用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Thanks all for comments
樓主: Julybabe
go

Thanks all for comments   [複製鏈接]

storymum 發表於 19-7-25 10:01
好奇一問,邊d學校係band 1A 而又明確分開公佈三大、八大⋯⋯DSE 成績?

Maryknoll convent  list 得好清楚,連入大學讀咩科都有。

pccw2017 發表於 19-7-25 10:54
係咪聖心私小入的比例高D ?
私小對上四年每年三班畢業,大約100人,上書院有60-65人;津小每年5班,大約150-160人畢業,沒有公開升中派位。但書院保留位~108, 自行59,估津小都應該有90人上書院,所以比例相約。但今年私小四班畢業,人數應該有變,明年亦是四班,變化更甚。

fefemom 發表於 19-7-25 22:56
私小對上四年每年三班畢業,大約100人,上書院有60-65人;津小每年5班,大約150-160人畢業,沒有公開升中派 ...

唔該曬,呢d資料好有用

fefemom 發表於 19-7-25 22:56
私小對上四年每年三班畢業,大約100人,上書院有60-65人;津小每年5班,大約150-160人畢業,沒有公開升中派 ...
自行59個位,有20-30個係收街外人,所以書院基本上只能保証收~140個來自小學部既學生。津小升上書院人數應在90人內。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-7-26 08:21
自行59個位,有20-30個係收街外人,所以書院基本上只能保証收~140個來自小學部既學生。津小升上書院人數應 ...

hkpapa852, 你咁犀利嘅,知道20-30外來生?

[/url

hkpapa852 發表於 19-7-26 08:21
自行59個位,有20-30個係收街外人,所以書院基本上只能保証收~140個來自小學部既學生。津小升上書院人數應 ...

我不是津小家長,只是二手消息,但18年原來派位是過90人,估最終有派到書院的叩別校,也有派他校的叩回書院,所以估計大約90人。

回覆樓主:

我覺得聖心書院入u率低嘅一個好重要原因係因為佢用咗好多自行位收番自己學生,其他傳統中學用自行位收嘅多數係1a或1b嘅學生而聖心用咗呢啲位去收自己學校嘅band2學生,呢啲足以影響 十個percent 嘅入u率。

Band5 發表於 19-7-26 09:04
我覺得聖心書院入u率低嘅一個好重要原因係因為佢用咗好多自行位收番自己學生,其他傳統中學用自行位收嘅多 ...
210個小學部學生,收140個,剛剛好係2/3,其實唔算多,同其他有小學部既學校差唔多。

hkpapa852 發表於 19-7-25 11:30
其實有可能係兩間小學部既學生水平下跌, 影響中學部成績

我覺得呢個係最重要因素

我有親戚讀聖私小升四年班,但有兩個好奇怪既“現象“:
1. 一年班果陣有42-3人,升四年只剩36人,冇人插班。我估部分係有能力既走左,但學校又唔俾叻既學生插入來。

2. 暑期功課多到傻,好似話剩係中文要睇20本書,指定要睇果本有200幾頁,啲字又密麻麻,我相信結果好多人會做唔到/扮做左,但平時學校又唔見鼓勵小朋友讀書,根本完全唔配合。教學方面係有問題。

結果,小學叻既只會走得越來越多:
1. 小學就插其他學校
2. 升中走

storymum 發表於 19-7-25 10:01
好奇一問,邊d學校係band 1A 而又明確分開公佈三大、八大⋯⋯DSE 成績?
其實 B1A 學校都會公佈相當詳情既 DSE 成績。至於三大、八大,應該無,原因係最勁嗰啲可能目標唔係三大,而係牛劍、長青藤。

王家爸爸 發表於 19-7-25 08:59
兩間聖小勁既學生先入到,所以其實學校收生質素應該相當高,但係高收生質素反映唔到係 DSE 成績度,原因係 ...

我女嗰屆嘅私小, 成績最好嘅20個, 起碼有一半比其他學校搶咗, 所以唔係所有最好的學生收番曬

hk1 發表於 19-7-26 09:56

我女嗰屆嘅私小, 成績最好嘅20個, 起碼有一半比其他學校搶咗,  ...
私小啲學生勁好多,離心力都大啲,但係私小始終人數少啲,影響無咁大。但係無論如何,大抽獎唔會收到B3學生,我唔相信學校會用自行位收B3學生,所以我唔相信中學部收到既學生會太差。

王家爸爸 發表於 19-7-26 10:04
私小啲學生勁好多,離心力都大啲,但係私小始終人數少啲,影響無咁大。但係無論如何,大抽獎唔會收到B3學生 ...

我覺得就係因為小學已經開始谷, 潛能盡露. 好既走左. 中上的無力再突破. 所以DSE 成績不太好也不壞.

講錯請指正.

pccw2017 發表於 19-7-25 17:28
雖然係中小但小朋友間成日用英文溝通, 唔講以為係英小

really? do you mean聖心私小? I was told by parents that girls speak Canto all the time in 私小……

hkpapa852 發表於 19-7-25 11:30
其實有可能係兩間小學部既學生水平下跌, 影響中學部成績

what is sjc? st Joseph college?

cafeva 發表於 19-7-26 11:01
我覺得就係因為小學已經開始谷, 潛能盡露. 好既走左. 中上的無力再突破. 所以DSE 成績不太好也不壞.

講錯 ...

oh so you mean kids are burnt out at early stages... how sad...

hk1 發表於 19-7-26 09:56

我女嗰屆嘅私小, 成績最好嘅20個, 起碼有一半比其他學校搶咗,  ...

thank you hk1.. may I know if the girls can speak fluent English in 私小?

Julybabe 發表於 19-7-26 11:30
really? do you mean聖心私小? I was told by parents that girls speak Canto all the time in 私小…… ...
My friend's daughter is studying there and she said so.

pccw2017 發表於 19-7-26 11:40
My friend's daughter is studying there and she said so.

sorry, what did you friend say pls?

LinusYip 發表於 19-7-26 09:31

我覺得呢個係最重要因素

應該唔係唔收插班生,我個女試過插小四,上午考完,下午就話收,不過最後我地都無去讀。
‹ 上一主題|下一主題