用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道話自己唔係Happy school?
樓主: luckybaby2011
go

真道話自己唔係Happy school?   [複製鏈接]

deco99 發表於 19-3-21 19:30
如果覺得得成績重要,就冇乜好講,真道成績唔係band1。但揀真道嘅家長明顯唔係只睇成績,點解唔可以求同存 ...

我又好有興趣想知,過往真道畢業生,可以靠成績同金錢以外既能力入到較有水平既海外大學有幾多?

又或者又有幾多畢業生,就算無能力入U都有大公司爭住請呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

magnitique 發表於 19-3-21 19:35
咁比又唔公平喎,因為啲津校係中一先收生,佢哋一早已收晒自己banding 嘅學生。

但真道同一啲直資龍校, ...

曾受喻為越快樂越墮落既播道,教學理念離地既WKF,左膠背景既培僑,多年前考小一時受歡迎程度都不如真道,但全部都已後發先至。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

magnitique 發表於 19-3-21 18:47
其實依家喺廿一世紀,只不斷以dse/ib成績去評價一間學校係有啲落後嘅諗法,我哋讀書年代可能就成日睇住啲數 ...

話時話,我唔相信我子女,甚至孫兒可以等到22/23世紀先去工作。(除非佢地好似美國隊長咁被冰封咗N年啦!)

22世紀係指2100-2199, 23世紀係指2200-2299。

magnitique 發表於 19-3-22 01:16
你呢條問題其實唔應該針對真道去問,因為放落所有學生都啱用。

“究竟有無學生靠成績同金錢以外既能力入 ...
係討論關於真道既帖, 當然係針對真道去討論吧!

至於話我"一有真道post就出嚟插", 咁我又想知, 近幾個月有幾多個關於真道既帖我有搭嘴呢?

當然, 以你既概念, 只要我係其中一個關於真道既帖又回應過, 都可以代表全部

其實我係EK插過既學校, 少少地都起碼有雙位數字, 又點解會話我針對某校呢?

可能某校家長眼中只有唯一, 當有人次次將D佢地既唯一有關, 而佢地又不願接受/面對既真憑實據講出嚟時, 自然比人更上心

sushimama 發表於 19-3-22 09:20
其實我都好意外播道校長強調「不是happy school」,因我都認為少抄寫,著思考,life balance, 一條龍,已 ...
life balance 呢一點播道已經唔合格啦!

連活外活動都盡量可以唔攪就唔攪, 邊有可能叫life balance

對小朋友準備升小一既家長, 似乎仲係太多幻想, 太多童話

NeoMom 發表於 19-3-22 09:55
播道不是HAPPY SCHOOL我都好出奇, 以前成日講包容及有愛心, 似乎都要向現實低頭

講番真道, 講真如能夠用整 ...
作為一間學校, 除了提供教育, 更應配合當地以至世界既學制, 讓校內不同能力既學生都可找到合適既出路.

龍校既問題, 就係不能能力既學生過度集中, 往往導至中學階段無法因材施教.

現實中, 香港既龍校, 提供了那些"出路選擇"俾學生?

DSE? IBDP? GCE-AL/IAL? 以上都只係為了入大學的出路, 對非學術型既學生, 又有咩支援? 連類似職訓既APL, 都唔多覺有直資龍校願意開辦 (願意開辦APL既, 反而係DBS呢D頂級名校)

magnitique 發表於 19-3-22 10:44
其實無讀過間學校嘅家長去插一間學校,係比較無根據,當然可以睇到嘅係一啲所謂理性嘅數據,但冷冰冰數據 ...

家長分享?

上年曾有位初小真道家長分上嚟分享咗一D同前人分享的不同既情況, 馬上就俾一大堆前人圍攻, 仲話佢假冒真道家長

後來人地証明自己係真既家長, 之後班前人就叫個位家長, 應該同學校溝通, 仲叫佢應應係校內家長會討論, 不應在公開場合討論.

近年不少學校家長, 只容許別人在公開場合發表"合心意"的訊息, 只要不合心意, 就話人攻擊

magnitique 發表於 19-3-22 11:10
但你無讀過果啲學校,就係咁插人間學校,難免人哋話你得個講字,我相信任何學校家長都唔會想未讀過嘅人係 ...
按照佢學校自己公佈既資料, 同學校家長自己公佈既資料去評論都唔接受的話, 只能怪佢太玻璃心

magnitique 發表於 19-3-22 11:10
但你無讀過果啲學校,就係咁插人間學校,難免人哋話你得個講字,我相信任何學校家長都唔會想未讀過嘅人係 ...
個班收人錢既升學專家, 應該大部份學校都無佢自己既小朋友讀過, 咁又何必俾錢去問呢?

另外, 攪面試班個D人, 可能都係無人讀過某某學校, 咁又點解要去幫襯呢?

其實係咪大家心態上已回歸祖國, 只容別人唱好自己所關心的事物呢?

flyda    發表於 19-4-7 10:19

NeoMom 發表於 19-3-22 09:55
播道不是HAPPY SCHOOL我都好出奇, 以前成日講包容及有愛心, 似乎都要向現實低頭

講番真道, 講真如能夠用整 ...
教育家好多時係理想主義者

整體能力係好重要, 最好係十項全能添, 但唔係個個人有咁既本事.

如果只有整體能力但又不夠突出, 其實咪古人所講既: 周身刀無張利呢?

升學也好, 工作也好, 有一技之長, 永遠容易突圍

人要生活, 就要學習面對現實

mamaishere 發表於 19-3-22 13:16
有興趣知hkpapa你為你自己小朋友如何安排升學?他現在成績及人生經歷非常出色同埋有參考學習價值?佢學校 ...
正如名人出書想令人信服,都需要佢本身係成功同埋有指標性。

名人出書想令人信服, 一來想賺錢, 二來想証明自己既價值

可惜......

1. 我唔係名人
2. 我又唔係靠呢D搵食
3. 我亦唔需要用呢D嘢嚟証明我既價值
4. 而且我講既嘢都係建基於公開既資料/事實所作出既估計/推論, 有冇參考價值大可自己衡量

世上不存在百份百令自己稱心如意既學校, 家長最重要係瞭解自己既要求, 認清現實既限制, 再一路走一路按情況調整策略.

不要心存入了XXXXX學校就會 everything get well automatically 呢種不切實際既想法.

December_baby 發表於 19-3-22 13:31
我都有興趣想知

其實早幾年我寫過吓既, 有興趣可以去睇吓:

選校感想

mamaishere 發表於 19-3-22 14:09
不要心存入了XXXXX學校就會 everything get well automatically 呢種不切實際既想法.

乜有真道或者其他新 ...
選校有好多條件可以考慮, 不過要留意一點:

能否量化該條件? 如何去評估該條件既表現呢?

如果沒有辦法, 咁其實好多時只係留於個人觀感而已.

是否必須要有可量化既指標先作考慮呢? 咁又唔一定既, 呢點其實好個人.

不過我又會咁諗, 如果自己心目中N個條件, 無一個可以用量化既指標去評估, 全部只靠觀感去衡量, 係咪仲易出現既期望既誤差/錯配呢?

luckybaby2011 發表於 19-3-22 14:36
如果只係呢點又唔係問題、課外活動出面都大把選擇、而且小朋友可以學習同唔同既人相處、我認為life balanc ...
自從第一年S6畢業生出咗個驚嚇既DSE成績 (頗低既3322率), 播道已經慢慢走回偏向傳統路線, 變得Academic focus...... 連ECA都唔多願攪, 亦唔多願支援

YanKanMom 發表於 19-3-22 15:00
你不擔心另一個?叻既邊度都讀到、讀唔到先有壓力吧。XXXXXXXXXXXXXXXXXXxx
係A校讀唔到書, 去到B校會變到讀到書, 呢D情況的確係會發生, 亦非罕見

學習方式不同, 會有影響

YanKanMom 發表於 19-3-22 15:21
咁就要睇個學生因什麼原因在A校讀唔到書了,我個個同學習模式沒大關係。
就算無直接關係, 改變一下環境, 亦可能會有意外收穫

NeoMom 發表於 19-3-22 17:27
"事實上,如果家長真係成績行先,唔該,唔好再諗,一條心入谷到死嘅名校"

唔好以為成績好的學校就一定係 ...
教學年資, 同對本地學制/學校既瞭解係咪成正比呢?

自從當年真道創校校長發公開教人雙修DSE同IBDP課程, 話可以同時以JUPAS同NON-JUPAS資格去申請入U之後, 我開始有保留

luckybaby2011 發表於 19-3-22 17:53
閱、明白你的想法了、好長遠的planning、我想即使你有能力、都不會送小孩到IS吧?
曾幾何時、我都覺degree ...

youtuber, 電競之類既工作, 其實歐美日韓十多年前已出現

要入行好容易, 要成功好難

正如小朋友話想做運動員/演員, 入行唔難, 不過莫講話要成功,就算要做到有能力自給自足, 又是否咁容易呢?

傳統專業雖然沉悶又無新意, 但勝在永遠有需要

以興趣作為事業, 成功自然興奮, 但失敗了 (或一直在浮沉階段), 可能會連興趣也失去.

作為家長, 不應盲目任由小朋友發展事業.

nkd 發表於 19-3-26 17:31
\\以興趣作為事業, 成功自然興奮, 但失敗了 (或一直在浮沉階段), 可能會連興趣也失去.\\

以不感興趣的東 ...
作為家長, 不應盲目任由小朋友發展愛情

作為家長, 不應盲目任由小朋友發展理想....

呢D嘢, 更加要干涉啦!

自問未有咁open, 接受子女去跟"同性朋友"發展愛情, 又或搵個年紀仲大過我既人去發展愛情

如果仔女話要以偷呃拐騙為終身職業, 我亦唔會就手旁觀

作為父母, 就算子女成年, 仍有教導他們的責任

另一位會員其實講得好啱架, 很多家長以為為小朋友鋪了一條看似順風順水嘅路就係對佢哋盡了父母應盡嘅責任,其實最大嘅目的係買個保險令自己安心和萬一有咩不如預期嘅事發生時對自己有個交代而已⋯⋯

自問唔係富N代, 無本事留低幾層樓俾D子女日後唔做嘢都會餓死, 我既選擇係要求小朋友日後"有能力自力更新", 就算做地盤, 水電亦無問題, 只要唔好做萬年考生去浪費光陰.

家長要求為小朋友選擇小朋友可以開心學習, 學習更多soft skill既路, 咪又係家長按自己意願去為小朋友舖既路? 又有幾多真係由小朋友自己揀?

其實大家只係一丘之駱而己

wongszehang 發表於 19-3-28 17:06
面試最多的人數陳守仁之後就是真道
原因會唔會因為真道係最早面試
其實, 面試最多人既, 可能係音小
‹ 上一主題|下一主題