用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道話自己唔係Happy school?
go

真道話自己唔係Happy school?   [複製鏈接]

我有點驚訝,一直以為佢係Happy
   16    0    0    0

hkpapa852 發表於 19-3-19 10:12
要用11年讀時間讀人地覺得12年都嫌唔夠時間既課程, 你認為真係可以好happy?

真道校長都唔係第一年話自己 ...

我而家先有留意、更加唔明點解要用11年去讀完

回覆 chloe_b 的帖子

報唔到簡介會,不過佢講法好好笑,享受多年學生生活仲好啦,又唔係趕住要佢幫補家計政府又比佢咁做既,全港獨有?

回覆 Elenalan 的帖子

係喎,已經話而家課程多同深左,仲要少一年,真係唔明

回覆 wwwong712 的帖子

我諗咩公開試都有壓力,學校唔俾咁多人讀IB係咪想整靚IB既成績?定唔係個個啱讀卦?

Soundervolt 發表於 19-3-20 16:20
就算成績OK,但少咗一年,就少咗一年校園生活嘅時間。

係囉、我無研究係咪真道獨有、如果講涵接問題、其他一條龍都無變11年、梗係做多年學生開心點

YanKanMom 發表於 19-3-20 16:07
我也不太清楚,只知第六學年(DS4)為中一。我見每年級均有插班生,但又不覺得DS4那級特別多插班生喎。 ...

連班級名都唔同

hkpapa852 發表於 19-3-20 17:52
又唔係Happy School,又唔重視成績,咁其實點定位好呢?

咁先受歡迎一網打盡慢慢揀

mcl203 發表於 19-3-21 12:50
個別學生有能力讀少一年,和 全級學生課程少左一年,似乎係有分別~~~
...

咁睇的確係急進左d

heisonmama 發表於 19-3-21 16:58
其實呢個帖幾好, 可以比準備考或有offer的小朋友長家再認真考慮一下。

11年, 相信真道家長在入學時都知 ...

其實我都唔知IB係咩但都覺得有多個選擇既學校係較好、唔怪得咁多人揀、只係少一年的確太趕、回望過去、讀書時間真係最開心架

poonseelai 發表於 19-3-21 16:51
朋友孩子IB班,已畢業佢話其中一班dse一半人repeat,講清楚係佢話其中一班dse,佢無講真道共有幾班dse
...

半班repeat , 有咁多位咩
咁都有好處既、起碼學校無迫人升班
突發奇想、如果有個細b又入左真道咪比人細兩年畢業

回覆 babycatrina 的帖子

今日佢好差咩。。。簡介會一樣好快爆哂

回覆 sushimama 的帖子

做咩大家對呢個字咁敬而遠之我真係唔止一次聽人講(包括老師)話佢地Happy
我以為少功課少抄寫一條龍有時間俾小朋友慢慢發展就Happy 了

hkpapa852 發表於 19-3-22 09:26
life balance 呢一點播道已經唔合格啦!

連活外活動都盡量可以唔攪就唔攪, 邊有可能叫life balance

如果只係呢點又唔係問題、課外活動出面都大把選擇、而且小朋友可以學習同唔同既人相處、我認為life balance 係小朋友有多點空間、話之佢發呆睇書定上興趣班

YanKanMom 發表於 19-3-22 14:18
其實父母有沒有認真想過,自己的孩子最終能否學業有成是孩子個人因素、家庭因素、抑或是學校因素多一點呢? ...

你不擔心另一個?叻既邊度都讀到、讀唔到先有壓力吧。
老土d講家庭學校都好重要、小學生有幾個自動自覺、而家考學校連家長都要上堂就知學校取態啦⋯⋯

hkpapa852 發表於 19-3-22 13:40
其實早幾年我寫過吓既, 有興趣可以去睇吓:

選校感想

閱、明白你的想法了、好長遠的planning、我想即使你有能力、都不會送小孩到IS吧?
曾幾何時、我都覺degree係基本入場券、但現實、唔係個個啱讀書、而且現在多左好多新興行業同職業、所需要既知識都唔係讀大學所學、讀完大學又點?反而培養到一定既語言能力同溝通能力更重要、我朋友教書、佢話有學生想做youtuber, 甚至電競、早幾年都冇聽過。
可能被太多學童自殺同深功課嚇親了、我覺得讀得愉快好重要、一來可以保持愛學習既心、二來都唔駛講中學大學了。
寶校不一定Happy吖、我朋友就係教寶校、校長真係追數迫佢地安排補課要學生上、其實大家都好辛苦

YanKanMom 發表於 19-3-22 15:21
咁就要睇個學生因什麼原因在A校讀唔到書了,我個個同學習模式沒大關係。

都關事架、唔怕講本人轉過校之後自信都返哂黎機會都多好多、當然我果陣亦好彩遇到好老師

1998Ruby1998 發表於 19-3-29 03:39
回覆 littlefaith 的帖子

5 歲人仔揀學校,知道是否適合自己,真係一半一半。當年我好想讀龍幼間小學,只 ...

咁細個我就無信心放手住

ozoz 發表於 19-3-28 16:40

我個人認為Papa係一個現實主義家長,相信好多家長都係。我印象 ...

我諗佢小朋友係一個聽話的乖孩子、每個小朋友都唔同、受到就得、反叛性強就唔好了
‹ 上一主題|下一主題