用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St cat VS 嘉諾撒聖心
樓主: kolnit
go

St cat VS 嘉諾撒聖心   [複製鏈接]

kolnit 發表於 19-12-15 00:24
St Cat (AM)優點:出名,英文好
缺點:冇龍 升小有隱憂 學費貴

樓主住邊區?香港定九龍?
分別坐車多久才能到st cat和聖心

St Cat有幾多學生考到聖心同級或更好小學?好多考到既都有父母背後發功。
既然都係要父母發功,點解唔邊手握半龍邊發功?
惟一考慮係車程

回覆樓主:

我聽家長講,sc k1有龍校offer 既都走晒。留底既通常係想入直私/神校的學生。
同埋你都可考慮下,升小入唔返同聖心同grade 的學校會唔會後悔呢?

kennethchen97 發表於 19-12-31 08:45
樓主住邊區?香港定九龍?
分別坐車多久才能到st cat和聖心
九龍區啊聖心要校巴 校巴寫個半鐘
SC就家人湊 大約9個字

kolnit 發表於 20-1-2 16:16
九龍區啊聖心要校巴 校巴寫個半鐘
SC就家人湊 大約9個字

有冇考慮過搬近D?
來回連上聖心幼稚園6小時!

NNbaby 發表於 19-12-31 12:08
St Cat有幾多學生考到聖心同級或更好小學?好多考到既都有父母背後發功。
既然都係要父母發功,點解唔邊手 ...
係啊我最大既顧慮係車程問題
因為如果好彩上到中學
就係講緊15 年

所以有考慮過邊讀再補習 升小睇下考唔考到其他
但SC 個名出去考學校應該會幫助大D

同聖心係下午offer 補習時間都要就

kennethchen97 發表於 20-1-2 16:19
有冇考慮過搬近D?
來回連上聖心幼稚園6小時!
Exactly !就係6個小時覺得對小朋友太辛苦但因為某d原因,所以唔考慮搬屋

kolnit 發表於 20-1-2 16:23
Exactly !就係6個小時覺得對小朋友太辛苦但因為某d原因,所以唔考慮搬屋

甘比較麻煩
Am係好用好多
而且如果因為甘令小朋友讀龍校唔開心不是甘好

如果好好裝備小朋友,st cat也不一定差

kolnit 發表於 20-1-2 16:21
係啊我最大既顧慮係車程問題
因為如果好彩上到中學
就係講緊15 年

聖心最大好處係可以自行同大抽獎!
我反而覺得聖幼個名出去考直私有利過SC,上午補習興趣班其實仲好,每班人數都少啲。
睇下搵唔搵到時間短啲既街車啦。

NNbaby 發表於 20-1-3 00:21
我反而覺得聖幼個名出去考直私有利過SC,上午補習興趣班其實仲好,每班 ...

如果找到街車而又安全去當然係好,但要看地區,通常九龍將軍澳容易找到
但要注意的是這兩三年因為社會運動,交通擠塞風險增加

所以最好親自搭乘地鐵送

聖心雖然happy但也看表現,最好可以保持到返到學校精神而不眼瞓

我細女讀聖幼,大女讀私幼
看看你想女女在三年的幼稚園生活得到甚麼。
聖幼有學術,但重點是德育。如果要考出面神直私,不得不外補及下一點功夫。
我大女讀的私幼跟st cat差不多,的確操fit小朋友去考直私,小朋友變得學術型,也會學懂禮貌,但不及聖幼重德育。
經過小朋友過五關斬六仗考小一,我一向都極力主張有龍讀龍,不過都好睇你是否喜歡聖心私小。聖心私小極谷學術,對學生的學術要求高,測默無間斷,假期有1x多樣功課,小朋友及家長是否這類型?
不過你也要留意
聖幼來年k1收八班240人
聖心私小該年小一只有三班每班32人
只有8x個位留給聖幼生
校長也說過非港島生不會在第一輪收聖心私小offer
所以這條龍不太穩陣
除非你搬去港島

HauMiranda 發表於 20-1-3 12:55
聖幼有學術,但重點是德育。如果要考 ...
好多謝你咁詳盡既分享想問下你大女最後係咪都揀直資學校?
你覺得讀SC係咪都需要大量外補,所以都俾細女讀女龍呢?

NNbaby 發表於 20-1-3 00:21
我反而覺得聖幼個名出去考直私有利過SC,上午補習興趣班其實仲好,每班 ...
因為我聽好多人直資話去到final round 好多都係果幾間學校(eg SC LH KV)又帶津校見到係呢d私幼出黎唔洗111都肯俾個面試機會
所以先有呢個諗法

kolnit 發表於 20-1-3 14:50
好多謝你咁詳盡既分享想問下你大女最後係咪都揀直資學校?
你覺得讀SC係咪都需要大量外補,所以都俾細女讀 ...

大女當年我是心儀聖心私小,只是她跟聖幼無緣,幸好最好都考到聖心私小。
當年大女讀私幼,人云亦云,同學無一不外補,因為他們target名直私,我女嗰班有同學沒有外補數學,反而被老師評為學習表現較遜色。可見讀私幼外補是現今的風氣,你不外補便很蝕底。所以私幼+外補,當年我女班同學大部份都很學術型。
大女當年考十間直私,真係叫晒救命,大人及小朋友都很痛苦。跟住我仔讀私幼k3時轉讀龍幼,升上龍小,當年只是報了三間學校。比較下,我仔條升小路的確好行好多。所以呢個真係龍幼的最大好處。

我想問八班聖幼到小學時聖私會吾會每班多d人?之前好似聽人講話每班人數會多d,吾知係咪

mingwing5 發表於 20-1-3 16:45
我想問八班聖幼到小學時聖私會吾會每班多d人?之前好似聽人講話每班人數會多d,吾知係咪
...

聖私有聖私三班及四班既循環,例如2019-2020年度四班是小一及小六,其餘都是三班,2020-2021年度就卜是小一及小二,如此類推。所以到來屆聖幼k1,聖私小一將是三班。今年小一是第一年縮人,校長縮人的原意是太大班老師未能兼顧。我不知校長心意會否因聖幼有八班畢業而增加番每班人數,但我想這會違返校長想學生得到老師較多的關顧的初心,而且會造成行政混亂(有些年級大班,有些年級小班)但可以肯定的,聖私不會因聖幼有八班畢業生而開設多一班,除了今年,再對上一次出現聖幼八班對聖私三班,是今年的小三,我有朋友聖幼畢業,住九龍,一心想讀聖私,但最後都冇收。

HauMiranda 發表於 20-1-3 17:40
聖私有聖私三班及四班既循環,例如2019-2020年度四班是小一及小六,其餘都是三班,2020-2021年度就卜是小 ...

一早己經看到聖心每八年會有一次班聖幼上三班私小,係一定會比原本競爭入私小情況激烈,%入私小係個升小指標

因為入唔到私小,等於要與外校生競爭,但始終好好準備好小朋友的心態,相信也會入到心儀的小學

回覆 HauMiranda 的帖子

Hello! 謝謝你既分享!想問聖私係基於咩條件揀選聖幼生?成績,面試,住邊?
住中西區既同時又會抽埋聖津?

nman0802 發表於 20-1-3 20:25
回覆 HauMiranda 的帖子

Hello! 謝謝你既分享!想問聖私係基於咩條件揀選聖幼生?成績,面試,住邊?

對不起,我細女還未經歷聖幼升聖心私小,所以不清楚聖心私小的收生條件。
聖幼生另一出路,若你有20分,可搏聖心津,今年也有些成功的例子。若不是住在中西區,110都有機會叩聖心津。你看看聖幼升小數據,不少聖幼生升聖心津。

聽你咁講我又再更加唔肯定係咪要讀聖心啦 因為我都係住九龍 我女女係12月細B今年再考K1 下年重讀
我亦都唔係好想搬屋 如果私校都唔係一定收咁去咁遠返學度做乜......同埋今年原來競爭又大左 個車程也係我最大嘅考慮(問過校巴公司我呢度去要50分鐘)

‹ 上一主題|下一主題