用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖羅撒vs SPC
樓主: minima08
go

聖羅撒vs SPC   [複製鏈接]

chbch 發表於 19-6-24 18:14
恕我直言, 樓主知唔知點解當初做了後備生?  你有信心能解除老師的憂慮嗎?

好多後備收都可能係活躍小朋友,成績未必係差,升中正正常常全科合格就可上中學,6年時間轉變好大啊,所以吾使因為後備收而擔心升吾到中學,相反,如果成績麻麻,srl 係直屬,仲會危d

貝兒妹妹 發表於 19-6-24 19:50
好多後備收都可能係活躍小朋友,成績未必係差,升中正正常常全科合格就可上中學,6年時間轉變好大啊,所以 ...

SRL 約120人 直屬位93個 頭個堆外走約18-20個,考尾20先上唔返書院。

不過我都支持樓主讀SPC,因為SPC 成績名氣都比SRL高。

如果追求升中保障,應選SRL,因為只要唔做尾個批就得。
入咗SPCS,都要拼足6年。否則成績唔達標一樣會上唔到中學部。到時結果會更慘,因為SPCS無呈分。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

貝兒妹妹 發表於 19-6-24 19:50
好多後備收都可能係活躍小朋友,成績未必係差,升中正正常常全科合格就可上中學,6年時間轉變好大啊,所以 ...

既然如此, 恭喜你守得雲開, 就SPCSPR吧, 別多心了!

Spc for sure

minima08 發表於 19-6-14 09:40
小女有銅鑼灣SPC揸手,因為系SPK生。大抽獎抽到聖羅撒。大家會點揀?一間系免費,有聯繫英中。一間吾駛考呈 ...

請問樓主最後揀左咩?
‹ 上一主題|下一主題