用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中後成績
樓主: Mat_Dad
go

升中後成績   [複製鏈接]

妹妹頭 發表於 19-4-30 11:33
回覆 TwinWong 的帖子

明白, 可以試試喎

多飲水 早點瞓

佢已經係好早訓 (晚晚9:30上床), 但佢太緊張, 又太大壓力

妹妹頭 發表於 19-4-30 11:42

佢已經係好早訓 (晚晚9:30上床), 但佢太緊張, 又太大壓力

真係要Relax

我已經冇比壓力佢, 只係佢學校同D同學, 大家比壓力

妹妹頭 發表於 19-4-23 08:19
回覆 YolandaTam 的帖子

我女又係,每逢測考,必定爆瘡,成個額頭都係,同佢睇皮膚科,醫生話冇辦法,叫佢 ...

有無試過張考試範圍拉長DD讀,每次讀少DD嘢!心情會輕鬆DD喎!

回覆 YmOra 的帖子

但佢係金魚腦,太早讀會唔記得晒。

妹妹頭 發表於 19-4-30 19:55

但佢係金魚腦,太早讀會唔記得晒。

但重溫可以增強所讀過嘅紀憶,她對這個方法無用就比較頭痛。

佢有用依個方法,但只會1-2星期前溫一次,到考前一日再溫。

妹妹頭 發表於 19-4-30 22:15

佢有用依個方法,但只會1-2星期前溫一次,到考前一日再溫。 ...

有重溫就OK。不過,最理想係2星期前第一次溫,1星期前第一次重溫,考前第三次溫係最好。我識嘅jm係用這方法,孩子又肯做唔覺好多嘢要溫。

妹妹頭    發表於 19-5-1 11:00

我女就係做唔到,所以成績只可徘徊在中間,突破唔到。

YmOra 發表於 19-4-30 22:34
有重溫就OK。不過,最理想係2星期前第一次溫,1星期前第一次重溫,考前第三次溫係最好。我識嘅jm係 ...

那麼多科,每科範圍都好多,最極其量是可以温兩次,但不太可能,数,英靠平時,温的時間最少,通識有時間背少少在分数上拎多少少分,其他科溫到一次好吾錯了。

妹妹頭 發表於 19-5-1 11:01

我女就係做唔到,所以成績只可徘徊在中間,突破唔到。

唔緊要喇!即係話孩子仍有進步空間,就當係鼓勵下佢鼓勵下自己。努力加油呀!

JJDBB 發表於 19-5-1 11:44
那麼多科,每科範圍都好多,最極其量是可以温兩次,但不太可能,数,英靠平時,温的時間最少,通識有時間 ...

時間分配得宜係可以做到。亦可以訓練孩子點去計劃學習,對高中或大學好有幫助。就算未係做到最好亦無所謂,只要潮着這邊走,我估學習只會"越走越輕鬆"。

佢對自己有要求,但功課實在太多,每天都只能完成功課,假期要溫小測默書,其實,冇咁多時間去徹底溫習。

妹妹頭 發表於 19-5-1 15:29

佢對自己有要求,但功課實在太多,每天都只能完成功課,假期要溫小測默書,其實,冇咁 ...

無錯,好難抽到時間,為由認真做功課,温小測默書時比心機就已經滿足,不過她們已經長大,對於安排時間都要自己安排,她們也要分輕重去完成功課(emoji)

回覆 JJDBB 的帖子

係,依家我都冇再插手佢既功課同project,我見佢會晌月曆寫底幾時要交,趕既佢會先做。

妹妹頭 發表於 19-5-1 15:29

佢對自己有要求,但功課實在太多,每天都只能完成功課,假期要溫小測默書,其實,冇咁 ...

明白,我早幾年有個舊街坊jm,佢個女做嘢生性緩慢,做功課就不用話下,起初jm佢好頭痛,每每完成晒D功課都唔想繼續溫習,之後,我哋諗到個方法,未算100%完全成功,但都有80%中上成功,後來成績有明顯改善,方法就係把做功課的時間加長至之前時間的30至45分鐘,即她之前多數用1.5小時完成的功課,現在改為2至2.5小時完成,她要囡囡比平時更認真地做功課,目的係利用做功課的同時做埋溫習的動作,jm仲對她的功課內容早作了影相動作,當然係沒有答案啦!一兩個星期派番D功課後,知道真正答案後,响1至3天的黃金時間內把預先影下的問題功課讓她看看問題,不用作答於白紙上,只要用腦快答便可以,亦把後來同樣有影下寫有答案的部份給她自行查看心中答案的對錯,這種重溫方法雖然快閃,但仍然起到重溫的作用,對jm囡囡來說是縮短了溫習時間和次數,因為她做事慢所以才想出這方法來,結果都算成功嘅!其實,這方法的重點在於利用做功課的同時溫埋習,我覺得方法係適合"做功課慢"嘅人和"多功課做"嘅人,當然多功課做嘅就要改為要求自己做快DD自己較強嘅科目,使多出的時間去慢做那些自己較弱的科目。jm囡囡起初都難去同時溫習,後來慢慢習慣就OK了。

妹妹頭    發表於 19-5-2 08:06

YmOra 發表於 19-5-1 23:29
明白,我早幾年有個舊街坊jm,佢個女做嘢生性緩慢,做功課就不用話下,起初jm佢好頭痛,每每完成晒D ...

可惜依d例子, 只能有一兩小朋友肯去接受改善,
真係見有越大越hea. 越搞越夜, 一份功課可以做天光,
做來做去做唔完, 仲要揾人陪傾电話去做功課, 搞到無得瞓
依d, 真係叫罵哄打都無效, 唯有由得佢自由发展,
唔會比佢去外國, 因為去邊一样hea, 廢事哂錢

YmOra 發表於 19-5-1 23:29
明白,我早幾年有個舊街坊jm,佢個女做嘢生性緩慢,做功課就不用話下,起初jm佢好頭痛,每每完成晒D ...
你後段就係我囡小學時的功課模式
佢邊做邊温書, 當年佢仲可以9:30瞓的,
小四后測考温都係自己搞掂
我見佢小學英文考6課温一日, 中文温兩日, 数學温半日,
常識九至十課温一日, 但佢只睇熟生字留意筆劃掂寫
初中測考期間仲早9:00揾周公傾計
我諗佢如果肯放多點時間, 成績係可以再好

我女都係, 見佢都懶懶地, 成績只係中等, 真係有時皇帝唔急, 我依個太監急
‹ 上一主題|下一主題