用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島區有沒band1的普教中英中推薦?
樓主: swytca
go

港島區有沒band1的普教中英中推薦? [複製鏈接]

In2c68 發表於 19-8-8 05:34
想太多吧! 咁快擔心考自行和DSE一定想入band1A吧, 那最要緊張不是英文嗎? 自行都很多家用英文來討論
...
呢樣好睇實際情況,如果屋企係講普通話既,呢樣真係需要考慮。但係如果屋企係英普雙語既,呢樣反而未必需要擔心,原因係喺轉用廣東話既過程中,英文變成小朋友最熟悉既語言,所以小朋友會傾向於用英文。

swytca 發表於 19-8-4 21:30
港島區有沒band1的普教中英中推薦?

SPC中二開始可以選擇普教中的中文科

swytca 發表於 19-8-9 00:23
不會,不會讓小朋友過早浸入英文,因為會影響中文能力,只有對中文語言結構,認知達到一定程度時才會去強 ...
語言能力唔係互斥既(mutually exclusive),唔會係因為英文好,所以中文差。歐洲人,尤其係荷蘭人、比利時人,佢哋一般都識幾種歐亞語言,每種都講得好好。
香港人既中文,因為環境因素既影響,平均而言點都比台灣人差,亦可以話基本上無可能好過大陸人,所以如果諗係中文上有競爭力,可能未必太實際。反而台灣人又好,大陸人又好,中英文都好既唔多,唯一競爭對手係比我哋更少居民既新加坡。

王家爸爸 發表於 19-8-9 08:53
語言能力唔係互斥既(mutually exclusive),唔會係因為英文好,所以中文差。歐洲人,尤其係荷蘭人、比利時 ...
新加坡人中文得唔得? 我覺得比香港人差

swytca 發表於 19-8-9 00:23
不會,不會讓小朋友過早浸入英文,因為會影響中文能力,只有對中文語言結構,認知達到一定程度時才會去強 ...
很多學生中英都能掌握得好.

cafeva 發表於 19-8-9 10:18
新加坡人中文得唔得? 我覺得比香港人差
從中文程度睇,新加坡人同香港人既差異,就好似大陸人同台灣人既差異咁。香港人比新加坡人好啲啲,台灣人比大陸人好啲啲。

王家爸爸 發表於 19-8-9 08:53
語言能力唔係互斥既(mutually exclusive),唔會係因為英文好,所以中文差。歐洲人,尤其係荷蘭人、比利時 ...

似乎,英文好既,唔一定係中文好喎~~~

mcl203 發表於 19-8-9 10:33
似乎,英文好既,唔一定係中文好喎~~~
英文好既,唔一定係中文好;同樣英文唔好既,亦都唔一定係中文好,所以話兩者既相關性唔大。

唔識就要學,何況你小朋友係band1生,廣東話點都聽得明呀
‹ 上一主題|下一主題