用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道話自己唔係Happy school?
樓主: luckybaby2011
go

真道話自己唔係Happy school?   [複製鏈接]

回覆樓主

播道簡介會都話自己不是happy school

luckybaby2011 發表於 19-3-22 09:08
回覆 sushimama 的帖子

做咩大家對呢個字咁敬而遠之我真係唔止一次聽人講(包括老師)話佢地Happ ...

其實我都好意外播道校長強調「不是happy school」,因我都認為少抄寫,著思考,life balance, 一條龍,已經比較算是happy school

另,我想不通,宜家咁多人唔介意俾小朋友在幼稚園做超大b 覺得讀多年沒所謂,但一講真道,大家又覺得讀少一年其實都不錯

利申,只是提出觀點,不是想爭辯誰是誰非

回覆樓主

我又覺得冇讀過真道,唔代表唔可以發表對真道教育制度的問題和意見。

大家想討論下讀少一年的制如何,我覺得幾好丫,如果這理念非常好,又有成效,為何不鼓勵多些學校跟隨和支持呢?

中學和大學由7+3改到今日的3+3+4;相信也要經過討論和研究,才會演變出來成為事實,也會參考其他國家制度吧。

個人覺得上大學前已經比以前讀少年,如果再讀少一年,即以前中五的年紀就直接上大學,這年紀心智發展等是否最好,我估很多考慮吧,也非單一dse數據論點了⋯⋯

littlefaith 發表於 19-4-7 12:52
咁啲人係鍾意插,點都可以响雞蛋裡挑骨頭。
都係嗰句,嗰啲所謂神校,如果F1盡收Band 3學生,可以令學生考 ...

如果F1盡收Band 3學生,可以令學生考DSE 100%入U,咁先算神校。

但如果咁計,我相信香港冇一間係神校(emoji)
‹ 上一主題|下一主題