公司, 1X年後唔再睇成績收生/請人

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

magnitique 發表於 19-3-21 18:53
有100%收生自主權係咪代表要收晒最top嘅學生呢?可能好多學校係,因為佢哋會趕走成績無咁理想嘅,再招收更 ...
對學校業績而言,邊個考尾不是重點,考尾個個是否3322 才是 (以前父母期望子女生生性性 )

hkpapa852 發表於 19-3-21 19:18

如果只以成績請人、我相信亦唔需要面試見工,send 個成績單去就可以了

而且講真,做多幾年嘢,人哋都唔會睇dse/大學成績了,可能真係fresh grad 就會望兩眼,做獵頭公司的人就會明白了。

mcl203 發表於 19-3-21 18:44
你點計都好,只計DSE未達33222人數已經佔DSE+IB既總人數既3X%,即係得6X%學生附合升大學資格,對一間有收 ...
其實一定唔只咁少人可讀大學, 當年我同學HKAL攞住5支鎗都可以去外國大學讀degree

fadgare 發表於 19-3-21 18:55

hkpapa 貼了早年(2012)的成績好過而家

我睇咗,早年四五十人考,而家百零人考,我覺得ib成績降一分多係正常嘍

magnitique 發表於 19-3-21 18:37
點會係小眾呢?講緊係真道IB成績喺全港嘅排名!

只以dse 成績去評價真道反而係以偏概全!!
到你小朋友考小時見到個市係點你又未必係咁諗ga la

hkpapa852 發表於 19-3-21 19:16
有三份之二學生要去考既DSE成績睇, 只睇只得三份之一人去考既IBDP成績, 仲唔係以小眾去代表大眾?

咁要睇吓呢啲小眾係咩人,如果係隨機的一部分,咁當然1/3唔可靠。

但如果小學有精英班,但就唔睇精英班,只睇非精英班,咁係無代表性。

magnitique 發表於 19-3-21 19:15

你咁回令真道校長情何以堪,難為無得選學生既官津,都唔少以全人教育為目標,希望多方面兼顧,部分成績仲唔錯㗎~~~

MrBeast 發表於 19-3-21 19:23
到你小朋友考小時見到個市係點你又未必係咁諗ga la

考咗喇,亦會九月入小一,但唔係讀真道,因為太遠,我只係路過吹吓水,因為搭車得閒得滯

MrBeast    發表於 19-3-21 21:27

hkpapa852 發表於 19-3-21 19:21
其實一定唔只咁少人可讀大學, 當年我同學HKAL攞住5支鎗都可以去外國大學讀degree

喂網友,否定左讀書不是只求成績喎,仲講入大學~~~

hkpapa852 發表於 19-3-21 19:18

如果覺得得成績重要,就冇乜好講,真道成績唔係band1。但揀真道嘅家長明顯唔係只睇成績,點解唔可以求同存異?

讀大學都唔一定喺香港讀,你去睇下美國大學收生係未只睇成績?搵工係成績重要定個性或network重要?

我並唔想要答案,因為我覺得唔需要每個人答案相同。我都希望我嘅小朋友係open minded嘅人,如果返學只睇成績返工只為買樓,我會覺得好悲哀。

deco99 發表於 19-3-21 19:21

我睇咗,早年四五十人考,而家百零人考,我覺得ib成績降一分 ...

DSE人數少左,但都係降,似乎,又偏離你既論點~~~

mcl203 發表於 19-3-21 19:27
你咁回令真道校長情何以堪,難為無得選學生既官津,都唔少以全人教育為目標,希望多方面兼顧,部分成績仲 ...

咁比又唔公平喎,因為啲津校係中一先收生,佢哋一早已收晒自己banding 嘅學生。

但真道同一啲直資龍校,係小一就收生,小一時都未睇到學生band幾。

magnitique 發表於 19-3-21 19:35
咁比又唔公平喎,因為啲津校係中一先收生,佢哋一早已收晒自己banding 嘅學生。

但真道同一啲直資龍校, ...

可能,你要理解下現行中小學辦學模式了~~~

mcl203 發表於 19-3-21 19:34
DSE人數少左,但都係降,似乎,又偏離你既論點~~~

dse成績係下跌好多,我唔會唔認,我只係話ib都係正常起落

mcl203 發表於 19-3-21 19:40
可能,你要理解下現行中小學辦學模式了~~~

我太了解了,因為我有好多朋友/親戚小朋友呢十幾年都升幼稚園/小學/中學/大學,我研讀升學資料都十幾廿年了

magnitique 發表於 19-3-21 19:43
我太了解了,因為我有好多朋友/親戚小朋友呢十幾年都升幼稚園/小學/中學/大學,我研讀升學資料都十幾廿年 ...

咁你應該知甚麼叫直屬/聯繫/一條龍吧~~~

mcl203 發表於 19-3-21 19:48
咁你應該知甚麼叫直屬/聯繫/一條龍吧~~~

當然~~

不過唔討論喇,返到屋企要陪小朋友喇,有機會再傾,拜拜
‹ 上一主題|下一主題