用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道話自己唔係Happy school?
樓主: luckybaby2011
go

真道話自己唔係Happy school?   [複製鏈接]

功課少,程度深, 如學生不自律的話會好大鑊,所以校長再三強調真道不是happy school, 上到小三跟不上進度的明顯多左.  

bj1315 發表於 19-3-21 11:02
我見到公司summer intern 有真道畢業生,也有海外也有熱棒直資畢業生,得到的comment真道的英文佳無論寫和 ...
小兒真道初小,  我覺得歸於以下幾點:1. 課堂上有好多需要分組完成, 小朋友習慣自己組隊, 討倫, 表達, 所以溝通能力良好.
2. 英文程度,小三開始轉全英, 英交程度大致良好  
3. 學校風氣比較open, 學生上學無咩壓力, 師生關係好好
4. 學校太多活動, 校園生活多姿多彩, 唔係只是讀書, 多同學有幾個校隊在身, 學校給予學生的自由度好高

Skyhouse 發表於 19-3-22 12:21
我兩小孩入讀真道
我就是那種不是在乎成績分數入大學數據的家長,就算將來小朋友不讀大學才可以。
我是在乎 ...

時常用成績評擊學校的,數來數去這裏只得一位。

回覆樓主:

其實我唔係好明,真道一條龍全部係親生仔,讀ib嘅亦都係真道教出來,成績唔差好過好多國際學校,所以又點可以只計dse成績。
‹ 上一主題|下一主題