用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 TOP 3 IB 香港國際學校
樓主: missapril1122
go

TOP 3 IB 香港國際學校   [複製鏈接]

回覆 Moonlight819 的帖子

CDNIS 除了IB成績好之外, 他們的OSSD成績也很卓越, 佢哋所有畢業嘅學生能同時獲得 both IB diploma and OSSD 而有這麼好的成績,非常難得!
香港加拿大國際學校學生接受安省學能測驗和中學語文考試,今年在排行榜位列第4位

https://std.stheadline.com/overseas/article/2218302/%E6%B5%B7%E5%A4%96%E7%B6%9C%E5%90%88-%E5%A4%9A%E5%80%AB%E5%A4%9A-%E5%AE%89%E7%9C%81%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E6%8E%92%E5%90%8D%E6%A6%9C-%E5%89%8D5%E4%BD%8D%E7%A7%81%E6%A0%A1%E4%BD%943%E5%B8%AD

回覆 Poyau 的帖子

多謝你的資訊.. 但在Carmel Elsa 網址最update只公布2018年IB成績,在哪裏可以看到他們 2019 and 2020的成績呢?
還有KCIS 的公布成績好奇怪, 佢哋寫
Average points obtained by candidates who passed the diploma
係咪佢哋公布嘅平均分只計合格嘅學生? fail 嘅學生唔計!

回覆 貝珠 的帖子

😅 所以真係要每間學校自己篤入去睇下研究下, 要自己分析下我見有啲學校只得十多個IB畢業生,有啲就過佰!
好難就咁睇平均分作比較! 要深入了解啊!

謝謝回覆!根據圖表 Carmel每年嘅IB分數都好大落差!真係唔可以只睇一年分數作準! 要睇多幾年作參考!

謝謝你的詳細分析! 真係除咗睇平均分, 仲要睇下合格率, 再要睇下幾多個考生, 最好睇吓會唔會係selective..!!!!
真係要深入研究每間學校嘅report 才能比較!
如果唔係攞住個橙同蘋果比就冇意思了!

回覆 thinkthinksin 的帖子

有些學校會選一啲有能力考IB或者可攞到高分嘅學生先去考IBDP, 所以你見到有些學校不是全部考生都可以考到IBDP的。 另外又有一種說法 , 有些學校在考IBDP 前嗰幾年開始篩選學生, 即時話會開始將啲成績唔夠好嘅學生留班或者勸退又或者不斷叫你喺出面補習, 這樣這些成績不好的學生就會轉校 , 剩返嘅就會係一班叻嘅學生先可去到最後可以考IBDP 。我認為這些都算係selective!

回覆 thinkthinksin 的帖子

ISF 是會不斷叫啲唔叻嘅學生出去惡報直至達到學校嘅要求.. 見家長時,老師會不斷叫家長安排子女出外補習,有朋友就是頂不順轉校了!
另外嗰兩間不清楚!

回覆 Jane1983 的帖子

認同,一間caring嘅學校應該會包容所有學生,應要 carry 和 support 一些有需要嘅學生到最後。所以如果一間學校能夠包容所有學生(沒有邏選或勸退情況底下可讓所有學生都能夠有機會考IBDP)而學校每年成績都能夠保持水準嘅話,咁就是一間有愛心而又有實力的學校了!

Jane1983    發表於 21-2-25 18:04
‹ 上一主題|下一主題