用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 關於學鋼琴價錢
樓主: 袓安
go

關於學鋼琴價錢 [複製鏈接]

Re: 關於學鋼琴價錢

ming 2,

Thank you so much.

october

Ming 2,
THANKS!
佢已學了一年, 所以現在己經6.5yr 了, 佢好鐘意彈琴, 但吾鐘意練琴, 所以佢好多時拿自記其他書亂彈, 45MINS 要分上下場, 佢現在用以下几4本書, 不過其中 NO.2 已教完 :
1. BEYER - FERDINAND BEYER
2. EVERYBODY LIKES THE PIANO
3. MICHAEL AARON PIANO COURSE
4. JOHN THOMPSON'S MODERN COURSE FOR THE PIANO
系吾男仔差D? .........唉!

簽名被屏蔽

THANK YOUR VERY MUCH!

因家裏有琴, 每天是工人倍佢練, 我會改下!

簽名被屏蔽

ming2,

很多謝你提供寶貴意見給我, 令我可以明白分析囡囡的情況, 可能, 囡囡沒有學過數拍子, 所以, 對於初學的她, 要手眼協調, 是須要一段時間和功夫.

cello07,

Hi, 很高興認識你.
囡囡在第四堂, 買多兩本書:
Easiest Piano: 教多一頁, 到14頁
Step by Step:教二隻歌
A Dozen a Day: 教二隻歌
今堂, 看見老師很明顯教得怏和[吃力], 但囡囡的拍子有時快, 有時慢, 所以老師也很重視這方面 !
妳呢, 進度如何!

Hi Bell(彤彤媽),

我也很高心認識你!  

嘩!這麼快就用那麼多書啦!到時真的得好好練琴了...(現在我囡囡一星期只練兩次...因家裡沒琴啦!!   )

囡囡第三堂也學到14頁.老師說要注意彈琴手勢(囡囡經常偷懶把手腕靠在琴邊上... )

我們一家會去旅行,囡囡得停學兩個星期,到時可能要從頭開時呢!   

ming2,
hi,
我個仔9月就4歲...佢成日都話想學....
會唔會急左dd呢...
我細個時都學過...到4級..開頭真係好悶...
我驚會令佢冇心機學....
咁我俾唔俾佢學好....
係咪要大琴行一定好d呢
thanks
bobo :-D :-D

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

ming2,

我囡囡練琴時, 總喜歡唱歌, 唱得歌來, 就忘記數拍子, 有時無得唱,  就草草數完算了, 又忘記數兩拍一拍, 這個問題, 是否小朋友的通病, 或是囡囡太心急? 我可以用甚麼方法來改正他的習慣呢?
請指教!

簽名被屏蔽

ming2:

Hi, 想請教下學琴是否一定要學theory?(e.g what is down a 2nd, up a 3rd......)

我BRIAN仔剛剛4YRS OLD. 7月尾剛完成柏斯琴行的兒童音樂鋼琴班. 現在1:1上左二堂.

老師用Alfred's Basic Prep Course. Lesson Level B (一套4本)

我自已覺得這套書的歌仔好悶 & 開頭D歌仔太容易(每堂學3-4首歌) 一首歌每日彈5次,彈到第3日都識背啦!!!, 通常第3啊仔已經話想彈後面D新歌, 我不知是琴行規定OR 老師問題一定糸一首跟住一首不會跳歌仔教.

妳教琴會否SKIP左一D無物難度D歌仔吾教呢?

BRIANMA

簽名被屏蔽

好的! 但太晚先練琴會吾會有問題?
因為如果我倍佢練琴應要每晚 9 -10PM 的時間了.......

簽名被屏蔽

HI MING2

我小朋友 4.5year old,巳學左4個月琴,之前2個月是另一位
老師,因之前老師有事 ,所以同佢轉左新老師已學左1個月,現
開始第2個月,
小朋友之前個老師是用輕鬆學鋼琴1,巳學左彈歌仔,佢時常都
會自己彈的,但現在老師是用Alfred's Basic Prep Course. Lesson Level A,請問課本是否ok,是否要學曬這系列其他課
本級數,先可以有1級程度呢?小朋友之前老師用的課本,小朋
友巳識睇五線譜,知道咩音咩位置,但現用的課本都未去到這
階段,我都唔知自己有冇找錯老師比小朋友.
thx
一首最鐘意既歌

[/url]

簽名被屏蔽

hello ming2,
還記得我嗎? 我而家仲學緊琴, 不過就黎停lu, 因為囡囡岩岩開始去柏斯上音樂班, 過多幾個月左右我就比囡囡正式學琴, 咁我就暫停比佢學lu, 廢事到時爭琴用啦, 哈哈
‹ 上一主題|下一主題