用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅vs浸聯你會點揀?
go

德雅vs浸聯你會點揀? [複製鏈接]

女仔。如果揀德雅嘅話中學校網會好啲,但有細佬跟尾

求指教,謝
   2    0    0    0

回覆樓主:

Vote for 浸聯!

我認為冇乜必要比錢讀冇中學的二線私校,而且仲有sibling 跟。

afterall 發表於 19-11-23 08:20

求指教,謝

無需要vs

sure 浸聯

6年後响浸聯keep到頭30%, 升中已經好多選擇,可必為深水埗2,3間中學女校而放棄sibling位及畀錢去讀。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

兩間不同風格 那間適合小朋友

回覆樓主:

有好津小吾先考慮, 好明顯不選私小。

afterall 發表於 19-11-23 08:20

求指教,謝
Vote for 浸聯

有細佬跟,更加會揀浸聯。  

浸聯,
徳雅脫龍,已經無吸引力,仲要比學費。

gracelam 發表於 19-11-23 09:17
無需要vs

sure 浸聯

其實考慮比錢讀德雅只因為佢嘅中學校網對女仔有利,荃灣band1中學唔夠位分,你意思如果keep住頭30%誇網其他band1都無問題嗎?

請指教 thank you

afterall 發表於 19-11-23 12:50
其實考慮比錢讀德雅只因為佢嘅中學校網對女仔有利,荃灣band1中學唔夠位分,你意思如果keep住頭30%誇網其 ...

你去浸聯個升中網望望,佢地同學仔考到不同地區band1 中學。頭30%學生係band 1a ~1b生,真係有好多選.

其實考慮比錢讀德雅只因為佢嘅中學校網對女仔有利,荃灣band1中學唔夠位分,你意思如果keep住頭30%誇網其 ...

浸聯有過去四年升中派位供參考

https://www.hkbcps.edu.hk/index.php?route=assign&assign_id=8

德雅2019年升中學校名單但無人數

http://www.tnps.edu.hk/news.php?id=993

Of course 浸聯

當年我大女海壩街官小, 細女其實都收咗。  但係我最終選擇德雅, 一直到而家我都無後悔當年的選擇; 因為私校同官津做事的方法真的好唔同。

Lingfung813    發表於 19-12-23 14:43

HamoBaby 發表於 19-11-24 16:15
當年我大女海壩街官小, 細女其實都收咗。  但係我最終選擇德雅, 一直到而家我都無後悔當年的選擇; 因為 ...

做事方法唔同係指邊方邊?

HamoBaby 發表於 19-11-24 16:15
當年我大女海壩街官小, 細女其實都收咗。  但係我最終選擇德雅, 一直到而家我都無後悔當年的選擇; 因為 ...

德雅vs海官唔同玩法

我vote 德雅

老師處理學生的行為問題, 課程的整理, 資源分配等。

1. 海官有小朋友向我女吐口水, 向老師反映但老師無作任何處理; 有種做就36唔做都係36的感覺; 德雅校長老師有愛心也關顧小朋友的需要
2. 德雅工作紙係每年更新, 不是大改, 但一定有少許改動。 德雅教學工作紙十分清晰, 有些難掌握的課題會先有例句解釋特別英文科讓小朋友較容易理解; 海官工紙便是工作紙沒有特別的文字解釋,可能是老師在課堂上講解便讓小朋友回家做。
3. 海官有精英班, 所教的內容和其他班有一定的差別;德雅是全級教授的內容是一樣的, 大家機會均等。

不過浸聯的情況如何我就唔清楚, 只知他假期好像沒有功課,只是要睇書。  我只能說身為用家我是絕對愛德雅小學的, 但德雅絕對是一間谷的小學, 因為英文教深一年, 數學教深半年, 功課不算多同有功課輔導堂, 但要看你小朋友的情況接唔接受谷。

甘快就打定輸數, 如果同樣成績在德雅, 小朋友升中都係一般。

assado 發表於 19-11-24 19:28
甘快就打定輸數, 如果同樣成績在德雅, 小朋友升中都係一般。

唔係打定輸數。只係荃灣中學band1位唔夠係不爭事實,所以先會考慮比錢讀2線私校
‹ 上一主題|下一主題