用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B2A-B 油尖旺/深水埗呢??
go

B2A-B 油尖旺/深水埗呢?? [複製鏈接]

小兒中文一向差C(但合格73左右), 英文爭0.1分達A,數A,常A, 呈分B2A-B2B,
1. 住油尖旺, 但可改住址去深水埗, 我要改嗎??
2. 心儀銘基, 如自一銘基, 會否太博? 自二又應該那間?
3. 自二可否排深埗1C呢?? 長天/黃棣珊是否沒可能?
4. 有考慮陳瑞祺, 唔知有無機會?
5. 深水埗 B2A 有什麼選擇??

原本老師話B1C-B2A,出結果令我失預算..頭一片空白,自行也不知選什麼!

希望各位教路...謝謝!
   4    0    0    0

睇上去貴校banding 好高,此成績係我仔學校係band3

b2a可以崇真,聖瑪加利,香島,李國寶1c,蔡繼有1c,深水埗band2校多過油

回覆 luluhaha

崇真,聖瑪加利,香島,李國寶1c,蔡繼有1c <--- 這些好像大多直資~

我們想資助中學, THX

lamselina 發表於 19-12-15 18:07
小兒中文一向差C(但合格73左右), 英文爭0.1分達A,數A,常A, 呈分B2A-B2B,
1. 住油尖旺, 但可改住址去深水埗, ...

瑪神
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-12-16 00:37

[size=1.25em]瑪神

瑪神好似好難入~~~自二未必入到, 等大抽獎???

長天/黃機會微。

深水埗同油尖旺都冇 Band 2A,肯列成績出黎嘅就只有信義同劉皇發,都係 Band 2B 呢啲位。

自二試下陳/何官。

深水埗多學校抽過油尖旺。油尖旺啲學校有幾多斤兩,你住呢頭應該清楚。你個情況最好考直資,你可以考慮嘅資助中學選擇唔多。

lamselina 發表於 19-12-16 01:03
瑪神好似好難入~~~自二未必入到, 等大抽獎???

如果鐘意瑪神,自二及大抽獎都試

多謝各位意見!!今早家長日,老師建意自行選1C類中學!
之後再佈處申請調區(深水埗)
陳瑞祺有考慮過…但真係無車去…六年呀!
馬神有小學,自行是否比較難收??

回覆 gracelam 的帖子

馬神屬band幾??thx

lamselina 發表於 19-12-16 13:14
回覆 gracelam 的帖子

馬神屬band幾??thx

band 1c~band 2a

gracelam 發表於 19-12-16 13:16
band 1c~band 2a
無宗教、唔係直屬,自行是否很難??謝謝你

lamselina 發表於 19-12-16 13:18
無宗教、唔係直屬,自行是否很難??謝謝你

自行睇成績,操行及面試表現,真係鐘意可以試,個人覺得機會大過黃棣珊及長天。

lamselina 發表於 19-12-15 18:07
1. 住油尖旺, 但可改住址去深水埗, ...
油尖旺
就算係B2,仲有機會偷雞入銘基。

反正最差都係去發叔(DSE成績比SSP大雄好)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

油尖旺夠位有機會偷雞;
深水埗莫講話偷雞,本身佢學位都好嚴峻

hkpapa852 發表於 19-12-16 14:51
油尖旺
就算係B2,仲有機會偷雞入銘基。
Haha...發叔!你形容得好…笑左!咁……表示你讚成留油尖旺?

lamselina 發表於 19-12-16 17:13
Haha...發叔!你形容得好…笑左!咁……表示你讚成留油尖旺?

男仔一向都係油尖旺唔會去深水埗。深水埗只有女仔夠位。

其實今日老師有建議
1. 銘基+循道(老師偏向這)
2. 銘基+陳瑞琪
3. 銘基+黃芴南(老師話一開始係咁諗,但似乎太進取!但我地有小提琴底,而且同樣辦學機構)

老師再加句,現階段叫佢考band2,老師也有點不甘心,haha...這班主任太好,可能安慰我!
我自己又考慮…1C油尖旺+1C深水埗
若咁唔好彩…2自都唔得,再考試又band2,
深水埗比較多選擇,對嗎?
頭痛…麻煩大家俾d議見…感激萬分!

瑪神和銘基比較,成績,校風,英文語境哪間較好?哪間老師比較有愛心和包容?

little_yolky 發表於 19-12-16 17:24
男仔一向都係油尖旺唔會去深水埗。深水埗只有女仔夠位。

下……原來咁架!其實我都有準備…抽獎後…若太唔理想,到時叩門,也叩埋香島

lamselina 發表於 19-12-16 17:25
其實今日老師有建議1. 銘基+循道(似乎老師偏這)
2. 銘基+陳瑞琪
3. 銘基+黃芴南(老師話一開始係咁諗,但 ...
的確係選擇 1 較合適
選擇2太保守,選擇3略嫌進取。
或可把循道改為SFX或丘佐榮。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題