用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道話自己唔係Happy school?
go

真道話自己唔係Happy school?   [複製鏈接]

luckybaby2011 發表於 19-3-20 11:00
回覆 wwwong712 的帖子

我諗咩公開試都有壓力,學校唔俾咁多人讀IB係咪想整靚IB既成績?定唔係個個啱讀卦 ...

教育局規定直資學校必須有一大半考dse

我覺得如果課程安排合理,小朋友醒目,少讀一年係好小事,但可能唔係個個人都handle到。

hkpapa852 發表於 19-3-20 17:52
又唔係Happy School,又唔重視成績,咁其實點定位好呢?

我覺得唔好話唔重視成績,準確來講係成績唔係唯一嘅追求。真道係寬容度比較高嘅學校,唔會話小朋友成績唔好就放棄你。呢幾年校長講咗幾次唔係happy school,係話學業都有要求,只係成績仲差強人意。

利申:真道唔係我first choice,但我都明點解好多家長鍾意。同aps果d比較,我情願小朋友讀真道,唔係個個家長都追求成績,唔知點解咁多人都唔明。

WongCuen    發表於 19-4-3 01:14
WongCuen    發表於 19-4-3 01:14

fadgare 發表於 19-3-21 12:18
如果追求全人發展不是12年更理想嗎

我覺得如果小朋友有能力少讀一年都唔係壞事,我有幾個同事,都唔係local,小學中學真係少讀1、2年,睇佢d都幾優秀,悭到時間讀grad school都幾好,當然可能唔係個個都適合

poonseelai 發表於 19-3-21 18:11
Both DSE and IB成績其實一路下跌緊

考ib嘅人數越來越多,成績有小小跌都正常,我覺得ib成績唔算下跌,都係正常範圍內有起伏

但我都唔同意好過cky,因為真道英文考B,係爭d

fadgare 發表於 19-3-21 18:30
是否根本不夠時間預備公開試?  咁少成年時間預備又真係爭好遠喎
...

聽講早年真係happy school,所以成績有問題,呢個都係點解校長而家強調唔係happy school

fadgare 發表於 19-3-21 18:55

hkpapa 貼了早年(2012)的成績好過而家

我睇咗,早年四五十人考,而家百零人考,我覺得ib成績降一分多係正常嘍

hkpapa852 發表於 19-3-21 19:18
咁要問吓邊間大學同公司, 1X年後唔再睇成績收生/請人

如果覺得得成績重要,就冇乜好講,真道成績唔係band1。但揀真道嘅家長明顯唔係只睇成績,點解唔可以求同存異?

讀大學都唔一定喺香港讀,你去睇下美國大學收生係未只睇成績?搵工係成績重要定個性或network重要?

我並唔想要答案,因為我覺得唔需要每個人答案相同。我都希望我嘅小朋友係open minded嘅人,如果返學只睇成績返工只為買樓,我會覺得好悲哀。

mcl203 發表於 19-3-21 19:34
DSE人數少左,但都係降,似乎,又偏離你既論點~~~

dse成績係下跌好多,我唔會唔認,我只係話ib都係正常起落

fadgare 發表於 19-3-21 21:00
? 個表唔係咁喎

我睇錯,但同我之前講嘅一樣,考ib嘅人多咗,成績降一分多我都覺得正常呀。

我真係覺得唔係個個家長都介意一分半分,就好似唔係個個家長都介意中文或英文好壞,百貨應百客,點解唔可以尊重其他家長選擇,一定要大家都揀成績好嘅傳統學校?要講嘅都講完,唔需要互相說服,無必要晒時間。

fadgare 發表於 19-3-21 21:23
我從來冇逼過/說服任何人揀傳統學校, 亦冇唔尊重你, 由頭到尾我只係質疑點解要行11年  不論是全 ...

sorry,我唔係同你講,誤會咗,只係剛好引用你嘅post,唔想再講。我喺ek快十年,好多事情都睇得多,好多id根本接受唔到新派學校。

magnitique 發表於 19-3-22 01:16
你呢條問題其實唔應該針對真道去問,因為放落所有學生都啱用。

“究竟有無學生靠成績同金錢以外既能力入 ...

你睇佢以前post就知,佢唔係針對真道,佢係相信學習就應該辛苦付出,所以好多直私佢都唔鍾意,包括cky

hkpapa852 發表於 19-3-27 09:06
作為家長, 不應盲目任由小朋友發展愛情

作為家長, 不應盲目任由小朋友發展理想....

//呢D嘢, 更加要干涉啦!//

所以真係觀念好唔同,你無咁open,但真係有好多家長咁open。

你講得啱,每個家長都係俾小朋友「家長認為最好的路」。問題就係呢個世界有好多唔同道路,每個人選擇唔同,無必要話自己條路係最好的,呢d小小openness如果都無,就真係無乜好講。

mamaishere 發表於 19-3-28 13:40
愛情,理想,職業...

理想中嘅世界,你有非常好嘅技巧去干涉小孩嘅人生,最後成功將佢轉型並沒有破壞任何 ...

我係引用hkpapa嘅話,係佢話要干涉,我話觀念唔同

‹ 上一主題|下一主題