用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 香港現時情況有無唸過提前出國留學
樓主: mondaysunday
go

香港現時情況有無唸過提前出國留學 [複製鏈接]

回覆 964000 的帖子

如果去到英國到英國學生抗議英國政府呢?

OLAF1023 發表於 19-11-22 21:21
想插口講句,因為IS不搞政治,但就有LS學生好似好不滿IS學生不參與政治,想借條路行下啫(唯一通道),講咗 ...

咁過分……希望各位大神唔好介意,撇開政治,其實我唔太鍾意咁霸道嘅學生。喺國際學校真係好少見到呢類人(大條道理話自己啱但實際上無考慮別人感受),可能因為學校要求接納多元文化啦。

回覆 mandy_ng207 的帖子

唉!無辦法㗎喇!我哋都控制唔到別人嘅思想/行為,只能叫自己囡囡醒目啲,唔好同佢哋有任何衝突。
年紀又唔夠人大,人數又唔夠人多。
遠處看到有人集結,情願行遠一個站等車。
現在社會氣氛,冇人想,亦不能怪責任何一方。

OLAF1023 發表於 19-11-22 22:28
回覆 964000 的帖子

小朋友六歲讀主流外國人及內地人較多的國際學校.

壞處- 同本地人一樣, 兩日已經玩protest role play .

好處- 老師會問佢比十個理由為何有某鍾諗法,  明吾明成件事係乜 (佢哋當然吾明). 吾明就要了解成件事才take side .

學校重視critical thinking ,又liberal . 邊種睇法都support , 但要有理據同自己諗法.

所以受感染一定有,無論點避都睇到,學校在從沒有示威的地方,家中不比電視, 但佢都知, 爭在點教

BCDJP 發表於 19-11-23 14:26
小朋友六歲讀主流外國人及內地人較多的國際學校.

壞處- 同本地人一樣, 兩日已經玩protest role play .
其實每個人都會以自己眼睇到嘅嘢作為事實嘅根據,小朋友都一樣。但必須要教佢一樣嘢,唔好未審先判。
唔同角度,睇到嘅嘢都唔一樣。

mondaysunday 發表於 19-11-20 23:31
首先說明一下呢個唔係關於政治的討論,只係目前情況看,擔心小朋友唔知幾時可能又要停課翻唔到學,好無安全 ...

章太郎 發表於 19-11-25 10:33
我反而好珍惜呢個時勢,我同我小朋友講好多,問佢地覺得點,叫佢地多作思考,甚至諗下自己的將來。我小朋 ...

你小朋友在那間讀書?
‹ 上一主題|下一主題