用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道話自己唔係Happy school?
樓主: luckybaby2011
go

真道話自己唔係Happy school?   [複製鏈接]

YanKanMom 發表於 19-3-22 15:45
孩子不肯的,暫時我們亦不覺得有此需要。

有好多時覺得某啲家長好好笑,乜都成績掛帥,然後又以為成績好係同學校軟件、硬件有莫大關係。

我教咗都廿年書,已經非常明白香港考試式教育嘅玩法,成績好根本唔係淨係睇學校師資,仲有好多其他因素,包括intake、汰弱留強、校外補習尤其係去補天王天后、貼士、多唔多課外嘢,學校軟硬件呢個因素其實只係一部分。(如果傳統名校真係得,我間band 2中學就唔會年年都收收埋埋咁多嚟自各大名校嘅「失敗者」啦,好多時見呢類學生,毫無自信,真係好心嗡。佢地嚟到我間中學先開始搵返自己嘅價值,咁你話名校值唔值?)

事實上,如果家長真係成績行先,唔該,唔好再諗,一條心入谷到死嘅名校,只要你小朋友生存到,响呢個弱肉強食嘅學校環境下,仍能keep到成績,上到band 1英中,咁咪如你所願囉。

可悲。家長呢頭見到小朋友為學業壓力自殘自殺而慨嘆香港教育之不濟,嗰頭又一窩蜂爭入傳統谷到死嘅名校,有時真係唔知邊個先係真正嘅自己。

教育,怎能量化?真正的教育,成績以外,更重要是育人,培育小朋友健康、正面地成長,擴闊視野,了解世間的運轉法則,以及作為社會一份子應有的操守及素養。這一切,我的兩個小朋友,在真道中,找著了。當我同太太見到兩個小朋友每天早上蹦蹦跳跳地返學,下午開開心心地回家,對身邊不同事物都充滿好奇,每事問,愛看書,這比年年考第一,更珍貴。

愉快地學習,唔係堂堂黃子華棟篤笑或堂堂玩呢樣玩嗰樣,而係愛上學習、樂於學習,因為發現新知識、新大陸而喜悅,而不是為成績而學習。成績好但不愛學習,對事物失去好奇心,這才是現今香港教育最大的問題。

amyran    發表於 19-4-5 23:42
amyran    發表於 19-4-5 23:42
ceciduck    發表於 19-3-29 13:55
il5544    發表於 19-3-26 10:50
miujoey    發表於 19-3-25 12:24

mamaishere 發表於 19-3-22 14:09
不要心存入了XXXXX學校就會 everything get well automatically 呢種不切實際既想法.

乜有真道或者其他新 ...
對於嗰啲「數據」、「成績」掛帥嘅家長,佢哋唔會明架,只會係對牛彈琴。

mcl203 發表於 19-3-22 18:47
見到老師你形容貴校學生為失敗者,感覺頗震撼,小學生啫,又話唔應該單專注成績,但,失敗者~~~:igiveu ...
你誤會咗我嘅意思喇,我係指佢哋响名校係「失敗者」(否則就已經成功升返原校啦),佢哋响原校備受忽視、歧視(因為成績差)。佢哋入讀我校,我哋唔會放過任何一個學生,係我哋扶返佢哋起身,幫佢哋搵返自己嘅價值。

mcl203 發表於 19-3-22 19:57
始終,作為老師,唔應該用失敗者去形容任何學生,不論係自己或他校學生,教育制度既成功失敗,老師係有一 ...

那改為「失意者」會好一點嗎?
始終,他們在原校經歷太多「失敗」,卻沒有在原校得到適切的扶持,所以形成強烈的自卑感。因為成績差,原校不會讓他們升上其英中,這種汰弱留強的傳統,為保業績,雖然無可厚非。但既然學生是自己由小一揍大,是否應該給予多一點幫助呢?

mcl203 發表於 19-3-22 21:08
老師,你似乎用左成績去衡量學生係失敗或後稱既失意喎,是否背離你對真道既教學看法,求學不是求成績~~ ...
「失敗」其實係學生的親身感受,因為在原校他們面對成績差帶來的無助和挫敗感。我任教的中學不會好像某些名校,只看重成績,反而不斷給予學生不同機會去發揮自己的天份和潛能,使他們重建自信心。所以,歷屆很多畢業生,都經常回校探望我們,為以往學校的栽培而感恩。

nkd 發表於 19-3-27 12:26
\\我既選擇係要求小朋友日後"有能力自力更新", 就算做地盤, 水電亦無問題, 只要唔好做萬年考生去浪費光陰. ...
同意。BB仔食咩奶粉,用咩尿片,梗係父母揀。但去讀揀小學,我哋當年同仔女周圍睇唔同學校嘅開放日、簡介會,最後真係問過小朋友想入邊間,以此作參考去報學校﹐而唔係父母一言堂。

可能有人會話,得嗰5歲人仔點識揀?其實真係唔好睇小小朋友,只要父母適當地問,係可以明白小朋友最適合入邊種學校。

miujoey 發表於 19-4-6 21:11
其實我唔係好明,真道一條龍全部係親生仔,讀ib嘅亦都係真道教出來,成績唔差好過好多國際學校,所以又點可 ...

咁啲人係鍾意插,點都可以响雞蛋裡挑骨頭。
都係嗰句,嗰啲所謂神校,如果F1盡收Band 3學生,可以令學生考DSE 100%入U,咁先算神校。否則,咪又係掛羊頭賣狗肉。
當年開創直資,係希望可以讓有心發展教育的人,另闢溪徑,引入以學生為本的教育理念,為教育開創一條新的道路,讓有心的家長、學生有得選擇。某些神校,就趁這個機會,紛紛轉直資,但仍堅守傳統精英教育,正式掛羊頭賣狗肉。
‹ 上一主題|下一主題