用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道話自己唔係Happy school?
樓主: luckybaby2011
go

真道話自己唔係Happy school?   [複製鏈接]

其他學校 12 年都追課程追到氣咳,又補課又留堂,讀 11 年點會輕鬆呢(或者係老師教得輕鬆,學生追到氣咳)。

真道小學課程係深啲啲,但有其他學校課程仲深。

babycatrina 發表於 19-3-21 22:14

研究升小只係短短六年,六年前真道係好受歡迎,ib既好 ...

我好記得第一次上去補習中心,個導師仲話 “讀少一年又讀快一年,所以佢同你地同班!”

我果陣未聞真道,以為係 CKY,後來問先知係真道,點知最後發現,真道冇想像中咁強。

回覆 littlefaith 的帖子

5 歲人仔揀學校,知道是否適合自己,真係一半一半。當年我好想讀龍幼間小學,只為可以同朋友一齊繼續讀書,另外有帶我去考學校,但我因為唔想離開朋友,唔認真對待導致 reject。聽阿媽講派位,佢話心儀兩間,一間直屬,一間冇關係,我想入冇關係果間,因為果間我聽同學講過,電視亦見過,覺得好出名所以想讀,直屬果間所有鄰居都唔識。結果當然係抽入到直屬。佢話畀我聽抽到果刻我好唔開心因為冇得同朋友一齊讀書,又冇得讀出名學校。但龍幼間小學的確唔適合我。
如果跟我當年意願,我一定冇今日咁好

我識個小朋友,自己有私立 offer,覺得間學校一定好好,所以叩門成功嘅學校都唔鍾意,最後入叩門其中一間,結果讀得非常開心又多活動,依家又話好彩冇入私小(又的確,間津校適合佢多啲)。所以小朋友揀學校,好容易受古靈精怪嘅理由影響,亦好大機會第二日就鍾意另一間。唔係個個小朋友都咁清楚最適合自己係邊間。你幸運,小朋友冇古靈精怪理由,你亦好了解小朋友需要。

anfisonbb    發表於 19-3-29 11:53
‹ 上一主題|下一主題