用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇人2017或2018年乙二、三填旅港/銀禧/黃笏南,然後入 ...
樓主: JackyHY
go

有冇人2017或2018年乙二、三填旅港/銀禧/黃笏南,然後入左?   [複製鏈接]

kncl 發表於 19-3-28 15:56
謝謝資料,見表上話BAND 1女生入BAND 1校係93.09%,而非超過100%,所以才擔心。﹙九龍城網同其他網比較係唔 ...
坦白講, 只係估計, 無可能100%準

因為太多未能計算既資料, 如:

1. 有幾多B1學生入咗直資, 自行成功離場?
2. 有幾多B1學生, 申請咗轉網派位?
3. B1學生既男女比例
4. 直屬中學收取直屬小學B1學生既比例

所以, 如果百份比係80%以上, 我相信仍然係安全.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 kncl 的帖子

45 樓, 九龍城區, 乙三入旅港。睇埋 75 樓,同一人的補充說明。
160 樓, 乙二入旅港。雖沒說是哪一區,但他乙一是迦密,咁肯定係本區啦。

1010mum 發表於 19-3-28 16:44
回覆 kncl 的帖子

45 樓, 九龍城區, 乙三入旅港。睇埋 75 樓,同一人的補充說明。 ...
明白,謝謝﹗

hkpapa852 發表於 19-3-28 12:05
大部份校網, 我認為都應該用以下策略:

乙1心儀, 乙2-5按策略選自己可接受既本區/他區B1中學, 再盡填餘下本 ...

hkpapa852,

請問B1生有直屬中學係咪乙一填直屬中學係穩入?甲部可以唔填直屬中學呢?☺️

little_yolky 發表於 19-3-28 12:43

盡填⋯咁係咪MCS、華英呢D都要填埋落後面⋯⋯

個人認為#45的例子近乎自殺,原因如下:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3661644&page=3

乙一喇沙,乙二QE,因為兩者均有直屬/聯繫小學,換言之會有大量要搏保
留位的直屬小學同學會放乙一,競爭之大可想而知!如果你個隨機編號真係有
咁靚可以壓到成間喇小加紅馬福馬農官的同學,以及其他心儀呢兩間中學的外
來生的話,你基本上應唔需要任何填表策略。。。因為你填乜就可以入乜!

如果真係有位剩的話,我自己會傾向將呢兩間放在B2保險線之後。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

hkpapa852 發表於 19-3-28 12:05
大部份校網, 我認為都應該用以下策略:

乙1心儀, 乙2-5按策略選自己可接受既本區/他區B1中學, 再盡填餘下本 ...

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)我去年都係咁填

worldcat 發表於 19-3-28 15:57
如果係他區位真係無得估。
朋友上完學校講座,老師都提醒家長盡填他區學位,特別係b1生。老師話以前試過有 ...

無可能乙3中喇沙

回覆 nicolemummy 的帖子

咁肯定無他區喎,唔係本區。

Anyway, 老師咁講都係提醒家長唔好放棄他區位。
特別係本區唔夠位,更加要盡填b1學校。

hkpapa852 發表於 19-3-28 16:27
坦白講, 只係估計, 無可能100%準

因為太多未能計算既資料, 如:

請問黃大仙區男仔,band 2最心儀係培敦,所以自一,甲一,乙一都填佢,但本區band 1位唔夠,驚抽唔入,如果乙二填永光,乙三,四填何官,九龍塘學校(他區),乙五先填番本區band2尾嗰D,這策略又啱唔啱呢?
其實係咪唔埋好醜(包抱band 3本區/他區)都要盡填哂30間,好過派咗去唔知邊忽呢?
先謝謝!

SPA_family 發表於 19-3-31 16:54
請問黃大仙區男仔,band 2最心儀係培敦,所以自一,甲一,乙一都填佢,但本區band 1位唔夠,驚抽唔入,如 ...
坦白講, B1學生會跌茖培敦既機會係有, 但人數唔會太多, 否則培敦就可以開多一兩班英文班了

B2男生乙1填培敦都係合理, 其實他區都無咩好選擇了
不過一定係盡填本區和他區B2中學先放B3中學

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-1 09:19
坦白講, B1學生會跌茖培敦既機會係有, 但人數唔會太多, 否則培敦就可以開多一兩班英文班了

謝謝意見

tutik 發表於 19-3-28 09:15
係,我都记得上年band 1 生乙四入旅港,銀/黄 band 2 都入到。
但今年形勢唔同。
...

真的嗎?"旅港"乙四仍有機會,咁!是否""乙三""就必入的嗎?

YmOra 發表於 19-4-1 12:07
真的嗎?"旅港"乙四仍有機會,咁!是否""乙三""就必入的嗎?

或者咁講如果有人乙四入,乙三無人衝出嚟抗議,咁係咪可信呢 ?
但係乙3就有當事人出嚟認證咗,即乙二入晒。

tutik 發表於 19-4-1 12:17

或者咁講如果有人乙四入,乙三無人衝出嚟抗議,咁係咪可信呢  ...

明白你的意思。

其實,我反而倒轉頭咁諗,此事已是事實的話,在今年度或往後的填表裏會敢搏乙二或乙三或乙四揀旅港的jm未必有人願意搏。但,這事實以乎証明了,能夠"盡填B1中學"這要點,反而是每年填表時可作考慮的策略呢!

YmOra 發表於 19-4-1 12:54
明白你的意思。

其實,我反而倒轉頭咁諗,此事已是事實的話,在今年度或往後的填表裏會敢搏乙二或乙三或 ...
其實最擔心係估錯band啫, 過往估錯都仲有機會執雞, 今時今日估錯, 可以直插B3。不過, 知道一定係B1, 我哋網就真係要盡填為上。

little_yolky 發表於 19-4-2 13:23
其實最擔心係估錯band啫, 過往估錯都仲有機會執雞, 今時今日估錯, 可以直插B3。不過, 知道一定係B1, 我哋網 ...

是的。其實,咁辛苦捱到B1成績,無謂sin咗個"優先權"。B1a和B1b可盡填,B1c就要小心DD。不過,肯做下功課,响學校盡八四方,都可以盡量估到邊緣人嘅範圍。

回覆樓主

我都好想知,深水埗區有冇人乙二入到聖母玫瑰?
乙一填上智,乙二聖母玫瑰,乙三銘賢可行嗎?

brima 發表於 19-4-2 14:46
我都好想知,深水埗區有冇人乙二入到聖母玫瑰?
乙一填上智,乙二聖母玫瑰,乙三銘賢可行嗎?
...

乙三銘賢肯定冇吧!
我都想知乙二填咩会安全些!

如果觀塘區(想知上年有冇人乙二派到觀官)

乙一:順天 乙二: 觀官 乙三:蒙民偉 (會唔會好搏?)

‹ 上一主題|下一主題