用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中後成績
樓主: Mat_Dad
go

升中後成績   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-4-4 17:08
我睇到網上UT範圍,剩係得中英數喳!但考試就有埋其他科。

仲有一樣,UT測嘅時間會有以下某些學校安排a)測完即放學,有時間比學生回家温習,無乜功課做。b)頭兩堂三堂測完,继續上當教書,然後比功課,照做,按時間交功課。C)全部所有堂都上足,然後放學全校時間即測,放學比平時放遲,功課按時間交齊。三個流程,a,b and c 都試過,a只會在Exam出現,女話有時間瞓同電視時間,b,今年開始。c就试左兩年,辛苦,b,c就咩時間都温習長達十天。
可以打聽下心儀學校是怎樣安排!

IloveJJ 發表於 19-4-4 23:21
已經註冊了中學,點安排都要頂硬上了!

其實好好安排時間都可以訓練小朋友適應吾同的需要。

gracelam 發表於 19-4-5 08:21
阿女S1時係b, S2到S3係a, 佢話a多D時間温書, 而且冇咁攰。

所以我女考試吾太需要夜瞓,反而UT夜瞓早起。我S1都有時早起整野佢食,S2開始無,S3連佢幾點起身都吾知

pooh仔 發表於 19-4-14 14:33
中英數主科,考核内容亦多,有列印範圍唔出奇
副科通常測一個大topic, 即教幾多測幾多,多數老師課堂口述
...

我覺得各科都要測考,因為範圍真是好多,一定分開讀有著數,我女UT範圍例入考試範圍,吾温真是温吾切,UT又吾計分,有好多人會吾温,然後成績一定無咁好……

妹妹頭 發表於 19-4-14 21:16
回覆 JJDBB 的帖子

我地UT佔20%,exam佔80%,UT考過既,exam都會再考。

如果計分,我相信我女一定温,我們放完假UT,女只温左中史,我問佢hea了成個假,佢話功課都做左3天,我問佢中史都決定吾修,為何去咁盡,修嘅又吾温,分析了中史考三百多頁,而且要保住名次。然後,其他科不是太多頁,有些平時已經常做學校功課,bio,Chem,phy又未到深,所以吾計分,合格便可,我又覺得應該分輕重,所以無比意見。

YolandaTam 發表於 19-4-22 22:59
我嗰個...壓力大到爆瘡   
放完假 mid term, 考佢最緊張嘅  math, phy, geog, IH,  再加中西史, ...

要計分的嗎?我個不用計分hea温,你正面同佢講你覺得深人地都深,你吾識好多人吾識,硬是要同頭名次比就會大壓力的,温習取到一個方法會快背些,拉牛上樹不如轉另一科吾同類型的。請問你女幾年班,有甘多科要讀?

YolandaTam 發表於 19-4-22 23:38
中三,要計分,佔20%  
我即時都同佢講,全級同一位老師教,手上有嘅料一樣,你覺得冇揸拿大家都 ...

是否協恩中學?

YmOra 發表於 19-4-30 22:34
有重溫就OK。不過,最理想係2星期前第一次溫,1星期前第一次重溫,考前第三次溫係最好。我識嘅jm係 ...

那麼多科,每科範圍都好多,最極其量是可以温兩次,但不太可能,数,英靠平時,温的時間最少,通識有時間背少少在分数上拎多少少分,其他科溫到一次好吾錯了。

妹妹頭 發表於 19-5-1 15:29
回覆 YmOra 的帖子

佢對自己有要求,但功課實在太多,每天都只能完成功課,假期要溫小測默書,其實,冇咁 ...

無錯,好難抽到時間,為由認真做功課,温小測默書時比心機就已經滿足,不過她們已經長大,對於安排時間都要自己安排,她們也要分輕重去完成功課(emoji)

妹妹頭 發表於 19-5-3 10:20
回覆 TwinWong 的帖子

我女都係, 見佢都懶懶地, 成績只係中等, 真係有時皇帝唔急, 我依個太監急

我覺得你女已經好乖,起碼早瞓,玩電話按時
‹ 上一主題|下一主題